Aktualijos

Edit

Amount of short articles:

Amount of articles links:

You can order sections with dragging on list bellow:

  • Aktualijos
Išsaugoti
Atšaukti
Reset

Gamta

Pavasaris – medelių sodinimo metas Šilutėje

Image - Pavasaris – medelių sodinimo metas Šilutėje

Atėjęs pavasaris - pats geriausias laikas atsinaujinti, pradėti naujus darbus ir gerai leisti laiką. Nors pasaulinis virusas pristabdė gyvenimą, Šilutės seniūnijos ir „Šilutės komunalininko“ darbininkai nesnaudžia. Šilutės mieste jau pasodinta

Penktadienis, 15 Gegužė Komentarai (0)

Gulbių skrydis

Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Image - Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Pagaliau ilgai lauktas susitikimas įvyko - ekspedicijos „Gulbių skrydis“ komanda šeštadienį apsilankė Nemuno deltoje, kur susitiko su Lietuvos mokslininkais, gamtosaugininkais ir vietos bendruomenės atstovais.Penktadienį Baltijos aplinkos forumo specialistai ir ornitologas

Ketvirtadienis, 3 Lapkritis Komentarai (0)

Nuomonės ir komentarai

Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

Image - Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

  Kai kurie žmonės nugyvena visą gyvenimą turėdami vieną pavardę, tačiau kiti dėl vienokių ar kitokių priežasčių savo asmenvardį pasikeičia. Migracijos teisės ekspertė Edita Prilepskienė įvardija, kokiais atvejais žmonės nusprendžia pavardę

Šeštadienis, 12 Rugpjūtis Komentarai (5)

Oficialūs pranešimai

Bus skelbiami paskutinių valstybinių brandos egzaminų rezultatai

Image - Bus skelbiami paskutinių valstybinių brandos egzaminų rezultatai

Ketvirtadienį bus paskelbti paskutinių valstybinių brandos egzaminų rezultatai. Abiturientai sužinos, kaip jiems sekėsi laikyti matematikos, istorijos ir geografijos

Ketvirtadienis, 11 Liepa Komentarai (0)

Politika

Šilutės savivaldybės taryboje pasikeitė opozicijos lyderis

Image - Šilutės savivaldybės taryboje pasikeitė opozicijos lyderis

Šilutės savivaldybės tarybos posėdyje balandžio 23 dieną opozicijos lyderė, konservatorė Sandra Tamašauskienė paskelbė apie savo atsistatydinimą iš lyderės pareigų. Ji sakė, kad jos atsistatydinimas yra sutarties su opozicijos partneriais -

Ketvirtadienis, 7 Gegužė Komentarai (0)

Problema

Problema Katyčiuose: gyventojai nesutinka su bibliotekos perkėlimu

Image - Problema Katyčiuose: gyventojai nesutinka su bibliotekos perkėlimu

Vasaros pabaigoje miestelio centre esanti Katyčių biblioteka bus iškelta į naujas patalpas mokyklos pastate. Nuo 1947 m. tame pačiame name veikusios bibliotekos iškėlimas netenkina lankytojų, kurie buvo įpratę daug metų

Šeštadienis, 16 Gegužė Komentarai (0)

Savivaldybėje

Šilutės profesinio mokymo centras informuoja

Image - Šilutės profesinio mokymo centras informuoja

  Profesinio mokymo centras informuoja apie nuotolines konsultacijas dėl galimybės mokytis baigus pagrindinę mokyklą, įgijus bendrąjį vidurinį išsilavinimą arba norint įgyti antrą profesinę

Ketvirtadienis, 21 Gegužė Komentarai (0)

Seniūnijose

Juknaitiškiai įžuvino tvenkinį ir jau svajoja apie paplūdimį

Image - Juknaitiškiai įžuvino tvenkinį ir jau svajoja  apie paplūdimį

Didžiajame Juknaičių ežere apsigyveno amūrai, karpiai, plačiakakčiai - iš viso apie 360 žuvų. Įžuvinti ilgus metus apleistą, nendrėmis apaugusį vandens telkinį sugalvojo aktyvūs bendruomenės nariai, prieš tai pasitarę su specialistais

Penktadienis, 15 Gegužė Komentarai (0)

mesos produktai_pokyciu_valdymas_02_28Vasario mėnesį Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto mokslininkai baigė vykdyti projektą „Biologinių metodų taikymas mėsos produktų gamybai ūkiuose ir mažose įmonėse užtikrinant mėsos produktų saugą ir kokybę“. Jį vainikavo konferencija. Pasak projekto vadovo dr. Raimondo Narkevičiaus, visos planuotos veiklos – bandymai, seminarai, darbas grupėse ir lauko dienos – pavyko sėkmingai, visi suplanuoti rodikliai buvo pasiekti.

Apibendrino projektą

KTU Maisto instituto mokslo darbuotojas ir projekto vadovas Raimondas Narkevičius pasakojo, kad projekto metu vykusiose lauko dienose ir seminaruose buvo nagrinėjami specifiniai technologiniai klausimai, o konferencijoje visa informacija apibendrinta ir pateikta platesniam klausytojų ratui. Joje pranešimus skaitė ne tik KTU Maisto instituto mokslininkai, bet ir Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai.

Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Giedrė Bumblienė supažindino su skirtingų mėsos rūšių privalumais ir trūkumais bei pateikė rekomendacijas dėl mėsos vartojimo kasdieninėje mityboje. VMVT Panevėžio padalinio vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Agnė Šlekonytė Juškienė apžvelgė valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veiklos ypatumus siekiant sveikų maisto produktų.

KTU Maisto instituto vyresnysis mokslo darbuotojas Antanas Šarkinas apžvelgė pokyčius maisto pramonėje, atkreipė dėmesį į sveikatai palankesnius maisto produktus paženklintus simboliu „Rakto skylutė“. Nors ši valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ sistema buvo įsteigta jau 2014 m., tačiau vis dar nėra labai plačiai žinoma vartotojų. Simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Tai įprasti produktai, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.

Dr. Raimondas Narkevičius konferencijos metu pristatė biologinį metodą naudojamą mėsos produktų perdirbime, kuris užtikrina produktų saugą. Mokslo darbuotojas pabrėžė, kad norint gaminti saugius mėsos produktus, būtina įvertinti biologinius, cheminius ar fizikinius rizikos veiksnius ir eliminuoti žmonių sveikatai pavojingas medžiagas ar bent jau maksimaliai, iki priimtino lygio sumažinti jų koncentraciją. Dr. Raimondas Narkevičius pasakojo, kad vykdant projektą „Biologinių metodų taikymas mėsos produktų gamybai ūkiuose ir mažose įmonėse užtikrinant mėsos produktų saugą ir kokybę“ buvo atlikta 10 parodomųjų bandymų, kuriuose dalyvavo 21 pasidalinimo patirtimi grupių narys, įvyko 4 lauko dienos ir 16 seminarų, kuriuose dalyvavo virš 240 dalyvių. Projekto įgyvendinimo metu KTU Maisto instituto mokslininkai nuolat bendravo ir bendradarbiavo su ūkininkais, nes gaminant mėsos produktus jiems iškildavo įvairiausių klausimų.

Ūkininkai įvaldė naujus mėsos perdirbimo metodus

KTU Maisto instituto mokslo darbuotojas dr. Raimondas Narkevičius, paklaustas, kuo šis projektas buvo naudingas mokslininkams ir ūkininkams, teigė, kad pastarieji įgijo ir sustiprino mėsos produktų gamybos technologijų pagrindus. Taip pat išmoko taikyti naujus metodus, padedančius gaminti inovatyvius bei saugesnius produktus.

Dr. Raimondas Narkevičius teigė, kad ūkininkų patirtą naudą sunku pasverti. Pasak pašnekovo, juntama, kad projekto dalyviai liko patenkinti tuo, ką sužinojo, ir tuo, ką išmoko. Jie prašo mokslininkų ir ateityje juos įtraukti į projektus bei suteikti galimybę susipažinti su naujomis technologijomis ir KTU Maisto institute atliekamais tyrimais.mokymai ukininkams