Vitaminų karaliai ličiai: paįvairina desertus ir paukštienos patiekalus

Už lango žiema, tačiau norint pasimėgauti egzotiškais skoniais ir organizmą palepinti vitaminais, nebūtina laukti vasaros. Į racioną galima įtraukti  žiemos vaisiais tituluojamų ličių – kaip tik dabar yra jų sezonas.

Šiltuosius kraštus primenantys ličiai – puikus būdas praturtinti kasdienį racioną egzotiškesniais skoniais. „Ličiai paįvairina kasdienę mitybą ir gelbsti, pasiilgus naujų skonių. Juos galima valgyti ne tik vienus, bet ir dėti į desertus, sveikuoliškus kokteilius, salotas, derinti su mėsos ar žuvies patiekalais. Šie vaisiai išsiskiria subtiliu skoniu, be to, pasižymi vitaminų gausa“, – teigia Jolanta Sabaitienė, „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja.

Nedideli apvalūs ličiai yra padengti raudona odele su švelniais spygliukais. Viduje slepiasi saldžiai rūgštus baltas minkštimas ir nevalgomas kauliukas. Ličiai auga ant senovinės kilmės medžių, kurie gali siekti net 10 metrų ir turi apvalų vainiką. Šie medžiai pražysta šaltuoju sezonu, todėl būtent dabar galime mėgautis šviežiais jų vaisiais.

Ličiai valgomi švieži, juose gausu vitaminų ir mineralų, jie naudingi širdžiai ir žarnynui. Ličiai turi mažai kalorijų, todėl puikiai tinka tiems, kurie rūpinasi svoriu. Skaičiuojama, kad 100 gramų jų valgomosios masės yra vos 80 kcal. Be to, ličių sudėtyje yra labai mažai cukraus, tačiau gausu mineralinių medžiagų, ypač vario, magnio ir kalio, kurie būtini kraujospūdžiui kontroliuoti ir sveikai širdies bei kraujagyslių sistemai palaikyti. Jie gausūs vitaminų C ir B, todėl yra naudingi imuninei sistemai bei akims.

Nenuluptus ličius šaldytuve galima laikyti nuo 3 dienų iki savaitės. Taip pat juos galima užšaldyti, bet prieš tai būtina nulupti ir pašalinti kauliukus, o į šaldiklį dėti tik baltą minkštimą.

Dažniausiai ličiai valgomi kaip desertas. Kadangi šie vaisiai išsiskiria saldžiarūgščiu skoniu, jie tinka tiek tradiciniams, tiek egzotiškesniems skanėstams gaminti. Juos galima derinti su kitais vaisiais ar uogomis, dėti į tiramisu, pavlovą. Įmaišyti į pienišką kokteilį, gėrimui šie vaisiai suteikia kreminės tekstūros. Jų galima dėti į  tartarus arba salotas, dera maišyti su krevetėmis ir wok keptuvėje ruoštais makaronais, kalakutiena arba jais papildyti azijietiškus užkandžius.

Pagal BNS inf.