Restoranas „Šturmų švyturys“: aukštas įvertinimas ir ypatingi svečiai

Ceslovas Zemaitis_kartu_su_zmonaKaip įprasta kiekvieną vasarą, neseniai buvo paskelbtas 30 geriausių šalies restoranų Lietuvoje reitingas. Jau antrus metus penktoje šio sąrašo vietoje – restoranas „Šturmų švyturys“, kurio šefas Česlovas Žemaitis. Tai yra vienintelis restoranas „30 geriausių restoranų“ reitinge, šiemet likęs toje pačioje vietoje kaip ir pernai.

„Šturmų švyturio“ restoranai (Kintų seniūnijoje ir Vilniuje) išskirtiniai: čia jūs negausite jokių mėsos patiekalų ar papildomų prieskonių, kurie nustelbtų tikrąjį marių žuvies skonį, o meniu čia pats trumpiausias Lietuvoje. Daugelį patiekalų šefas ruošia improvizuodamas ir derindamas tuo metų laiku vyraujančią žuvį, daržoves.

„Meilė savo darbui ir nuoseklus savo koncepcijos matymas, kaip turi atrodyti šviežios žuvies restoranas“, – kokia jo sėkmės paslaptis, atsako Šturmų kaime, Ventės rage ir sostinėje, Užupyje, restoranus su žmona Asta įkūręs Č.Žemaitis.

Stabili penktoji pozicija

Birželio pabaigoje, susumavus Gero maisto akademijos narių balsus trečią kartą buvo sudarytas kasmetinis „30 geriausių restoranų“ sąrašas.

Pirmasis jo dešimtukas buvo paskelbtas specialaus renginio metu Pirklių namuose Vilniuje, į kurį susirinko daugybė gastronomijos profesionalų.Ceslovas Zemaitis

„Šių metų rezultatai rodo, kad šefo vaidmuo, jo įtaka, kuriant išskirtinę restorano patirtį ir emociją yra esmė. Taip pat labai smagu ir Lietuvoje matyti pasaulinę tendenciją, kad, norint būti sėkmingam nebeužtenka padaryti tik įspūdingą patiekalą – labai svarbu laikytis tvarumo ir kitų atsakingo vartojimo principų, naudoti kuo daugiau vietinių produktų“, – 2018 m. rezultatus apibendrina Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Pirmąja vieta pagal visus kriterijus 2018 m. reitinge buvo įvertintas šefo Martyno Praškevičiaus restoranas „Džiaugsmas“.

Beje, atsitiktinai sutapo, kad geriausiųjų penketuke vienodai pozicijomis pasikeitė „World’s 50 Best Restaurants“ (50 pasaulio geriausių restoranų) ir „30 geriausių restoranų Lietuvoje“ laureatai. Praeitų metų antras geriausias restoranas pakilo į pirmąją vietą („Džiaugsmas“ – Lietuvoje, „Osteria Francescana“ – pasaulyje), o pirma vieta nukrito į ketvirtąją („Gastronomika“ – Lietuvoje, „Eleven Madison Park“ – pasaulyje).

„Šturmų švyturys“, kaip ir pernai, išlaikė penktąją poziciją. „Dėl šio įvertinimo jaučiamės gerai. Mūsų laivas stabiliai plaukia ir nenukrypsta nuo kurso“, – „Šilutės naujienoms“ sakė Č.Žemaitis.

Išskirtinis šviežumas

„Šturmų švyturio“ legenda prasidėjo prieš 15 metų, kai Česlovas ir Asta Žemaičiai įsigijo prie Kuršių marių pakrantės prisišliejusį nedidelį uostą.

Jiems prireikė poros metų, kad atgaivintų jį ir šalia atidarytų Mažosios Lietuvos dvasia alsuojantį restoraną bei viešbutį. Vilniuje „Šturmų švyturio“ restoranas duris atvėrė prieš 4 metus. Jis tapo tikra Kuršmarių ambasada tiek sostinės gyventojams, tiek jos svečiams. Restoraną greitai atrado šviežios žuvies patiekalų mėgėjai ir norintieji pajusti malonų Pamario dvelksmą.

Sezoninė laukinė nešaldyta lietuviška žuvis yra „Šturmų švyturio“ pasididžiavimas. Pasak restorano šeimininkų, jie yra vieninteliai Lietuvoje ir Baltijos šalyse, kurie kasdien siūlo patiekalų iš laukinės šviežios žuvies. Ji į restoraną yra reguliariai pristatoma tiesiai iš Kuršmarėse žvejojančių smulkiųjų žvejų tinklų.

„Šturmų švyturys“ turi savo uostą, kurio pusė išnuomuota žvejams. Kol turėsiu Šturmus, tol žvejai bus mano kaimynystėje“, – sakė su Pamario krašto žvejais nuolat bendraujantis Č.Žemaitis.

Restoranas orientuojasi į išskirtinį šviežumą lėkštėje. Prieš patekdama į specialią krosnį ar atvira ugnimi kūrenamą židinį, žuvis restorane yra guldoma ant ledo. Taip svečiai gali apžiūrėti naujausią laimikį ir išsirinkti pageidaujamą žuvį.

geriausi restoranai_sturmu_svyturys_zuvisRestorano patiekalų gamybai būtinus ingredientus šefas perka kiekvieną dieną. Juos Č.Žemaitis įsigyja asmeniškai kasdien aplankydamas smulkiuosius prekeivius, ūkininkus ir kaimo gyventojus. Šefo teigimu, glaudus ryšys su žvejais ir smulkiaisiais pardavėjais yra neatsiejama jo kulinarinės kūrybos dalis. Tai leidžia nuolatos jausti gamtos pulsą, sezonų kaitą ir ryšį su gamta. Visa tai, žinoma, atsispindi ir ruošiamuose patiekaluose.

Šiame restorane beveik niekada negausi tokio pat patiekalo du kartus. Tai bene vienintelis restoranas Lietuvoje, kuris nežino, ką savo klientams pasiūlys kitą savaitę.

„Kas atsidurs lėkštėje priklauso nuo to, ką žvejai pagaus, kokios daržovės vyrauja turgaus lentynose ir žinoma nuo nuotaikos. Tai yra trys dalykai reikalingi tam, kad gimtų „Šturmų“ patiekalas“, – sakė Č.Žemaitis.

Pavyzdžiui, dabar karaliauja sterkas ir Č.Žemaitis labai tuo džiaugiasi. Anot jo, tai aristokratiška ir dėl savo skoninių savybių viena geriausių lietuviškų žuvų. Gyvena sterkai ir Lietuvos ežeruose, ir Kauno mariose, bet Kuršmarių žuvis visai kitokia, skiriasi ne tik jos spalva, bet ir riebumas. Jos tvirta oda, todėl kepdama žuvis nesubyra, o iškepusi odelė skaniai suminkštėja. Žmonės šią žuvį vertina ir dėl to, kad joje mažai smulkių kauliukų.

Aplankė ypatingas svečias

„Šturmų švyturio“ šefo klausėme, ar skiriasi klientai Vilniuje ir Ventės rage.

Pasak jo, į Šturmus ateina labiau atsiplaidavę žmonės, dažniausiai savo atostogų metu. Jų neslegia darbo rūpesčiai, jie nejaučia įtampos. Č.Žemaičio žodžiais sakant, Šturmų lankytojai suvalgo tris kartus daugiau. Tuo tarpu Vilniaus restorane vyksta nemažai verslo pietų, taigi įtampa šalia lėkštės jaučiasi.

„Tenka matyti tuos pačius žmones Vilniuje ir Šturmuose. Tačiau tai jau būna skirtingi žmonės“, – pastebi Č.Žemaitis.

Šią vasarą Vilniuje viešėjo Tibeto dvasinis lyderis ir Nobelio premijos laureatas Dalai Lama XIV. Jo Šventenybė lietuviams skaitė paskaitas.

Č.Žemaitis didžiuojasi, kad vizito metu Vilniuje Dalai Lama XIV lankėsi jo restorane. Šefas pats asmeniškai Jo Šventenybei gamino valgį.

„Tai labai šviesus, labai šiltas žmogus. Tokiems žmonėms gaminti maistą visada yra jaudinančios akimirkos. Tai ypatinga patirtis“, – sakė Č.Žemaitis.