Koronaviruso situacija: Šilutėje sergančiųjų nebėra

Pastarąsias savaites ant Vyriausybės stalo gulė vis daugiau karantino švelninimo pasiūlymų.

Buvo siūlyta išimtį pritaikyti Joninėms, kad šios šventės metu karantino reikalavimus žmonės galėtų pamiršti: galima būtų įsigyti gėrimų ir maisto ir kt. Toks pasiūlymas buvo atmestas, nors jau kalbama apie visišką karantino atšaukimą.

Yra ir gerų, ir blogų žinių: naujos atmainos Lietuvos neaplenkia, bet Šilutėje sergančiųjų jau nebėra.

Nauda ar grėsmė?

Socialiniuose tinkluose garsiai skamba skatinimai skiepytis. Nors apie skiepų naudą kalbama garsiai, žmonės vis dar dalijasi per pusę. Vieni tai priima kaip paprastą skiepą nuo gripo, o kiti kaip grėsmę sveikatai. „Šilutės naujienų“ puslapyje skelbiame apklausą „ar jau pasiskiepijote nuo COVID-19?“ Iš 54 apklaustųjų 31 % atsakė „ne, ir nesiskiepysiu“, o 60 % atsakė „taip, jau pasiskiepijau“.
Nuomonės apie vakciną paklausėme ir Šilutės rajono savivaldybės gydytojos Gintarės Tamašauskienės.

„Virusą galima sutramdyti tik vakcinų pagalba. Tuo labiau, kai vakcinų jau yra išrasta net kelių rūšių. Tikrai nereikia bijoti skiepo, reikia bijoti ligos. Juk neaišku lengviau ar sunkiai sirgtų žmogus, kuris nepasiskiepijo. Yra švelnesnė priemonė apsiginti nuo to, ką gali išgyventi virusu užsikrėtęs žmogus“,- sakė G. Tamašauskienė.

Pasak gydytojos, prie to, kad daug žmonių susidaro neigiamą nuomonę apie skiepus, prisideda ir žodžio laisvė. Žmonės skaito įvairias nuomones socialiniuose tinkluose, baugina save straipsniais, kurie nėra paremti mokslu. „Jei žmonės daugiau skaitytų mokslinių straipsnių, galbūt ta nuomonė pasikeistų“, – mano gydytoja.

Atsipalaiduoti dar anksti

Birželio 23 d. Klaipėdos rajono savivaldybė pasidalino informacija, kad naujoji delta koronaviruso infekcijos atmaina pastebėta jau ir Klaipėdos rajone. Taigi akivaizdu, kad pavojinga nauja atmaina artėja link Šilutės.

Praėjusios savaitės duomenimis, pasak G. Tamašauskienės, Šilutėje šios atmainos dar nėra.
Specialistai primena, kad vakcinos, kaip rodo naujausi moksliniai duomenys, apsaugo ir nuo koronaviruso atmainų, todėl jie ragina skiepytis tuos, kurie to dar nepadarė.

Atsirandant vis naujoms infekcijos atmainoms Sveikatos apsaugos ministerija jau dėlioja planus, kaip pagreitinti vakcinavimą. Svarstoma įvesti tam tikrus skiepijimo pakeitimus. Persirgusius žmones planuojama skiepyti bet kurios vakcinos viena doze, o ne tik „Moderna“ ar „Pfizer“, kaip yra šiuo metu. Tokių žmonių vakcinavimas galimas ne anksčiau kaip po 150 dienų nuo ligos patvirtinimo.

Naują pavadinimą turi ir „Moderna“

Farmacijos kompanija „Moderna“ informavo, kad jos sukurta vakcina nuo koronaviruso irgi turi naują pavadinimą – „Spikevax“. Nuo šiol toks pavadinimas bus nurodomas dokumentuose.
Primename, kad farmacijos kompanija „AstraZeneca“ kovo pabaigoje irgi pakeitė vakcinos nuo koronaviruso pavadinimą į „Vaxzevria“.

Sergamumo statistika

Birželio 28 d. duomenimis, Šilutės rajone COVID-19 neserga nė vienas pamariškis, nuo pandemijos pradžios mirė 66 šilutiškiai. Rajone nuo koronaviruso jau paskiepytas 14 101 gyventojas.

Korespondentė, interneto svetainės administratorė.