Aktualijos

Edit

Amount of short articles:

Amount of articles links:

You can order sections with dragging on list bellow:

  • Aktualijos
Išsaugoti
Atšaukti
Reset

Gamta

Milijonai Rusnėje išaugintų vėgėlių jauniklių praturtino Lietuvos upes ir ežerus

Image - Milijonai Rusnėje išaugintų vėgėlių jauniklių praturtino Lietuvos upes ir ežerus

Žuvininkystės tarnybos prie LR žemės ūkio ministerijos Vakarų regiono žuvivaisos skyriuje, Rusnėje, dirbtinai išveisti ir paauginti vėgėlių jaunikliai šiomis dienomis išleisti į Lietuvos ežerus ir upes. 3–5 savaičių vėgėlių mažyliais

Penktadienis, 27 kovas Komentarai (0)

Gulbių skrydis

Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Image - Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Pagaliau ilgai lauktas susitikimas įvyko - ekspedicijos „Gulbių skrydis“ komanda šeštadienį apsilankė Nemuno deltoje, kur susitiko su Lietuvos mokslininkais, gamtosaugininkais ir vietos bendruomenės atstovais.Penktadienį Baltijos aplinkos forumo specialistai ir ornitologas

Ketvirtadienis, 3 Lapkritis Komentarai (0)

Nuomonės ir komentarai

Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

Image - Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

  Kai kurie žmonės nugyvena visą gyvenimą turėdami vieną pavardę, tačiau kiti dėl vienokių ar kitokių priežasčių savo asmenvardį pasikeičia. Migracijos teisės ekspertė Edita Prilepskienė įvardija, kokiais atvejais žmonės nusprendžia pavardę

Šeštadienis, 12 Rugpjūtis Komentarai (4)

Oficialūs pranešimai

Bus skelbiami paskutinių valstybinių brandos egzaminų rezultatai

Image - Bus skelbiami paskutinių valstybinių brandos egzaminų rezultatai

Ketvirtadienį bus paskelbti paskutinių valstybinių brandos egzaminų rezultatai. Abiturientai sužinos, kaip jiems sekėsi laikyti matematikos, istorijos ir geografijos

Ketvirtadienis, 11 Liepa Komentarai (0)

Politika

Liberalų sąjūdis pretendentu į Seimą siūlo A. Endziną

Image - Liberalų sąjūdis pretendentu  į Seimą siūlo A. Endziną

Kelti savo skyriaus pirmininką Audrių Endziną pretendentu į Lietuvos Respublikos Seimą vienmandatėje rinkimų apygardoje Šilutės liberalsąjūdiečiai nusprendė trečiadienį, partijos skyriaus visuotiniame

Antradienis, 21 Sausis Komentarai (0)

Problema

Aplinkosaugininkai aiškinasi, ar srutas prie Gėgės ištaškęs ūkininkas elgėsi teisėtai

Image - Aplinkosaugininkai aiškinasi, ar srutas prie Gėgės  ištaškęs ūkininkas elgėsi teisėtai

Prieš kelias dienas ūkininkas prie Gėgės upės netoli Plaškių taip trešė laukus, kad srutų kliuvo ne tik upei, bet ir šalia stovėjusioms žvejų mašinoms, čia pat sėdėjusiems žvejams.„Gal taip ūkininkas

Šeštadienis, 28 kovas Komentarai (0)

Savivaldybėje

Dėl žvejybos per karantiną – klausimai

Image - Dėl žvejybos per karantiną – klausimai

  Šalyje įvestas griežtas karantinas nė motais žūklės fanatikams. Vyrai antrą savaitę traukia žvejybinius įrankius ir vos prašvitus keliauja prie vandens. Kyla klausimas – ar pramoginė žvejyba leidžiama per karantiną? Patys

Sekmadienis, 29 kovas Komentarai (0)

Seniūnijose

Švėkšnos knygnešius – kovotojus už lietuvišką žodį - prisimenant

Image - Švėkšnos knygnešius – kovotojus  už lietuvišką žodį - prisimenant

Kasmet kovo 16-ąją švėkšniškiai mini Knygnešio dieną. Pastarasis - aštuonioliktasis paminėjimas buvo kitoks – be renginio, be žmonių, be prisiminimų... Net šv. Mišios už knygnešius Švėkšnos šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje

Ketvirtadienis, 26 kovas Komentarai (0)

mesos produktai_pokyciu_valdymas_02_28Vasario mėnesį Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto mokslininkai baigė vykdyti projektą „Biologinių metodų taikymas mėsos produktų gamybai ūkiuose ir mažose įmonėse užtikrinant mėsos produktų saugą ir kokybę“. Jį vainikavo konferencija. Pasak projekto vadovo dr. Raimondo Narkevičiaus, visos planuotos veiklos – bandymai, seminarai, darbas grupėse ir lauko dienos – pavyko sėkmingai, visi suplanuoti rodikliai buvo pasiekti.

Apibendrino projektą

KTU Maisto instituto mokslo darbuotojas ir projekto vadovas Raimondas Narkevičius pasakojo, kad projekto metu vykusiose lauko dienose ir seminaruose buvo nagrinėjami specifiniai technologiniai klausimai, o konferencijoje visa informacija apibendrinta ir pateikta platesniam klausytojų ratui. Joje pranešimus skaitė ne tik KTU Maisto instituto mokslininkai, bet ir Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai.

Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Giedrė Bumblienė supažindino su skirtingų mėsos rūšių privalumais ir trūkumais bei pateikė rekomendacijas dėl mėsos vartojimo kasdieninėje mityboje. VMVT Panevėžio padalinio vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Agnė Šlekonytė Juškienė apžvelgė valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veiklos ypatumus siekiant sveikų maisto produktų.

KTU Maisto instituto vyresnysis mokslo darbuotojas Antanas Šarkinas apžvelgė pokyčius maisto pramonėje, atkreipė dėmesį į sveikatai palankesnius maisto produktus paženklintus simboliu „Rakto skylutė“. Nors ši valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ sistema buvo įsteigta jau 2014 m., tačiau vis dar nėra labai plačiai žinoma vartotojų. Simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Tai įprasti produktai, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.

Dr. Raimondas Narkevičius konferencijos metu pristatė biologinį metodą naudojamą mėsos produktų perdirbime, kuris užtikrina produktų saugą. Mokslo darbuotojas pabrėžė, kad norint gaminti saugius mėsos produktus, būtina įvertinti biologinius, cheminius ar fizikinius rizikos veiksnius ir eliminuoti žmonių sveikatai pavojingas medžiagas ar bent jau maksimaliai, iki priimtino lygio sumažinti jų koncentraciją. Dr. Raimondas Narkevičius pasakojo, kad vykdant projektą „Biologinių metodų taikymas mėsos produktų gamybai ūkiuose ir mažose įmonėse užtikrinant mėsos produktų saugą ir kokybę“ buvo atlikta 10 parodomųjų bandymų, kuriuose dalyvavo 21 pasidalinimo patirtimi grupių narys, įvyko 4 lauko dienos ir 16 seminarų, kuriuose dalyvavo virš 240 dalyvių. Projekto įgyvendinimo metu KTU Maisto instituto mokslininkai nuolat bendravo ir bendradarbiavo su ūkininkais, nes gaminant mėsos produktus jiems iškildavo įvairiausių klausimų.

Ūkininkai įvaldė naujus mėsos perdirbimo metodus

KTU Maisto instituto mokslo darbuotojas dr. Raimondas Narkevičius, paklaustas, kuo šis projektas buvo naudingas mokslininkams ir ūkininkams, teigė, kad pastarieji įgijo ir sustiprino mėsos produktų gamybos technologijų pagrindus. Taip pat išmoko taikyti naujus metodus, padedančius gaminti inovatyvius bei saugesnius produktus.

Dr. Raimondas Narkevičius teigė, kad ūkininkų patirtą naudą sunku pasverti. Pasak pašnekovo, juntama, kad projekto dalyviai liko patenkinti tuo, ką sužinojo, ir tuo, ką išmoko. Jie prašo mokslininkų ir ateityje juos įtraukti į projektus bei suteikti galimybę susipažinti su naujomis technologijomis ir KTU Maisto institute atliekamais tyrimais.mokymai ukininkams