5-asis žuvienės čempionatas įrodė: ir moterys moka virti tobulą žuvienę!

zuviene laimetojai IMGP7025Šeštadienį Šilutės uoste buvo tikras potvynis. Uostas skendo žmonių minioje ir rūkstančių katiliukų dūmuose. Prakaito išpilti kokai nė per žingsnį nesitraukė nuo savo specialiųjų žuvienių. Kiekvienas tikėjosi išvirti tokį  ypatingą patiekalą, kad komisija vieningai paskelbtų, jog būtent jo žuvienė skoniu pralenkė visas kitas likusias 44 komandas.

Ne veltui meistrai receptus kaip didžiausią paslaptį slėpė – kad tik niekas neišvirtų tokio pat patiekalo!

Tarptautiniu tapusio 5-ojo Žuvienės čempionato nugalėtojais troškę tapti virėjai išdavė tik tiek, kad pridėjo meilės prieskonių, kad žuvienę pamaišė liežuviu, o dar kiti dėl gardumo su vandeniu ir naftos įpylė…

O susirinkusiųjų minios buvo tokios, kad norėdamas paragauti ir nuspręsti, kuris kulinaras geriausias, turėjai ir nemažą eilę atstovėti. Tuoj ragautojai suprato, kad žuvienės viena už kitą skanesnės ir išrinkti geriausią – užduotis per sunki… Tik 18 narių komisija, po šaukštą kiekvieno patiekalo paskanavusi, suvirškinusi ir pasitarusi paskelbė, kad, pirmą kartą per penkis čempionato metus vyrų laimėjimų virtinę nutraukė čempione tapusi moteris – Ilona Liorancienė.

Prieš šventę – dvi dienos bado

Jau penktus metus pirmąjį rudens savaitgalį visų Lietuvos, o galbūt ir pasaulio žuvienės meistrų keliai veda į Šilutės mažųjų laivų uostą. Subūrę savo komandą, patobulinę ir išbandę skaniausių žuvienių receptus, kokai čia varžosi dėl geriausiojo vardo ir juvelyro Romo Tarvydo sukurto originalaus čempiono žiedo, kurį aidint žiūrovų minios plojimams ant scenos užmaus Šilutės merė Daiva Žebelienė.

Nuo pirmojo žuvienės čempionato minias žiūrovų ir dalyvių kvietęs renginio vedėjas Marijus Budraitis ir visų čempionatų vertinimo komisijoms vadovavęs europarlamentaras Zigmantas Balčytis teigė, jog prieš penkerius metus jie net pasvajoti nedrįso, kad žuvienės virti susirinktų apie 20 komandų… O šįmet jų į uostą sugužėjo net 45 ir į Šilutės dangų rūko 49-ių katiliukų dūmai, užtvindę miestą žuvienių kvapais.

Vadovauti ir šių metų komisijai europarlamentaras ruošėsi itin atsakingai – dvi dienas prieš tai nevalgė! Renginys tapo tarptautinis, tad išrinkti reikėjo ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio geriausią žuvienės meistrą. O užduotis ši nelengva, mat kiekvienas kokas dėjo tiek meilės ir pastangų, kad žuvienės buvo viena už kitą skanesnės.zuviene neptunas IMGP6661

Margą komisiją sudarė ir ankstesnių metų žuvienės čempionai – 3-iojo čempionato nugalėtojas Raimondas Plikšnys, 4-ojo žuvienės čempionato nugalėtojas iš Elektrėnų Kazimieras Stasiulionis. Į komisiją įbertas ir pramogų pasaulio prieskonis – prie teisėjų stalo atsisėdo pernai žuvienę viręs Arūnas Valinskas, o šalia jo – geriausias Žemaitijos cibulynės ekspertas Žilvinas Žvagulis.

Rinkti gardžiausią žuvienę pakviestas ir UAB „Įtampa“ vadovas Algis Bekeris, kuris, pasak M.Budraičio, vienintelis galėjo puikiai nustatyti, ar žuvis pagauta nenaudojant elektros prietaisų.

Iš viso prie garuojančių žuvienės lėkščių „įkalinti“ laive buvo 18 komisijos narių. O prižiūrėti, kad nė vienas nebūtų papirktas, kad čempiono žiedas būtų atiduotas sąžiningai apsisprendus, budria akimi stebėti buvo paskirta aplinkos ministrui Valentinui Mazuroniui.

Gandrai neišskrido, kad dalyvautų čempionate

Šių metų žuvienės čempionato komandų įvairovė – neapsakoma. Nepabūgo ilgesnės nei 5 valandų kelionės į Šilutę visaginiečiai, norėdami parodyti, kokią skanią žuvienę verda! Žuvienę tarptautine pavertė komandos iš Slavsko (Rusija), svečiai iš Norvegijos, Latvijos.

„Mažiau kalbų, daugiau darbų, pas prieniškius jums bus gardu“, – tokiu šūkiu vedini jau trečiąjį kartą į čempionatą atkeliavo ir prieniškiai. Keltu iš Juodkrantės su savo komanda atsikėlė Algimantas Rauktys – legendinis žvejys, kurį, kaip teigė M.Budraitis, pamatę kormoranai skrenda kuo toliau.

„Retromobile“ – visos Lietuvos senovinių automobilių klubo nariai su savimi atsitempė ne vieną seną transporto priemonę, vėliau nustebinusią susirinkusiuosius: pasirodo, senienos puikiai užsikuria ir drebina uostą!

Virti žuvienę susibūrė ir Šilutės rajono seniūnai, pasieniečiai, o jungtinės „Soroptimos“ klubo ir „Žuvingos“ komandos virėjas pasirodė ir su tik žuvienės čempionatui naudojama kepuraite, kurios priekyje puikuojasi išlindusi žuvies galva, o nugaroje – uodega.

zuviene zibai IMGP6569Orkestro „Pamario brass“ komanda sutiko, kad be muzikos žuvienę virti būtų nuodėmė. Savo teritorijoje jie paleido į darbą dūdas, kad jų žuvienei netrūktų jokios aukštesnės natos. Katiliuką maišė ir jauniausi žuvienės čempionato dalyviai – muzikalioji kantri grupė „Karčemėlė“.

Šilutės Valstiečių ir žaliųjų sąjunga parodė, kad ne visi gandrai dar paliko mūsų kraštą – prie šių katiliuko sukiojosi du ilgakojai, neišskridę į pietus vien todėl, kad galėtų dalyvauti jubiliejiniame čempionate. „Gandre, gandre, ga ga ga, jau žuvienė išvirta!“, – nuotaikingai, pritariant akordeonui šaukė komandos nariai.

Šilutės „Rotary“ klubas pasižymėjo labdara – jie išvirė du katilus žuvienės. Vieną – įrodyti susirinkusiesiems, kad jų žuvienė skaniausia, kitą – nuvežti į Šilutės senelių namus, kad šių gyventojai, negalintys ateiti į uostą, ne tik po miestą klajojusius kvapus užuostų, bet ir skonį pajustų.

„Sąjungos Taip“ komandos koku tapo Vilniaus meras Artūras Zuokas, iškeitęs Vilniuje vykstančias Vilniaus dienas į žuvienės dieną Šilutėje.

Lavinti skonį kvietė ir žuvienės meistrų siūlomi vaisiai, rūkyta žuvis, širšių medus ir kitos vaišės, linksmybes įlingavo „Teisingos žuvienės ir žvejybos dainos“, Ingos Valinskienės ir grupės „Vairas“ koncertai, olimpinio čempiono Romo Ubarto pėdos antspaudo atidengimas Šilutės olimpiečių alėjoje, gražios tradicijos, spalvingos aprangos, komandų teritorijų puošmenos, gyvi talismanai…

Receptų paslaptys

Nuo nepailstamo puodų maišymo sukaitę meistrai net tempiami už liežuvio nenorėjo išduoti savų receptų. Kokai, kaip susitarę, porino, kad būtini žuvienės ingredientai – gera nuotaika, meilė. Elektrėniškiai prasitarė, kad jų žuvienė – iš riebiausios žuvies – karpio filė, kukuliukų. Prieniškiai tikėjo, kad jų virta žuvienė ir žuvies sriuba vertos čempiono žiedo, nes pagautos sraunioje Prienų upėje, kuri teka taip greitai, kad „joks brudas nenusėda“.

A.Zuokas smalsuoliams atskleidė, kad verda žuvies troškinį ir žuvies sriubą – šie patiekalai skirsis nuo tradicinių žuvienių. „Naudojame tik lietuvišką žuvį. Dedame keletą jūros gėrybių, prieskonių ir neįprastų daržovių, pavyzdžiui, pankolių. „Daugiau paslapčių neišduosime…“, – komentavo Vilniaus meras.

Trakų „Balyh“ komanda tikėjo, kad sėkmę jiems atneš prie įėjimo į jų teritoriją prikabinta česnakų kekė, kuri, pasak  koko, atbaido visas bakterijas, blogą energiją ir tik gerąją sugeria. Trakiškiai, virę žuvienę dviejose kategorijose, į vieną sriubą teigė įdėsią daug improvizacijos – jie ruošė trintą daržovių sriubą su rūkyta žuvimi. O ką daugiau darys, net patys nežinojo – gal brendžio įpils dėl stipresnio aromato, gal zuviene komisija IMGP6854prieskonių kokių sugalvos įmesti…

Jaunimo organizacijos „Darbas“ komandos receptas, kurį jie mielai viešai garsino, iš tikrųjų ne daug ką atskleidė: 100 g meilės, 4 šaukštai džiaugsmo, 50 g pasitikėjimo, 3 šypsenos, 5 g gerumo.

Ventiškiai sakė: „Verdam puode marių žuvį ir pamaišom su liežuviu“. Jie net neraudonuodami teigė, kad liežuvis po pamaišymo lieka sveikas, nenudega, tačiau skaitytojams to kartoti nepatariame.

„Žibų“ statybų įmonės receptas žuvienei irgi savotiškas – plytos, cementas, glaistas, gruntas, dažai, mediena… O iš kur žuvies skonis?

Mažeikių komanda neslėpė, kad žuvienę verda iš naftos. O prie naftos ir degtinės įpila, nes, kaip sakė komandos nariai, žuvienė be degtinės – tai kaip daina be žodžių.

Svečiai iš Slavsko, dar prieš atvykdami į šventę, kategoriškai atsisakė mūsų krašto žuvies savo žuvienei. Jie norėjo gaminti patiekalą iš Rusijos vandenyse plaukiojusių žuvų, tad legaliai į čempionatą vežė jas per sieną.

Mūsų krašto verslininkai, Šilutės rajono savivaldybės vadovai nepaliko be prizo nei vieno, atvažiavusio iš tolėliau, laiko ir nuotaikos mūsų kraštiečiams nepagailėjusių. Jiems buvo įteikti specialūs prizai.

Ir galiausiai, skambant fanfaroms, paskelbti geriausieji kokai tradicinės žuvies sriubos kategorijoje.

III vieta atiteko „Retromobile“ komandai, kuri kitais metais prisižadėjo atsivežti ir daugiau senovinių automobilių. II vietos nugalėtojai – Trakų „Balyh“ komanda.

„Trakuose mokame ne tik skanius kibinus gaminti, bet ir puikią žuvienę virti, tad pažadame kitais metais Šilutę palikti užėmę pirmąją vietą!“, – atsiimdami apdovanojimą apie drąsius ateities užmojus prasitarė virėjas. O šįmet I vietoje atsidūrė skaniausiai žuvies sriubą išvirę elektrėniškiai.

Didžiausią šedevrą, kurį galima sukurti katile, – tradicinę žuvienę beveik geriausiai išvirė jaunimo organizacija „Darbas“, laimėję III vietą ir nusileidę socialdemokratams, kurių žuvienė jiems pelnė vicečempionų titulą. I vieta atiteko šilutiškėms „erelių moterims“ – „Eagle womans“ komandai.

Absoliutaus nugalėtojo titulas šįmet suteiktas Liberalų ir centro sąjungos komandai. Jai vadovavo Ilona Liorancienė – taigi pirmą kartą čempionatų istorijoje čempione tapo moteris! Su čempiono žiedu ant piršto nugalėtoja iškilmingai iškėlė vėliavą ir komandos priešakyje pražygiavo čempionų taku.

Daugiau nuotraukų – fotogalerijoje joomplu:9936 joomplu:9924

 Projektas: „Kultūros uostas: Tradicijos.”