Molig msainiai._Leidinio_IKI_Skanaus_nuotrNors moliūgų kilmė nėra susijusi su Lietuva – į Europą iš Pietų Amerikos jie atvyko tik XVI a. – šiuos gražuolius mūsų tautiečiai augina ir mėgsta jau daugybę metų. Kiekvieną rudenį, pasirodžius naujam derliui, ryškiaspalviai moliūgai tampa pagrindiniu daugelio sezoninės virtuvės patiekalų akcentu. Kuo naudingos šios daržovės ir kokiuose kulinariniuose patiekaluose geriausiai atsiskleidžia moliūgo skonis?


Organizmui naudingas nuo minkštimo iki sėklų


Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, IKI parduotuvių lentynose rudenį besipuikuojantys moliūgai – tikra gamtos dovana, kurios pranašumai geriausia atsiskleidžia virtuvėje: „Moliūgai – labai universali daržovė. Ją galima tarkuoti, trinti, virti ar kepti – nuo sriubos ar troškinio iki pyrago ar sausainių. Gardinant įvairiais prieskoniais ar derinant su kitais produktais, moliūgai gali atskleisti visai naują, rodos, ankščiau neragautą skonį“.

Moliūgai itin turtingi naudingosiomis medžiagomis: juose gausu C, E, PP, B grupės vitaminų ir antioksidantų, kurie užtikrina sveiką ląstelių veiklą. Be to, tai itin nekaloringa daržovė – 100 g moliūgo turi vos apie 30 kalorijų. O ryškiai oranžinę jų spalvą nulemia karatenoidai, apsaugantys organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikių, – kuo jų daugiau, tuo spalva intensyvesnė.

Taip pat maisto ekspertė primena, kad ne ką mažiau nei pats moliūgas vertingos yra ir jų sėklos, kurių jokiu būdu nereikėtų išmesti. „Šios sėklos yra tikras baltymų šaltinis. Jei per dieną suvalgysite saują moliūgų sėklų, organizmą iš karto aprūpinsite puse dienos baltymų normos“, – tikina V. Juodkazienė.

Skonį lemia moliūgo rūšis

Kitas įdomus faktas apie moliūgus yra jų rūšių, spalvų ir formų įvairovė. Šiai dienai suskaičiuojama apie 30 skirtingų moliūgų veislių, tačiau selekcininkai nuolat išveda naujų, praturtindami ir taip gana ryškią jų paletę.
Anot IKI maisto ekspertės, šalyje prie populiariausių rūšių būtų galima priskirti keletą: didįjį, paprastąjį ir kvapųjį moliūgą, kuris dar žinomas kaip muskatinis arba sviestinis.

„Kvapieji moliūgai pasižymi maloniu kvapu. Muskatinis moliūgas ir jo saldus minkštimas suteikia drėgmės kepiniams ir išskirtinio skonio desertams, o štai kriaušės formą turintis sviestinis moliūgas yra idealiausias pasirinkimas trintoms sriuboms ruošti.

Didieji moliūgai yra unikalūs – juos galite dalinti porcijomis, šaldyti ir gaminti pačius įvairiausius pagardus: nuo traškučių iki troškinių. Paprastojo moliūgo šeimai priskiriamas agurotis arba kitaip dar šeimininkių vadinamas „spagetiniu“ moliūgu. Perpjovus ir iškepus orkaitėje, šio moliūgo minkštimas išsiskaido į makaronus primenančius ilgus plaušus, kuriuos galima derinti su mėsa, padažais, grietine ir kitais ingredientais“, – pataria V. Juodkazienė ir dalijasi dar neatrastais receptais su moliūgais.

Moliūgų mėsainiai

Reikės:

500 g moliūgo;
150 g morkų; 1 svogūno;
2 skiltelių česnako;
1 arbat. šaukšt. garstyčių;
2 kiaušinių;
4 valg. šaukšt. džiūvėsėlių;
1 arbat. šaukšt. druskos;
½ arbat. šaukšt. ciberžolės;
salotų lapų; 100 g tarkuoto čederio sūrio;
2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
4 mėsainių bandelių.

Gaminimas:

Nuplaukite ir nulupkite daržoves. Supjaustykite moliūgą, morkas, svogūną bei česnaką, suberkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki mažų gabalėlių. Tuomet įmuškite kiaušinius, suberkite džiūvėsėlius, druską, ciberžolę ir viską susmulkinkite iki vientisos masės. Iš gauto mišinio suformuokite paplotėlius. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite paplotėlius iš abiejų pusių, kol šie įgaus gražią spalvą. Dėkite paplotėlius ant mėsainių bandelių, ant viršaus užtepkite šiek tiek garstyčių, apibarstykite sūriu, uždėkite salotų lapų ir viską uždenkite viršutinėmis mėsainių bandelėmis. Paruoštus mėsainius pakaitinkite orkaitėje, kol sušils bandelės, ir patiekite.

Vištienos užkepėlė su moliūgais

Reikės:

500 g moliūgo;
400 g vištienos šlaunelių filė be kaulo;
2 skiltelių česnako;100 ml vandens;
2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
1 arbat. šaukšt. druskos;1 aitriosios paprikos;
120 g tarkuoto kietojo sūrio;
50 g tarkuoto parmezano sūrio.

Gaminimas:

Nuplaukite ir nusausinkite moliūgą, tuomet nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Sudėkite vištieną ir supjaustytą moliūgą į karščiui atsparų indą, apibarstykite druska, susmulkintu česnaku ir aitriąja paprika, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir supilkite vandenį. Viską gerai išmaišykite, puodą uždenkite dangčiu ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 180 °C temperatūroje 15–20 minučių. Jau iškepusį patiekalą apibarstykite kietuoju bei parmezano sūriais ir vėl dėkite į orkaitę – šįkart be dangčio. Kepkite, kol sūriai išsilydys ir apskrus.

 

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos

kamieniniubank.lt