Renginys, kuriame nebuvo nė vieno surūgusio veido; tikra bendrystės, draugystės ir bičiulystės šventė; susibūrimas, kuriame visi draugiški visiems, ir į kurį sueinama tikrai ne pilvą – labiau dūšią pamaloninti, – tai vis šeštadienį Senojo turgaus aikštėje kunkuliavusio jubiliejinio – 10-ojo Žuvienės virimo čempionato dalyvių atsiliepimai.
Tądien senąją turgaus aikštę užtvindė tūkstantinė žmonių jūra, kaip ir prieš kelis šimtus metų, kai čia vykdavo Šilutę garsinę žuvies turgūs. Paragauti įvairių skonių žuvienių, pasivaikščioti po istorinį Šilokarčemos turgų ir pabendrauti su šilutiškiais atvyko daug garbių svečių iš užsienio ir Lietuvos. Į Šilutę verdant gardžiausią žuvienę išbandyti savo jėgas suvažiavo 57 komandos (10-čia daugiau nei pernai), iš kurių po dvi buvo iš Rusijos ir Lenkijos, po vieną iš Vokietijos ir Latvijos. Daugiau kaip pusė komandų – 35 buvo atvykusios ne iš Pamario krašto.
Per kelias valandas šios komanos išvirė 3 t 900 l žuvienės – daugiausiai per visą Žuvienės virimo čempionato istoriją. Komandų šefai į katilus dėjo nuo karpių iki pūgžlių, bei širdelėmis pjaustytų morkų, o ant komandų stalų buvo galima pamatyti netgi žuvies ašarėlių… Tačiau visi konstatavo, jog svarbiausias ingredientas, be kurio neišvirsi skanios žuvienės – gera nuotaika ir meilė.
Komisija nusprendė, kad šiemet absoliutaus čempionato nugalėtojo vardo vertas Mažeikių „Kobinys“. Mažeikiškiams atiteko prizas – 30 kg sveriantis rūkytas šamas, o jų žuvienės virimo meistrui Jonui Pocevičiui – vardinis čempiono žiedas.
Atplaukė ir kurėnas
Pirmą kartą Žuvienės virimo čempionatas buvo surengtas ne Šilutės uoste, bet Senojo turgaus aikštėje.
„Šiandien esame toje istorinėje vietoje, kur savo laiku suvažiuodavo visas Pamario kraštas. Iš laivų, venterinių valčių čia buvo pardavinėjamos žuvys, šienas, įvairūs namų apyvokos daiktai. Čia virė gyvenimas, todėl labai simboliška, kad mes esame čia, istorinėje Šilokarčemos aikštėje, nuo kurios prasidėjo mūsų miesto istorija“, – renginio pradžioje pasakojo čempionato sumanytojas ir vyriausiasis šefas Marijus Budraitis.
Komandos buvo išskirstytos į dvi katilų alėjas. Čia buvo ir senbuvių prospektas, ir naujokų gatvelė, ešerių ir pūgžlių akligatviai. „Germanikos“ baldų fabriko komanda žuvienę virė ypatingoje vietoje – Šyšos upės kilpoje, į kurią atplaukė savo įmonės darbuotojų statytu kurėnu. Beje ši komanda, kaip ir „Šilutės baldų“, čempionate dalyvavo pirmą kartą.
Renginio pradžioje prisistatyti ir specialioje valtyje nusifotografuoti užlipo visos komandos. Čia buvo galima išvysti „Šilutės vandenų“, „Šilutės polderių“, „Šilutės būsto“, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, Medicinos banko ir kitus kolektyvus.
Visos komandos viliojo verdamų žuvienių kvapais, stebino pavadinimais: „Medicinos banko rykliai“, „Kilkės ir ko“, „Tikros darbo žuvys“. Išsiskyrė ir komandų apranga, šūkiai: „Ragauk žuvienę su darna, nereiks tablečių niekada“, „Nebus stalo ir kėdės, ir žuvienės nereikės“, „Pašmekiok žiuvies potrą“ ir t.t. Visos komandos buvo gražiai pasipuošusios ir išradingai įsirengusios kiemelius.
M.Budraitis džiaugėsi, kad šią šventę jau pamilo ir vietinės bendruomenės – Trečiojo amžiaus universitetas, sodų bendrija „Rasa“, „Bočiai“. „Jos suprato, kad reikia dalyvauti, virti žuvienę, smagiai praleisti laiką. Juk už tave patį niekas linksmumo nesukurs“, – pasakojo jis.
M.Budraitis pasidžiaugė, kad į čempionatą atvyko ne tik Šilutės savivaldybės meras V.Laurinaitis, bet ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, LR Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, čempionato globėja – europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.
Meras V.Laurinaitis džiaugėsi, kad į šventę atvyko komandos iš Turkijos, Ukrainos, Baltarusijos. Kiekvienai komandai jis linkėjo sėkmės ir išskirtinės žuvienės.
Seimo pirmininkas prisipažino, kad Šilutė jam ypatinga tuo, jog pieš 35 metus sporto varžybose čia jis iškovojo medalį. „500 metų čia tą žuvienę verda ir aš pirmą kartą atėjau jos paragauti. Dėkoju už galimybę būti čia, dėkoju, kad jūs esate čia, ir linkiu nepaspringti žuvies kaulu“, – čempionato dalyviams palinkėjo svečias.
Pasak A.Stončaičio, didelis komandų skaičius rodo, kad Lietuva yra jūrinis kraštas, Lietuva yra žmonės, kurie moka ateiti į šventę, pasidžiaugti kitų darbu, kurie suorganizuoja vieni kitus. Tuo tarpu meras V.Laurinaitis prasitarė, kad Vyriausybės kancleris yra tas žmogus, kuris sakė, jog Šilutei tikrai reikia baseino ir rudenį jis bus pradėtas statyti. Šią žinią šilutiškiai pasitiko garsiomis ovacijomis.
Antrus metus čempionatą globojanti europarlamentarė V.Blinkevičiūtė šį renginį pavadino unikliu ir nepakartojamu. Ji priminė, kad pernai žuvienė buvo su geru lietaus prieskoniu, užtat šiemet gamta lepino giedru dangumi ir saule. Ji taip pat linkėjo, kad čempionatas švęstų ne tik dešimtmetį, bet ir šimtmetį.
Vertinimo komisiją sudarė visi žuvienės virimo čempionai ir kiti nariai, jiems pirmininkavo rusniškė Birutė Servienė, apie šio krašto papročius ir žuvienę žinanti bene daugiausia.
Čempiono žiedas iškeliavo į Mažeikius
Kaip jau įprasta, komandos rungėsi dviejose kategorijose: vienos virė tikrąją žuvienę, kitos žuvies sriubą.
Šiemet pirmą kartą atskirai buvo vertintos partijų komandos – pirmoji vieta atiteko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, antroji – Darbo partijai, trečioji – Tvarkos ir teisingumo partijai.
Žuvies sriubos kategorijoje nugalėjo Panevėžio komanda „Ne vėžys“, antra liko komanda iš Lenkijos „Fish market“, trečioje vietoje – Prienų komanda „Nemuno kilpų žvejai“. Žuvienės kategorijoje pirmąją vietą nuskynė Šilutės kredito unijos „Auksinės palūkanos“, antrąją – Rusijos konsulato Klaipėdoje „Družba“, trečiąją – Šilutės lauko teniso klubas „Verdena“.
Absoliuti čempionato nugalėtoja – komanda iš Mažeikių „Kobinys“ – išsivežė ir prizą – 30 kg sveriantį rūkytą šamą, o mero V.Laurinaičio dovana – čempiono žiedas atiteko mažeikiškių šefui Jonui Pocevičiui.
M.Budraitis pripažįsta, kad šiemet daug prizų iškeliavo kitur, o iš kitų miestų atvykstančios komandos yra labiau lepinamos. „Vietinės Šilutės komandos turi suprasti, kad čempionatas laikosi ant atvykstančių komandų. Joms reikia įveikti kelią, atvykti, atsivežti žuvį“, – sakė jis.
Pats didžiausias pripažinimas, kai komandos grįžta po 7-8 kartus. Pavyzdžiui Prienų „Nemuno kilpų žvejai“ dalyvavo devynis metus ir tik dešimtąjį kartą jiems pavyko gauti trečiosios vietos plaketę. Jie buvo tokie lamingi, kaip laimėję olimpines žaidynes.
Mažeikių „Kobinys“ į čempionatą sugrįžo po dviejų metų pertraukos ir tapo absoliučiais čempionais.
Gandas apie čempionatą sklinda vis plačiau
M.Budraitis sako pirmą kartą pamatęs savo gimtojo miesto istorinę aikštę, užpildytą tiek žmonių, kad net nebuvo kur obuoliui nukristi. Šis čempionatas tarsi sugražino Šilutę į istorinius laikus.„Kad bus daug žmonių neabejojau, bet, kad bus toks antplūdis, tikrai nesitikėjau ir man tai buvo graži staigmena“, – džiaugėsi vyriausiasis šefas.
Anot jo, faktas, kad kiekvienais metais Žuvienės čempionatas auga kaip ant mielių, užtvirtino sumanymą, jog šventę reikėjo rengti ne uoste, kur mažiau vietos. Senojo turgaus aikštėje praėjimo takai buvo žymiai erdvesni negu uoste, taip pat komandos patogiau įsikūrė, joms teko daugiau vietos, patogumo dėlei atskirti ir prekybininkai.
Marijus džiaugiasi, kad čempionatas vis labiau tapatinamas su Šilute, o norinčios dalyvauti komandos iš visos Lietuvos jau pačios domisi, registruojasi. Šventės metu, vyriausiasis šefas net tris kartus kalbėjo tiesioginėje LRT radijo laidoje, kurios žurnalistai klausė, kaip sekasi, kiek žuvienės išvirta. Anot jo, šis faktas – pats gražiausias įvertinimas.
M.Budraičiui šypseną kelia kalbos, kad šiame renginyje daug politikos. Jia pateikia faktą, kad iš 57 komandų 7 buvo politinių partijų. Jos nepretendavo į jokias nominacijas, rungėsi atskiroje Iššūkio katilo kategorijoje. Renginio metu beveik nebuvo ir politikų kalbų, nors garsių politikų, partijų lyderių, Seimo narių buvo daug. Marijui keista, kad žmonės kritikuoja, tačiau patys lenda į politikų palapines, šypsosi, valgo jų žuvienes.
M.Budraitis patikina, kad ir kitais metais Žuvienės virimo čempionatas bus, o naujo dešimtmečio etapą renginys pradės albumu, kuriame bus visų 10-ies čempionatų nuotraukos ir receptai.
Patiko labiau nei miesto šventė
„Labai puiki nuotaika. Patiko viskas: aplinka, bendravimas su žmonėmis. Per miesto šventę visi praeina vienas pro kitą, o per Žuvienės virimą sveikinasi, bendrauja, ragauja, visų šypsenos plačios“, – įspūdžiais dalinosi „Šilutės bočių“ pirmininkas Stasys Tunila. Šventėje su kitais nariais jis žada dalyvauti ir kitąmet, nes svarbu ne laimėti, o dalyvauti.
Į 50 litrų katilą „Šilutės bočiai“ dėjo karpių, ešerių, pūgžlių, daržovių. Specialaus recepto neturėjo, ingredientus dėjo spontaniškai, o žuvienės skonį gardino gera nuotaika. Kad visi būtų sotūs, dar kepė šašlykų, jų stalas lūžo ir nuo kitų gėrybių.
Šventės dalyviams nuotaiką dar labiau kėlė čempionato naujovė – energingas komandų šefų šokis prie scenos.
Jau ne pirmus metus čempionate dalyvavo ir asociacija „Traksėdžių viltis“. Šios komandos šefas Mantas Laužikas į katilą įdėjo net dešimties rūšių žuvis. Tiesa, kokias konkrečiai, neatskleidžia. „Išvirti žuvienę yra menas. Atrodo kiekvieną kartą verdi taip pat, tačiau skonis gaunasi vis kitoks“, – atskleidžia patyręs žuvienės virimo šefas.
Ankstesniais metais Mantui yra pavykę išvirti tokią žuvienę, kuri pelnė antrą ir trečią vietas, tačiau šiemet nepavyko nieko laimėti. Ir nors sakoma, kad svarbu dalyvauti, o ne laimėti, M.Laužikas abejoja vertinimo kriterijais – kaip iš kito krašto atvykusi komanda gali išvirti geresnę žuvienę, negu patyrę mūsų krašto meistrai?..
„Svarbiausia dalyvauti, palaikyti savo kraštą. Smagu, kad yra šventė, kuri suburia žmones“, – sako jis.
Daugiau nuotraukų „Šilutės naujienų“ feisbuke!
Rašyti atsakymą