Žuvienės įdomybių katilas Nr. 1

Iki 15-ojo tarptautinio žuvienės virimo čempionato Rusnės saloje rugsėjo 2 dieną liko kiek mažiau negu vienas mėnuo. Į prasidėjusią komandų registraciją kol kas įsitraukia tik iš svetur atvykstančios komandos, iš pirmųjų 15-os nėra nei vienos iš Pamario krašto. Vietiniai niekur neskuba, jų aktyvumas prasideda, kai iki registracijos pabaigos lieka viena-kita savaitėlė, kai Katilų alėjose prasideda vietų mažėjimo metas.

Rimtai čempionatui ruošiasi „Trakų pilies vaiduokliai“. Savaitgalį buvau pakviestas į iškilmingą Trakų istorijos muziejaus 75 metų gimtadienio šventę, kurią Trakų pilies didžiojoje menėje vedė aktorius G. Arbačiauskas, kilęs iš Trakų. Buvo daug garbingų svečių iš Lietuvos ir kitų pasaulio valstybių, tarp jų ir Lenkijos Marienburgo pilies muziejaus komanda. Šventėje buvo daug gražių, įsimintinų akimirkų, tarp kurių ir kultūros riterio paskelbimas. Buvau maloniai nustebintas, nes Trakų istorijos muziejaus direktorė Alvyga Zmejevskienė specialiais kunigaikščio Kęstučio antspaudo ženkleliais už bičiulystę ir bendradarbiavimą apdovanojo10 svečių (buvę kultūros ministrai, tautinių mažumų bendruomenių vadovai, buvę Trakų muziejaus direktoriai), tarp jų ir mane, kaip tarptautinio žuvienės virimo čempionato sumanytoją. Graži šventė su pažintiniu plaukimu po Galnės ežerą ir ekskursija istorine Karaimų gatve, bei pažintis su jų indėliu į Trakų istoriją.

Čempionato naujokų gretos taip pat pildosi, atsiranda naujų įdomių ir iki tol niekada nedalyvavusių komandų, norinčių įsilieti į žuvienės virėjų šeimą.

Rugpjūčio 5 dieną žuvienės virėjų čempioniška rinktinė pakviesta į Viešvilės miestelio šventę, kur virsime žuvienę legendinės „Viešvilės upėtakio“ komandos garbei. Ansamblis „Karčema“ ir dainininkas Valdas Lacko padės šios šventės metu reprezentuoti tarptautinį žuvienės virimo čempionatą, skleidžiant šią žinią vis plačiau. Lazdijai, Kėdainiai, Trakai, Tauragė, Pagėgiai, Skuodas, Klaipėda šiame čempionate ko gero turės ne po vieną komandą, sudarydami sveiką varžybinę konkurenciją su kitais savo regionų atstovais.

Kaip visada, įvairiausių skonių žuvienė su savais pagardais ir skirtingos rūšies žuvimi čempionatui priduoda naujų spalvų ir potyrių. Kviečiame į registracijos procesą įsijungti vietines komandas senbuves, pildyti anketą, kurią įprastai randate Šilutės savivaldybės tinklapyje ir kuo greičiau siųsti ją mums ten nurodytu elektroninio pašto adresu. Firmų, įstaigų vadovus raginame steigti savus prizus, kuriuos scenoje nuo jūsų būtų galima įteikti labiausiai tarptautiniame žuvienės čempionate pasižymėjusioms komandoms, už jų indėlį, triūsą ir originalumą. Jeigu tik sugalvosite tai padaryti, lauksiu jūsų skambučių su konkrečiais pasiūlymais ir pageidavimais.

Kvieskite į žuvienės virimo čempionatą savo bičiulius ir gimines iš visos Lietuvos praleisti pirmąjį rugsėjo savaitgalį Rusnės saloje, Katilų alėjoje. Geros nesusapnuotos emocijos garantuotos, neužsimirš ištisus metus. Žuvienės čempionatai tai naujos pažintys ir kulinariniai atradimai po atviru dangumi.

Pagarbiai, žuvienės čempionato vyr. šefas Marijus BUDRAITIS