Žuvienės virimo meistrai išdalijo beveik 3 tonas žuvienės

 zuviene valgo8-ąjį kartą, 44 komandos, 49 virę katilai ir 2920 litrų žuvienės bei žuvies sriubos – tokie pagrindiniai šeštadienį vykusio žuvienės virimo čempionato skaičiai.

Renginys ir vėl nepaliko abejingų ir virto tikra žuvienės virėjų olimpiada, žavėjusia dalyvių išmone, spalvingumu, skonių įvairove.

Čempionate ir šįkart sulaukta ir aukštų svečių, ir kasmet dalyvaujančių, ir naujai susibūrusių komandų, tarp nugalėtojų taip pat buvo ir naujokų, ir renginio veteranų.

Dėjo žuvies ir asmeninio žavesio

Nuo pat ankstaus ryto tradicinėje vietoje – Šilutės uosto katilų alėjoje – pradėjo rūkti dūmai, besirikiuojančios komandos statė palapines, ruošė stalus, skuto bulves ir morkas. Vienas kitas vyr. virėjas – žiū – delnu burną prisidengęs dar ir kokį burtažodį šnabždėjo…zuviene nugaletojai

Klausiami, kokius ingredientus dės į savo katilus, kone visi žuvienės virėjai įvardijo vieną – meilę. O visi kiti prieskoniai ir poskoniai skyrėsi it diena nuo nakties.

Bendruomenės „Traksėdžių viltis“ komanda į savąjį katilą rengėsi dėti net 11 rūšių žuvies. O į bendrą komandą susibūrę rajono seniūnai su kai kurių įstaigų vadovais  tikino dėsią visko, išskyrus… žuvį. Tačiau čia pat prikando liežuvius, mat tuo metu jų vyr. virėjas Aidas Ragelis į katilą suvertė solidų dubenį pjaustytos žuvies…

Seniūnai virė tik 25 litrus žuvienės, o klausiantiems, kodėl tiek mažai, vainutiškis Vitalijus Mockus paaiškindavo, jog „11-ai seniūnų ir vertinimo komisijai ir tiek užteks“.

Net 5 katilus savo kiemelyje užkaitė „Šilutės polderių“ komanda, kurios nariai tikino – be meilės ir ešerių, pilsiantys lietaus vandens ir pridėsiantys „asmeninio įmonės vadovo Arūno Jagmino žavesio“.

Gydytojai dėjo vaistų, valstiečiai – daržovių

Pirmą kartą čempionate dalyvavo Šilutės ligoninės komanda – ją subūrė trys jauni medikai: vos po metus dirbantys pediatrė Indrė Margelienė ir chirurgas Tomas Granaveckas bei visai neseniai atvykusi neurologė Viktorija Krajeva.

Komandą „Daktaras Aiskauda“ sudarę medikai ir šią poilsio dieną nepamiršo Hipokrato priesaikos – gydė visus, įžengiančius į jų kiemelį: statė lašines su krajospūdį palaikančiais ir nuotaiką keliančiais tirpalais, po liežuviu liepė dėti kažkokias linksminančias piliules, ant liežuvio tepė geltoną „tulžies pūslės“ turinį, o dar kažką suleisdavo kur reikia…

zuviene daktarai komandaŽurnalistų akis užfiksavo, kad visų šių priedų buvo dribtelta ir į medikų žuvienės katilą.

Kol slaugytojos taip aktyviai darbavosi, T.Granaveckas pasakojo, jog pasiruošti čempionatui nebuvo sunku, nes medikai įpratę atlikti „ekstrinius“ žmonių gaivinimus ir „ekstrines“ operacijas. Dar daugiau idėjų jis ir kolegos tikino turintys kitų metų čempionatui.

Valstiečių daržovikės, žaliųjų augalų šaknikės, sąjunga meilės, gerumo ir ugnikės, – tokius savosios žuvienės ingredientus net surašę visiems pateikė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai.

Begalę prieskonių – čiobrelį, pomidorą, peletrūną ir visokius kitokius – vardijo „Kabliu“ savo komandą pavadinę Šilutės krepšinio klubo nariai. Jie tikino 8-ajam čempionatui ruošęsi net 3 metus: visokiausias žuvienes virę paupiuose, todėl į čempionatą „įšokę“ su dideliu pasitikėjimu.

Panašiai nutiko ir verslo paslaugų centro „Šilutė Plius“ komandai, kurios vadovas Edgaras Gudas sakė: „Prisiruošėm pirmą kartą, bet tikrai ne paskutinį“.
O kompanijos „Oriflame“ nariai tikino žuvienę patieksią su neįprastu priedu – keptomis bulvėmis.

11 mėnesių žvejė atvyko antrą kartą

Išradingumu neatsiliko ir svečiai. Štai iš Veisiejų jau antrą kartą atvykstančios žuvienės virimo meistrės „Dzūkų aukšlės“ sakė pernai žuvienę virusios iš „picalapkių“ – visų rūšių smulkiausių žuvyčių. Šiemet veisiejiškės į savo katilą dėjo „leščius ir padleščikus“, o nesusivokiantiems kas tai yra, aiškino, jog pirmieji – tai viršum vandens, o antrieji – po vandeniu plaukiantys gyviai…

Ko gero, savotišką rekordą sumušė tarptautinė „Lazdijų žvejų ir žvejų moterų“ komanda, savo gretose turėjusi ir lenkų, ir vos 11 mėnesių Austėją. Pernai ši jaunoji žvejė Šilutės čempionate dalyvavo dar būdama mamytės įsčiose, o šiemet tėveliai Daiva ir Martynas ją jau atsivežė vežimėlyje. Mažajai netrukdė nei išvykimas 5 valandą ryto, nei renginio metu griaudintys garsai.

Jurbarkiečių komanda šilutiškius stebino ne žuviene, o Pamaryje neįprastu patiekalu: kaitri ugnis laižė ant vytelių pamautus šviežius žiobrius. Tai – senas tradicijas turintis jurbarkiečių skanėstas, pripažintas tautiniu paveldu.

Šis čempionatas būtų neįsivaizduojamas be 7-ąjį kartą dalyvaujančių legendinių „Prienų Nemuno kilpų žvejų“, tiek pat kartų dalyvaujančių „Šilutės naujienų“ komandos.

Vienas kitą lenkė ir komandų šūkiai (pavyzdžiui, „Valgyk žuvį, prikąsk liežuvį“ ar „Pagauk kablį“), labai skyrėsi ir katilų talpa – vieni virė vos keliasdešimt, o kiti – net kelis šimtus litrų žuvienės: „Rusnietis“ – 200 litrų, „Senosios Gėgės žvejai“ – net 300 litrų.

Buvo šventėje ir ne visai valgomų žuvelių, kurias pasigaminti galėjo visi, kas netingėjo. Tereikėjo užeiti į kintiškių tautodailininkų Valčiukų kiemelį. Šalnė ir Audrius visus kvietė iš molio pasigaminti tokią žuvelę, kuri pačiam būtų gražiausia, o ateityje neštų laimę ir turtus.

„Jau kelis metus nebuvome šioje šventėje, bet dabar važiuosime kasmet. Tai mielas ir šiltas renginys, kuriame ir linksma, ir viskas iki smulkmenų apgalvota“, – sakė Valčiukai.

Aplinkosaugininkai žuvies nekonfiskavo

Komandos viena kitą lenkė ir spalvingumu, aprangos ir vėliavų įvairove, o labiausiai tai pasimatė, kai čempionato iniciatorius ir vedėjas Marijus Budraitis pakvietė visus prie scenos ir pradėjo komandų pristatymą. Tuo metu jau ir katilų alėjoje darėsi sausakimša, ir, M.Budraičio žodžiais tariant, atrodė, jog Šilutės uostas sutraukė visą margą svietą.

Sveikinimo žodžius dalyviams bėrė Seimo nariai, ministrai, užsienio – Latvijos, Rusijos, Lenkijos, Ukrainos, Turkijos – delegacijų vadovai. O aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas besiruošiančius virti nuramino, kad aplinkosaugininkai į Šilutės uostą tikrai neateis ir žuvies nekonfiskuos.

Žiedą išsivežė pagėgiškiszuviene silutes naujienu komanda

Virėjų išmonę vertino visų ankstesniųjų čempionatų nugalėtojai Jonas Purlys, Raimondas Plikšnys, Kazimieras Stasiulionis, Ilona Liorancienė, Irena Bumblauskienė, Algimantas Svitkinas, įspūdingos barzdos savininkas iš Telšių Antanas Kontrimas ir kiti.

Visų jų nuomone, 43 konkurentus įveikė pirmą kartą atvykę „Senosios Gėgės žvejai“, o Šilutės rajono mero vytauto Laurinaičio prizu – žiedu – pasipuošė jų vyr. virėjas Gintautas Stančaitis.

12 komandų virė žuvies sriubą, o šioje kategorijoje nugalėjo teniso klubo „Verdena“ nariai ir jų virėja Ilona Žąsinienė. II vietą iškovojo „Traksėdžių viltis“ su vyr. virėju Mantu Laužiku priešakyje, treti buvo „Šilutės būsto“ „Šyšos lynai“ ir jiems vadovavęs Marius Stankus. Beje, pastaroji komanda toje pačioje kategorijoje per 7 dalyvavimo metus jau antrą kartą iškovoja III vietą.

Tarp 37 tradicinės žuvienės virėjų nenugalimi pasirodė besą Šilutės socialdemokratai ir šiai komandai vadovavęs Artūras Skardžius. Antri buvo Šilutės ligoninės medikai ir jiems vadovavusi Indrė Margelienė, o III vietą iškovojo iš Mažeikių atvykęs „Kobinys“ ir jų vyr. virėjas Romas Pocevičius.

Visus ankstesniųjų čempionatų rekordus sumušęs renginys nuskambėjo, o jam neabejingi šilutiškiai ir svečiai jau pradėjo ruoštis 9-ajam ir net jubiliejiniam 10-ajam čempionatui.

Daugiau nuotraukų „Facebook” albumuose: I ir II