Šilutės gražintojai domėjosi Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbais

Savivaldybės vadovai susitiko su Šilutės gražinimo draugija. / Komunikacijos skyriaus nuotr.Šilutės rajono savivaldybės meras Virgilijus Pozingis ir kiti administracijos specialistai prie apskritojo stalo kalbėjosi su Šilutės gražinimo draugijos nariais apie rengiamą techninį projektą „Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbai“, informuoja Šilutės r. Komunikacijos skyrius.

Susitikime taip pat dalyvavo mero pavaduotojas Vaidas Pavilonis, administracijos direktorė Ida Vasiljevienė, jos pavaduotojas Raimundas Ambrozaitis, Šilutės seniūnas Raimondas Steponkus, savivaldybės Tarybos narys Edvardas Vitkauskas. Pokalbį vedė Tarybos sekretorius  Jonas Jaunius.

Su rengiamu techniniu projektu supažindino Planavimo ir plėtros skyriaus vyriausiasis specialistas Romualdas Ambrulaitis.

grazinimo draugija 3

Įgyvendinant minėto projekto II-ąjį etapą, bus valoma Šyšos upė nuo geleţinkelio tilto iki Šilutės miesto teritorijos riboženklio ir Šyšos senvagė. Pradedant valymo darbus, pirmiausia atliekami paruošiamieji darbai: ištraukiami išvirtę medžiai, nuo Šyšos upės vagos ir senvagės šlaitų pašalinami medžių  sausuoliai bei menkaverčiai krūmai, medžiai, kurie ardo šlaitus, kelia pavojų vagos krantų stabilumui, kliudo valymo darbams.

Medžiai bei krūmai bus šalinami pagal Želdinių komisijos apžūros aktą ir išduotą leidimą kirsti. Minėtą medžių ir krūmų apžiūrą komisija, kurioje buvo Šilutės seniūnas R. Steponkus, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas V. Bičkauskas, Šilutės rajono aplinkos apsaugos agentūros vyriausiasis specialistas R.Bandza ir Savivaldybės gamtosaugininkas R. Rimkus apžiūrėjo Šyšos vagos (apie 1,2 km) ir senvagės teritorijoje augančius medžius bei krūmus ir nutarė siūlyti pašalinti ties Senvagės gatve – 258 medžius ir 0,2 ha krūmų bei nuo geležinkelio tilto iki Šilutės  miesto ribos – 500.  medžių ir 2180 krūmų.

Daugiausia siūloma iškirsti gluosnių, baltalksnių, juodalksnių, ievų ir klevų. Minėtų medžių skersmenys yra nuo 8 cm ir daugiau. Taip pat siūloma pašalinti ir 2 ąžuolus, kurių skersmenys yra 24 ir 42 cm. Medžiai ir krūmai šiuo metu auga tarp/ant betoninių sutvirtinimo elementų, upės šlaituose ir ant šlaitų/pylimo.

Vykdant Šyšos upės senvagės valymo darbus numatoma iškasti apie 4,5 tūkst. m³ dumblo. Valymo darbai bus atliekami išsiurbiant dumblą iki kieto mineralinio grunto nepažeidžiant krantų stabilumo.

Valant Šyšos senvagę, iškastas dumblas bus pilamas, sandėliuojamas ir džiovinamas laikinoje grunto sąvartos vietoje, o vėliau apsausėjęs dumblas išvežamas utilizuoti.

Baigus valymo darbus, pažeisti senvagės šlaitai bus planiruojami ir apsėjami daugiamečių žolių mišiniu. Bus atkurta bendra Šyšos upės ir jos senvagės vandens ekosistema atstatant vandens prietaką į senvagę Šyšos upės potvynių metu.

Eroduojamus šlaitus numatoma tvirtinti propileniniu tinklu, o šlaito apačia sutvirtinama akmenimis.

Šilutės gražinimo draugijos nariai klausė, ar rengiant techninį projektą buvo atliktas išsamus kraštotvarkinis tyrimas, ar pakanka kompetencijos projekto rengėjams, siūlė organizuoti konferenciją apie tai, kokie turi būti mūsų krašto upės krantai, kokias pakrantes mes norime matyti ir kt.

Draugijos nariams buvo atsakyta, kad techninį projektą rengia kvalifikuoti „Nemuno deltos projektų“ specialistai, kurie yra atestuoti Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos ir jiems yra suteikta teisė vykdyti tokios sudėties projektavimo darbus.

Bendru sutarimu buvo nutarta kitą savaitę vykti į būsimo projekto vykdymo vietą ir ten dar kartą įvertinti situaciją.

Komunikacijos skyriaus nuotr.

Komunikacijos skyriaus nuotr.