Žalios spalvos daržovės valo organizmą

Green-vegetablesŽalios spalvos daržovės ne tik valo organizmą, bet ir gerina skrandžio veiklą, reguliuoja kraujospūdį, malšina skausmą, ypač galvos. Manoma, kad žalia spalva saugo nuo peršalimo ligų. O psichologai sako, kad žalios spalvos produktai padeda susikoncentruoti, rasti vidinę pusiausvyrą.

Lapkotiniai salierai

Salierai skatina šlapimo išsiskyrimą, ramina, mažina pilvo pūtimą. Deja, salierus dažniausiai vartojame tik kaip prieskonį. O juk iš šių daržovių galima paruošti skanių ir sveikų patiekalų. Pavyzdžiui, lapkočiai su jogurto padažu – nekaloringas, virškinimą gerinantis užkandis. Gabalėliais supjaustytų salierų galima dėti į daržovių salotas, o jų sultis maišyti su kitų daržovių sultimis.

Brokoliniai kopūstai

Porcijoje be riebalų paruoštų brokolinių kopūstų tėra apie 30 kcal. Tačiau ją suvalgiusi jausitės sotesnė nei sukrimtusi bandelę ar sumuštinį. Be to, organizmas gaus svarbių mikroelementų ir daug riebalus deginančio vitamino C. Dar brokoliniuose kopūstuose yra geležies, folinės rūgšties, kalio. O chromo yra daugiau nei kitose daržovėse. Juk žinote, kad šis mikroelementas reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje ir padeda sutramdyti vilko apetitą?

Agurkai

Švieži agurkai varo šlapimą, tad padeda šalinti iš organizmo vandens perteklių. Juose yra fermentų, kurie skaido baltymus ir valo žarnyną. Labai sveika valgyti ir raugintų agurkų. Tiesa, juose nemažai druskos, bet užtat yra daug vitamino C.

Špinatai

Žali špinatų lapeliai – tikros antioksidantų saugyklos. Todėl manoma, kad špinatai gali apsaugoti nuo ligų, kurias sukelia suaktyvėję laisvieji radikalai: vėžio, širdies ligų, padidėjusio kraujospūdžio, kataraktos. Per dieną gana suvalgyti stiklinę šviežių supjaustytų špinatų arba pusę stiklinės troškintų. Patiekalų su špinatais galite gamintis visus metus.

Lapinės salotos
Green-Juice-Juicy-Cleanse1
Rinkitės kuo sodresnės spalvos salotas – jose daugiau vitamino C, beta karoteno ir kalio. Salotos skatina išsiskirti šlapimą, ramina ir net truputį migdo. Todėl geriausia jas rinktis vakarienei (aišku, kuo daugiau salotų ir kuo mažiau kitų kaloringų priedų).

Žali kokteiliai

Jų pradininke laikoma JAV gyvenanti rusų kilmės žalio maisto propaguotoja Viktorija Butenko. Supratusi, kad žalumynuose esantis chlorofilas yra stebuklinga medžiaga (skysčiu virtusi saulės šviesa), ji ieškojo būdų, kaip kuo daugiau tų žalumynų suvalgyti, ir sugalvojo juos sutrinti kokteilių plaktuvu. Dėl skonio į kokteilį pridėjo saldžių vaisių. Išėjo gardus gėrimas, akimirksniu suteikiantis energijos pliūpsnį.

Šie kokteiliai paruošiami labai greitai ir yra tiesiog nuostabus energijos ir mineralų šaltinis. Ne vienam jie padėjo sulieknėti arba atsisakyti kavos, saldumynų ir kitų nesveikų ir kaloringų užkandžių.

Nepraktikuojantiems žaliavalgystės patartina tokį kokteilį maišyti iš maždaug 60 procentų vaisių (geriausiai nerūgščių) ir 40 procentų žalialapių daržovių, prieskoninių žolelių ar laukinių žolių. Dabar pats žalumynų ir vaisių pikas – taigi galite eksperimentuoti, atrasti naujus skonius.

Žinovai pataria vienu metu nemaišyti labai daug skirtingų ingredientų (geriausia 2 – 4).

Žaliąjį kokteilį, be abejo, skaniausia ir naudingiausia gerti ką tik suplaktą. Tačiau prireikus, galima laikyti ir dvi tris dienas šaldytuve – maistinės vertės nepraranda.

Pamėginkite:

* 2 salierų kotai, saujelė petražolių, puodelis mėlynių, du nedideli bananai ir stiklinė vandens.
Salierų kotus supjaustykite gabalėliais. Visus produktus dėkite į plakiklį ir plakite. Plakite šiek ilgėliau, nes salierų kotai paprastai būna gana kieti ir nelengvai sutrinami.

* 1 agurkas, saliero stiebas arba saujelė špinatų, krapų arba petražolių, 0,5 stiklinės vandens.
Agurką nulupkite ir supjaustykite. Susmulkinkite salierą ir krapus. Viską sumaišykite smulkintuvu, supilkite vandenį (galima ir mineralinį) ir vėl išmaišykite.

Šis kokteilis puikiai valo organizmą ir rekomenduojamas gerti besilaikantiems dietos, nes yra mažai kaloringas ir gerina žarnyno darbą. Be to efektyviai padeda atsikratyti spuogų, sutraukia veido sporas ir jaunina odą.