2022-aisiais – išskirtinis dėmesys I. Simonaitytės asmenybei

Vyriausybė patvirtino Kultūros ministerijos parengtą Ievos Simonaitytės metų minėjimo 2022 metais planą.

Kitų metų sausio 23 d. sukanka 125 metai, kai gimė rašytoja, apysakų ir romanų kūrėja I. Simonaitytė – talentinga prozininkė, savo kūriniuose vaizdavusi išskirtinius lietuvninkų likimus ir garsinusi Klaipėdos krašto etnografinį savitumą. Seimas 2022-uosius yra paskelbęs I. Simonaitytės metais.

„Mažosios Lietuvos metraštininke vadinamos I. Simonaitytės kūrybinis palikimas atskleidžia išsamų šio regiono paveikslą, kurio unikalumą užfiksavo talentingoji pasakotoja. Kitąmet minimi I. Simonaitytės metai mums visiems yra išskirtinė galimybė atidžiau pažvelgti tiek į šios rašytojos kūrybą, tiek į Klaipėdos krašto istoriją“, – sakė kultūros viceministras Albinas Vilčinskas.

Minėjimo plane – konferencijos, parodos, konkursai, literatūriniai, edukaciniai ir pažintiniai renginiai, susiję rašytojos asmenybe ir kūryba, Mažosios Lietuvos istorija ir kultūra. Numatyta surengti konferenciją, literatūros renginių ciklą, respublikinį moksleivių piešinių konkursą pagal rašytojos kūrybą, kūrybinį konkursą „Pasakojimai apie giminės šaknis“, parodą ir kitus renginius. Numatyti leidybos ir viešinimo darbai, taip pat – parodyti restauruotą vaidybinį filmą „Vilius Karalius“ bei dokumentinį filmą „Ėvė. Mažosios Lietuvos rašytoja“.

1935 metais I. Simonaitytei už romaną „Aukštujų Šimonių likimas“ paskirta Lietuvos valstybinė literatūros premija. Nors ir būdama silpnos sveikatos, ji nuolat rašė, o jos kūryba buvo leidžiama neretai ir po keletą kartų. Žymiausios knygos: „Pavasarių audroj“, „Vilius Karalius“, „Be tėvo“, „Pikčiurnienė“, „… O buvo taip“, „Ne ta pastogė“, „Nebaigta knyga“, „Gretimos istorijėlės“. Rašytojos kūryba buvo verčiama į daugelį užsienio kalbų.