Pandemija šakočių gamybos apimtis sumažino perpus

Dėl COVID - 19 pandemijos šv. Kalėdų ir Naujųjų metų šventės bus kitokios, artimiausių šeimos narių rate. Daugelis šventinių vaišių stalo neįsivaizduoja be saldžiųjų desertų - šakočių. Šilutės miestas ir pamario gyvenvietės Lietuvoje žinomos ne tik žuvies gaminiais, bet ir kaip šakočių kepėjų sostinė.

D. Ivanauskienė pasakojo, kad jos įmonės šakočiai keliauja į Lietuvoje esančias „Maxima“ ir „Rimi“ tinklų parduotuves.

Šilutėje gausu įmonių, kurios kepa nemažus kiekius šakočių ir kitokių kepinių bei išvežioja juos ne tik po Vakarų Lietuvos, ir po visos šalies prekybos centrus.

„Šilutės naujienos“ aplankė kelias Šilutės smaližiams žinomas šakočių kepimo įmones ir domėjosi, kaip joms sekasi patenkinti prieš šventes augančius smaližių poreikius, kokią įtaką jų veiklai padarė viruso plitimas ir jau antras karantinas, žmonių judėjimo bei įprasto gyvenimo ribojimai.

„Danutės šakočiai“ gamybą mažino, bet pasiduoti neketina

UAB „Danutės šakočiai“ direktorė Danutė Ivanauskienė pasakojo, kad jos kepėjai apskritus metus kepa tik šakočius ir jokių kitokių gaminių. Bendrovėje dirba trys dešimtys žmonių, visa pagaminta produkcija išvežiojama į „Maxima“ bei „Rimi“ prekybos tinklų parduotuves visoje Lietuvoje. Šioje įmonėje jau įprasta, kad artėjant kalėdiniam ir naujametiniam laikotarpiui, nuo lapkričio pradžios gamybos apimtys išauga ir du, ir tris kartus. Bendrovės kepėjos per dieną gali iškepti daugiausia apie 500 šakočių.

Tačiau šiemet koronaviruso pandemija gamybos apimtis sumažino, galima sakyti, perpus. D. Ivanauskienė tokį mažėjimą aiškina tuo, jog šakočių daugiausia suvartojama didžiųjų švenčių, vestuvių, krikštynų metu. Pandemijos laikotarpiu tokių švenčių smarkiai sumažėjo, o pastaruoju laiku bet kokie susibūrimai uždrausti visai.

Pasak Danutės, ji džiaugiasi, kad yra žmonių, kurie jau įpratę paskanauti šakočio su rytine kava. Tai, pasak jos, puikūs kepiniai, kurie nekeičia skonio net ir ilgiau laikomi. Nors ji pati sako mėgstanti šviežesnius, minkštesnius kepinius.

Pasak D. Ivanauskienės, kaip ten bebūtų, Šilutės prekybos centruose jos įmonės šakočių prieš šventes nepritrūks.

„Smaližiaus kertelės“ šeimininkė R. Leciūtė patikino, kad jos parduotuvėlėje nepritrūks šviežiausios produkcijos visiems krašto smaližiams.

Šviežiausi šakočiai, tortai ir pyragai – „Smaližiaus kertelėje“

UAB „Smaližiaus kertelė“ šeimininkė Ramutė Leciūtė „Šilutės naujienoms“ sakė, kad COVID – 19 virusui turi nemažai priekaištų. Dalis jos 26 kolektyvo narių per pavasario ir rudens karantino laikotarpius buvo priversti eiti į prastovas. „Sunku visiems“, – sako R. Leciūtė.

Ir šios įmonės šeimininkė pastebėjo, kad produkcijos poreikis šiuo metu sumažėjo gal net daugiau nei 50 proc. Priežastis aiški: žmonės buriasi ir švenčia mažiau, o šeimininkės, būdamos namuose, ir pačios sugalvoja ką išsikepti.

„Smaližiaus kertelės“ savininkė sako, kad jos įmonėje kepami šakočiai, kreminiai pyragai, tortai ir pyragaičiai greičiausiai atsiranda ant tame pačiame pastate įkurtos parduotuvėlės prekystalio. Naujiena čia yra pradėti kepti sviestiniai šakočiai, jau pelnę Tautinio paveldo ženklą.

„Nors pandemija kepėjams kelia didelių sunkumų, norisi išsaugoti visą, per daug metų suburtą, kolektyvą. Ankstesniais metais buvo įprasta, kad šakočių kepimas nuo lapkričio pradžios išaugdavo dvigubai ar trigubai, dabar tokių kiekių nebereikia. Nežinia, koks poreikis bus kreminiams pyragams ir tortams, jų poreikis išaiškės tik likus kelioms dienoms iki švenčių, nes kreminiai gaminiai gali būti saugomi tik 7 dienas“, – svarsto R. Leciūtė.

Parduotuvėje parduodama tik nedidelė dalis gaminių. Tačiau šilutiškiai gali būti ramūs, pasak įmonės šeimininkės, saldumynų bus pagaminta ir patiekta tiek, kiek reikės.

Didžioji dalis ir šioje įmonėje pagamintos produkcijos vežama į Vilnių, Kauną, Klaipėdą, Gargždus, nemažai šakočių išvežama ir į Angliją.

Komercijos direktorius, korespondentas