Žalumynai: vitaminų šaltinis, kurių atsargas patariama užšaldyti

Jei pietų šalyse prieskoninės žolelės itin svarbus patiekalų komponentas, tai lietuviai jų naudoja mažiau – krapais pabarsto bulves, baziliko lapeliais papuošia vieno kąsnio sumuštinius ar salotas, bet į kasdienį mitybos racioną įtraukti vengia.

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vasarą turėtume valgyti kuo įvairesnių žalumynų: čiobrelių, peletrūnų, mairūnų, petražolių, mėtų, kalendrų ir rozmarinų.

Dr. E. Gavelienė sako, kad sezono metu reikėtų ragauti kuo daugiau žalumynų. Viduržemio jūros regiono dietoje vienas iš būtinųjų jos komponentų yra padažas, į kurį sutrinami pomidorai ir daug prieskoninių žolelių. Mokslininkai to padažo būtinumą grindžia tuo, kad jis turtingas mikroelementais, mineralinėmis medžiagomis, vitaminais, biologiškai aktyviomis medžiagomis, polifenoliais, kurie veikia kaip antioksidantai.

Jei pažvelgtume į kitų pasaulio regionų maitinimąsi, pastebėtume, kad dauguma turi specifinį prieskonių mišinį, gausiai vartojamą mityboje, kaip kad nuo Rytų virtuvės neatsiejama adžika ar karis. Mes taip pat turėtume dažniau vartoti įvairių pas mus augančių žalumynų mišinių, kuriuos verta užsišaldyti. Dabar yra tas metas, kai jais reikėtų gausiai gardinti patiekalus – maistas taip praturtinamas biologiškai aktyviomis medžiagomis ir vitaminais.
Lietuviai dažniausiai vartoja krapus ir petražoles, tačiau įvairesnių žolelių galima užsiauginti net neturint sodo – jos puikiai auga vazonėliuose ant palangių, jų visada galima nusipirkti. „Pastebiu, kad jau dažniau vartojami peletrūnai, čiobreliai ir mairūnai – šios žolelės buvo populiarios senojoje Lietuvos kulinarijoje, o paskui primirštos. Dabar po truputį jos vėl prisimenamos, kaip palankios sveikatai“, – sako gydytoja.

Jeigu planuojate prieskonines žoleles dėti į sriubas ar troškinius, galite jas šaldyti supjaustytas ir sudėtas į šaldymui skirtus maišelius ar specialias plastikines talpas, o jei naudosite gėrimams atvėsinti, sveikus mėtos lapelius užpilkite vandeniu ir sušaldykite juos ledo kubeliuose: bus ne tik gaivu, bet ir gražu.

Palankiausia prieskonines žoleles vartoti termiškai neapdorotas, bet E. Gavelienė sako, kad svarbu ir patiekalų skonis bei aromatas. Žolelės pagardina ir praturtina mūsų maistą, tad net jei vitaminų ar polifenolių verdant jose lieka mažiau, išlieka mineralų, eterinių aliejų, o mes skanaujame aromatingą maistą. Svarbu šaldyti kuo greičiau nuo nuskynimo, o žalumynus patariama per 8-12 savaičių.
Pagal BNS inf.