Žuvienės virimo čempionato įdomybių katilas Nr. 5

Iki tarptautinio 14-ojo Žuvienės virimo čempionato laiko lieka vis mažiau ir mažiau, kaip ir laisvų vietų komandoms toje legendinėje Katilų alėjoje.

Archyvo nuotr.

Rugsėjo 3 dieną savo pirmajame čempionate Rusnėje sudalyvaus ir akmenų sostinės – Mosėdžio komanda „Ant akmenų, tarp akmenų“. Įdomu tai, kad žemaičių komandos virėjos pareigos patikėtos legendinės asmenybės ir akmenų muziejaus įkūrėjo, gydytojo Vaclovo Into dukrai Danutei Intaitei. Panašu, kad žemaičiai vis labiau atranda ir pamilsta Žuvienės virimo čempionatą.

Kaip visada, malonių staigmenų pateikia čempionato rėmėjai. Vieni iš jų – „Mano būstas Vakarai“ išleis 500 spalvotų nuotraukų – atvirukų, kuriuos bus galima iš šventės vietos išsiųsti kituose Lietuvos miestuose gyvenantiems savo draugams. Jums tereikės užrašyti adresą, brūkštelėti palinkėjimą bičiuliui ir riboto tiražo atviruką įmesti į specialią pašto dėžutę, kurią bus galima rasti „Mano būstas Vakarai“ komandos teritorijoje, Katilų alėjoje.

Praėjusiame čempionate į Rusnę atvykę salos bendruomenės bičiuliai vokiečiai taip susižavėjo šia švente, kad nutarė joje apsilankyti dar kartą ir pamaloninti pas juos užsukusius žiūrovus specialia silke, pagaminta pagal unikalų jų receptą.

Jau seniai Žuvienės virimo čempionatas neapsiriboja vien tik verdama žuviene. Savo krašto kultūrą ir specifinį paveldą stengiasi pateikti beveik visos iš kitų regionų atvykstančios komandos. Koks čempionatas būtų be broliukų latvių iš Saldus miesto išradingumo. Žuvienę virti moka visų šalių žmonės ir ji iš tiesų yra labai įvairi, priklausomai nuo to, kokia žuvis tos šalies upėse yra populiariausia ir dažniausiai pagaunama.

Kaip jau įprasta, žuvienės virėjų teisėjų komandai vadovaus, ko gero, nė vieno čempionato nepraleidžianti Birutė Servienė, kuri apie šio krašto žuvienės virimo tradicijas ir papročius žino labai daug. Todėl jos klausantis visada galima sužinoti daug naujos, iki tol negirdėtos informacijos.

Maloniai raginame dar neužsiregistravusias komandas padaryti tai artimiausiu metu, neatidedant registracijos paskutinei savaitei.

Žuvienės čempionatas tai malonus atsisveikinimas su nueinančia vasara, išskrendančiais paukščiais ir rudens sutiktuvės. Šiais metais visi žvejai, kaip susitarę skundžiasi, kad žuvis pastarąją vasarą kibo labai jau nenoriai, bet nuogąstauti, kad žuvienės čempionatui pritrūktų žuvies, tikrai neverta. Pamario krašte visada bus ką įdėti į verdamą žuvienės katilą. Viskas priklauso nuo žuvienės virėjo išmonės, jo turimos žuvies, prieskonių ar kitokių ingredientų, ir žinoma, nuo ypatingos nuotaikos. Bambeklis ir viskuo nepatenkintas žmogus niekada neišvirs geros žuvienės, nes prasta nuotaika ir negatyvas persiduos ir gaminamam patiekalui.

Bet, kaip rodo čempionato patirtis, tarp Žuvienės virimo čempionato bambeklių virėjų beveik nepasitaiko: norinčių laimėti – taip, o niurzglių – ne, nes pastarųjų niekas nemėgsta.

Rugsėjo 3 dieną, 12.00 val., scenoje bus pristatytos čempionate dalyvaujančios komandos ir duotas ženklas virimo procesui. Viskas jūsų akyse. Dėkojame firmoms ir verslininkams, kurie dosniai steigia įvairius prizus čempionate pasižymėsiančioms komandoms.

Pagarbiai vyr. šefas Marijus BUDRAITIS