2019-ieji – tragiškų avarijų keliuose metai

avarija 08_28Pernai Šilutės rajono keliuose žuvo 6 žmonės, sužeistas 71 (užpernai žuvo 1, sužeisti 57). Šilutės policijos komisariato (PK) viršininkas Artūras Mikalauskas sako neprisimenantis metų, kai Šilutėje būtų žuvę tiek žmonių…

Apmaudu, kad dar vis nemažai vairuotojų už vairo sėda girti, pernai tokių buvo net 66. Vienas jų sukėlė mirtiną avariją.

Policijos pareigūnai yra paskaičiavę, kad per metus rajono gyventojams išdalina tiek atšvaitų, jog šie, vaikščiodami tamsiuoju paros metu, turėtų šviesti kaip Kalėdų eglutės… Deja, taip nėra.

Visi šie dalykai buvo aptarti, pristatant praėjusių metų Šilutės PK veiklos ataskaitą.

Didžiausia problema – greitis

Įvykiai, nutinkantys keliuose ir gatvėse yra trečioje vietoje visose policijos įvykių suvestinėse, po vagysčių ir smurto artimoje aplinkoje. Pernai Šilutės rajone užregistruoti 83 Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimai, iš kurių 66 atvejais buvo neblaivūs vairuotojai. Neblaiviems vairuotojams buvo nustatytas vidutinis arba sunkus girtumo laipsnis.
„Girti vairuotojai yra didžiulis pavojus. Kita vertus džiugu, kad gyventojai tokių vairuotojų netoleruoja. Gauname labai daug pranešimų, kai žmonės pamato įtartinai važiuojančius ar neadekvačiai besielgiančius kelyje. Visada tokius patikriname“, – sakė A. Mikalauskas.

Įskaitinių eismo įvykių, kurių metu sužalojami arba žūsta žmonės 2019 metais buvo 52 (2018 m. – 51, 2017 m. – 43). Pasak PK viršininko, eismo saugumas priklauso nuo eismo dalyvių sąmoningumo. Visi viešojo eismo dalyviai turėtų elgtis taip, kaip numato taisyklės, deja, ne visada taip būna.

Pernai rajono keliuose žuvusių eismo dalyvių skaičius didžiulis – šeši. A. Mikalauskas neatsimena kada buvo tiek žuvusiųjų. Trys žmonės žuvo pernai sausį, važiuodami slidžiais keliais. Pirmoji žuvo jauna vairuotoja, kuri slidžiame kelyje nesuvaldė automobilio ir trenkėsi į medį. Tą patį mėnesį slidžiame kelyje žuvo mama ir dukra, kai jų automobilis nuslydo į griovį. Dar du žmonės žuvo vasarą, kai avariją sukėlė vairuotojas su savižudiškom mintimis, atvykęs iš Pagėgių savivaldybės.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Marius Draudvila sakė, kad visgi didžiausia eismo problema yra greitis. Viršydami greitį vairuotojai automobilių nesuvaldo net ir tiesiame kelio ruože. Jei jie važiuotų leistinu greičiu, įvykus avarijai, tikėtina, nebūtų skaudžių pasekmių.
„Pasekmės galbūt būtų turtinės, bet žmonės nežūtų“, – sakė jis.

M. Draudvila priminė skaudžią avariją, kai tiesiame kelio ruože, viršijus leistiną greitį, žuvo vairuotojas ir keleivis. Vėliau paaiškėjo, kad vairuotojas buvo neblaivus, ekspertai nustatė 3 promilių girtumą.

„Čia buvo kaltas ne tik greitis, bet ir nesugebėjimas įvertinti realios situacijos apsvaigus“, – sakė jis.

Pėstieji nuo pareigūnų stengiasi pabėgti

Pernai Šilutės rajone sužeistas 71 eismo dalyvis, dažniausiai nukentėjo keleiviai, pėstieji. Kartais ir pačiam PK viršininkui tenka stebėti, kaip mūsų miesto pėstieji ignoruoja pėsčiųjų perėjas, nors kiekvienoje gatvėje jų daug.

Pričiupti pareigūnų prasikaltę pėstieji bando nuo jų bėgti, stengiasi įsmukti į parduotuves. Neretai jie policininkams išsako priekaištus, neva šie nieko nedirba, verčiau eitų nusikaltėlių gaudyti…

„Su tokiu požiūriu sunku kovoti. Mes nesulaukiame iš gyventojų tokio pasipiktinimo, kad neištiriame kažkokios nusikalstamos veikos, kokio sulaukiame sustabdę ne vietoje einančius per gatvę“, – sakė viršininkas.

Pareigūnai juokauja, kad pernai per prevencines akcijas pėstiesiems išdalino tiek atšvaitų, kad šie tamsoje turėtų spindėti kaip kalėdinės eglutės. Jų skaičiavimais, kiekvienam gyventojui turėtų tekti po 5 atšvaitus. Visgi pėstieji dar įsivaizduoja, kad tamsioje gatvėje yra matomi kaip savo kambaryje, ir atšvaitus dažniau nešiojasi kišenėje, o ne ant rankos.

Ataskaitinio renginio metu, Tauragės AVPK vadovai išsakė prašymą Šilutės savivaldybės vadovams: atnaujinant kelius prie kiekvienos pėsčiųjų perėjos įrengti apšvietimą.

„Kartais gyventojams kyla klausimas, kam to reikia, juk toje perėjoje dar neįvyko nelaimų. Mums nereikia sulaukti, kad kažkas atsitiktų. Investuotų tūkstančių ar dešimčių tūkstančių nepalyginsime su žmogaus gyvybe. Eismo saugumui pinigų niekada nebus per daug“, – sakė M. Draudvila.

Pasak viršininko, policija neturi tiek pajėgų, kad ant kiekvieno posūkio ar sankryžos budėtų pareigūnas. Padėti mažinti eismo nelaimių gali infrastruktūriniai sprendimai keliuose – kalneliai, salelės, kelių susiaurėjimai. Pavyzdžiui, tokie sprendimai jau padeda mažinti greitį dar remontuojamame kelyje Šilutė – Žemaičių Naumiestis.

Ir nors pareigūnai pastebi, kad greičio viršijimo atvejų mažėja, vadinamieji „trikojai“ pažeidimų užfiksuoja tūkstančiais.