2005-aisiais „Šilutė“ pasidabino aukso žiedais. O kas toliau?

silutes krepsininkaiŠilutės vyrų krepšinio klubas „Šilutė“ – svajonių komanda, lydėta sirgalių sausakimšų autobusų ir pretendavusi net į Europos taurę, kai Kauno sporto halėje privertė drebėti Graikijos Atėnų AEK klubo žaidėjus.

Lygiai prieš 10 metų, 2005-ųjų gegužės 25-ąją, Šilutės krepšininkai išgyveno tikrą aukso amžių, o savo žaidėjų meistriškumu nešė skambų Pamario vardą per visą Lietuvą. Tąkart šalies čempionato finalinėje kovoje Panevėžyje, krepšinio aikštelėje susitikę su Jonavos komanda, šilutiškiai, treniruojami Petro Joniko, tapo antros pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio lygos – LKAL – čempionais ir į namus parsivežė taurę bei aukso žiedus.

Prieš keliolika metų žaisti „Šilutės“ krepšinio klube buvo didžiulė garbė, kurios siekė daugelis jaunų krepšinio aistruolių bei augančių krašto patriotų.

Pakalbėti apie šilutiškių krepšininkų pergales ir šlovingąjį amžių susitikome su buvusiu VšĮ „Šilutės krepšinis“ vadovu Adolfu (Adu) Nausėda. Būten jam vadovaujant klubui, „Šilutė“ iškovojo LKAL čempionato auksą.
Pergalė – geriau nei milijonas

„Daug metų krepšinis gyveno Šilutėje. Kiekvieną vasarą treneris Steponas Kairys organizuodavo žaidėjams stovyklas, kur suvažiuodavo jaunimas ir treneriai iš visos Lietuvos, net iš JAV. Norėtųsi, kad sugrįžtų tie seni geri laikai… Atsimenu, kai prieš rungtynes salėje užgesdavo šviesos ir degant prožektoriams į aikštelę įbėgdavo krepšininkai. Tuomet suūždavo sirgalių minia, o per kūnus nubėgdavo šiurpuliai.

Tačiau labiausiai įsimintinos varžybose sukeltos emocijos, kai sirgaliai atsistoję garsiomis ovacijomis dėkodavo už efektingus žaidimo momentus.

Po tų lemtingųjų 2005 metų gegužės 25-osios rungtynių išgyvenau nenusakomus jausmus. Jei kas nors tąkart būtų paklausęs, ko tu nori – milijono ar pergalės – nedvejodamas būčiau atsakęs, jog pergalės. Tuo metu užvaldžiusios emocijos buvo nepakartojamos“, – su nostalgija prisimindamas „Šilutės“ krepšininkų pergalingus metus atviravo A.Nausėda.

Dalindamasis prisiminimais buvęs klubo vadovas vardijo įsimintiniausius į Šilutės krepšinio istoriją įrašytus žaidėjus. Tai Marius Kasiulevičius, Egidijus Dimša, tritaškininkas Alidas Žukauskas, Martynas Slivskis, Aivaras Misius, legionieriai Džameilis Bredlis ir Džonis Parkeris. Žinoma, tokių aukštumų nebūtų pasiekta ir be ištikimų bei atsidavusių trenerių: Stepono Kairio, pirmuosius trenerio žingsnius Šilutėje žengusio Kęstučio Kemzūros, Roberto Kuncaičio, Donaldo Kairio, Manto Šerniaus, Petro Joniko. Šiandien daugelis iš jų dirba su garsiais ne tik šalyje, bet užsienyje krepšinio klubais.

Prie to meto „Šilutės“ pergalių nemažai prisidėjo ir klubo dalininkai: Šilutės rajono savivaldybė, verslininkas, aktyvus politikas šviesios atminties Algis Bulsis, pats klubo vadovas A.Nausėda ir Robertas Kuncaitis. Visų bendromis pastangomis buvo suformuotas stiprus komandos branduolys, kurį klubas išlaikė net du ar tris sezonus.

Kautis norėjo visi

Prisimindamas lemtingųjų varžybų akimirkas, A.Nausėda nedvejodamas sakė, kad tuomet visa Šilutė gyveno bendra krepšinio dvasia, o susikauti krepšinio aikštelėje jaunimas norėjo visi kaip vienas.

Lietuvos krepšinio A lygos čempionato pusfinalyje, vykusiame 2005 m. gegužę, šilutiškiai susitiko su Klaipėdos komanda „Nafta – Uni – Laivitė“. Nors iš pradžių sekėsi sunkiai, tačiau paskutinėmis rungtynių minutėmis legionierių Dž.Bredlio ir Dž.Parkerio metimais pergalė buvo iškovota.

„Finale laukė dar labiau įtemptos rungtynės su Jonavos komanda. Kovai įpusėjus atrodė, kad pergalė slysta iš rankų, nes trys pagrindiniai centruose žaidžiantys „Šilutės“ krepšininkai jau turėjo po tris pražangas. Tačiau vyrai iki paskutinės minutės įnirtingai kovėsi“, – pasakojo A.Nausėda, prisimindamas ir krepšininko M.Kasiulevičiaus finale patirtas traumas. Beje, šiandien apie jas dar mena ir bendroje komandos nuotraukoje įamžinta šlovės akimirka, kur pamušta akimi Marius stovi tarp komandos draugų ir šypsodamasis rankoje spaudžia aukso žiedą.

Politikų sprendimai – blogiausias scenarijus

Šiandien daugelis vyresniosios kartos atstovų apie šlovingą „Šilutės“ klubo periodą kalba su nostalgija, o jaunesnieji to klausosi tarsi iš lūpų į lūpas perduodamos legendos.

Klubas „Šilutė“, įkurtas 1990 m., turi senas ir gilias tradicijas. Dar 1999 metais LKAL čempionate šilutiškiai iškovojo III vietą ir į namus parvežė bronzos medalius. Galima drąsiai sakyti, kad būtent S.Kairio iniciatyva krepšinio legionierių Lietuvoje istorija prasidėjo nuo Šilutės.

„Deja, politikų sprendimai privertė „Šilutės“ klubą palikti LKAL. Komandos nuosmukis prasidėjo prieš 7 metus, kai rajono politikai savo sprendimais iš klubo pašalino trenerius S.Kairį ir R.Kuncaitį“, – tvirtina A.Nausėda.

Šiandien A.Nausėda apgailestauja, kad iš buvusios svajonių komandos beliko tik prisiminimai. Neliko nei entuziazmu trykštančių žaidėjų, nei ūžiančios sirgalių minios su gausybe palaikymo plakatų.

Pamiršti negalima

Buvusiam „Šilutės“ klubo vadovui ir rėmėjui A.Nausėdai labai norisi, jog apie šilutiškius krepšininkus ir šiandien, kaip ir anksčiau, būtų garsiai kalbama, kad visiems rūpėtų, kaip ir kuo gyvena komanda, kaip išgyvena džiaugsmus ar nusivylimus.

„Krepšinis Šilutėje turi senas ir gilias tradicijas – jis visad buvo prikaustęs augančių kartų dėmesį, ugdė patriotinius jausmus. Todėl verta prisiminti pergales, raginti jaunimą sekti buvusių krepšininkų pavyzdžiu ir garsinti savo miestą krepšinio trofėjais “, – sakė pašnekovas.

Jis kviečia sėkminguosius „Šilutės“ istorijos metus ir šlovingąją 2005-ųjų gegužės pergalę paminėti bent virtualiai – internete pasižiūrėti specialią Šilutės miesto televizijos „Šilutės TV“ laidą „Penktadienio kava“, kuri interneto svetainėje www.silutestv.lt rodoma jau nuo gegužės 22 dienos.