Šilutiškis Lietuvos kartingo čempionas jėgas bandys Pasaulio čempionate

Silutiskis cempionas„Norint pasiekti geriausią rezultatą, reikia labai daug treniruotis. Aš neįsivaizduoju, kiek jau kuro išvažinėjau, kiek padangų nuzulinau ir kiek laiko išeikvojau, kol patekau tarp stipriausių“, – sako penkerius metus profesionaliai lenktyniniais mažaisiais automobiliais (kartais) važinėjantis šešiolikmetis šilutiškis Karolis Jovaiša.

Kad sunkus darbas treniruočių metu nenuėjo perniek, vaikinas įrodė praėjusį savaitgalį įvykusiame Lietuvos kartingo čempionate – savo amžiaus grupėje jis tapo geriausiu ir iškovojo kelialapį į lapkričio mėnesį Portugalijoje įvyksiantį Pasaulio kartingo čempionatą.

Lenktynių metu rinko taškus

Karolis pasakojo, kad Lietuvos kartingo čempionate jis kaip ir kiti lenktynininkai turėjo įveikti 8 etapus. Turnyro lenktynės po du kartus įvyko Smalininkų, Vilniaus, Aukštadvario ir Anykščių kartodromuose. Užbaigę kiekvieną etapą, sportininkai surinkdavo tam tikrą taškų skaičių, kurie vėliau buvo sumuojami. „Kas per visas aštuonerias lenktynes surenka daugiausiai taškų, tas tampa čempionu“, – šypsosi čempiono taurę iškovojęs šilutiškis.

Sportininkai varžėsi penkiose amžiaus grupėse – nuo 5 iki 40 metų. Šiemet K.Jovaiša perėjo į, jo žodžiais sakant, galingiausią amžiaus grupę – nuo 15 iki 32 metų. Galbūt tai jam atnešė sėkmę, ir jis pirmą kartą per savo sportinę karjerą iškovojo Lietuvos čempiono titulą.

Pasaulio kartingo čempionatas „Rotax grand finals“ lapkričio 8-14 dienomis įvyks Portugalijoje. Keturiose klasėse varžysis 288 dalyviai iš įvairių šalių. Karolis prisimena, kad prieš kelis metus lietuviui pavyko iškovoti pasaulio čempiono titulą – tuomet visi kartingo sporto entuziastai buvo euforijoje.

Šilutiškis atsakingai ruošiasi Pasaulio čempionatui, sako, jog šiuo metu nesijaudina, bet savaitę prieš lenktynes tikrai pajus įtampą. Palaikyti jo į Portugaliją greičiausiai skris visa šeima.

Rimtų traumų pavyksta išvengtiKartingistas Karolis

Važinėti kartais Karolis pradėjo būdamas 4 metų, į šį sportą jį atvedė tėtis Egidijus. Iš pradžių berniukas važiavo nuomotais kartais, vėliau metus bandė krosinį motociklą, bet galiausiai vis tiek liko ištikimas kartams. Vieną kartą Lietuvos kartingo sporto veteranas pasiūlė Karoliui išbandyti sportinius kartus. „Pabandžiau, labai patiko ir man, ir tėčiui. Pasisekė vienos varžybos, ir pradėjome jais važinėti“, – pasakojo profesionaliai nuo 12 metų sportuojantis vaikinas.

Arčiausias kartodromas yra Smalininkuose. Karolis prisimena, kad kai buvo mažesnis, į treniruotes važinėdavo vos ne kiekvieną savaitgalį. Už galimybę užsiimti šiuo sportu ir nuolatinį palaikymą jis dėkingas savo tėvams Jurgitai ir Egidijui.
Šiandien šilutiškis turi nuosavą kartą – lenktyninį automobilį ir asmeninį trenerį Rojų Rimkų, kuris ne kartą yra tapęs Lietuvos čempionu, taip pat važiavęs ir Pasaulio čempionate.

Pasak Karolio, kartingo sportas stipriai skiriasi nuo automobilių sporto. Lenktyniaujant kartais labai daug reiškia sekundės, todėl reikia ypatingo susikaupimo, tikslumo, judesių apgalvotumo.

„Kiekvienas neapgalvotas vairo pasukimas, vėlesnis akseleratoriaus paspaudimas gali kainuoti brangias sekundžių dalis. Automobilyje nėra didelio skirtumo, ar tu vėliau, ar anksčiau paspausi greičio pedalą“, – atvirauja sportininkas.

K.Jovaišos klasėje maksimalus kartų greitis tiesiojoje yra 180 km/val., Smalininkų trasoje jie važiuoja apie 140 km/val. greičiu. Vaikinas pasakojo, kad kartais būna baisių avarijų, kai kartas tiesiog apsiverčia.

„Mūsų automobiliuose nėra nei stogo, nei jokios kitos apsaugos. Tiesiog krenti ant šalmo, visas svoris tave prislegia“, – apie šio sporto pavojus pasakoja vaikinas. Bet rimtų traumų jam pavyksta išvengti, nes sportininkas privalo dėvėti specialų šalmą, aprangą, pirštines.

Karolio akys žiba, kai jis kalba apie kartus. Vaikinas svajoja ir tolimesnę savo ateitį sieti su šiuo sportu, norėtų tapti kartingo treneriu.