Lietuviai vis dar nežino, kur išmesti respiratorius

Uždarose erdvėse vykstančiuose renginiuose privalu dėvėti respiratorius, visiškai dengiančius nosį bei burną. Pastaruoju metu augant respiratorių pardavimams didėja ir šių atliekų kiekis. Saugodami save turime nepamiršti saugoti ir gamtos.

„Neabejoju, kad nutirpus sniegui, per „Darom“ akciją populiariausia rasta atlieka bus medicininė kaukė. Tiek vienkartinės kaukės ir respiratoriai, tiek pirštinės yra gaminamos iš sintetinių medžiagų, gumų ir plastikų, kurios gamtoje užsiliks šimtus metų. Šios šiukšlės kenkia gamtai, nes išsiskiria įvairūs chemikalai ir mikroplastikai, o jie užteršia dirvožemį, požeminius vandenis, gyvąją gamtą, vėjo nešamos smulkios plastiko dulkės neabejotinai pateks ir mūsų plaučius. Dėl to visų mūsų tikslas saugant savo sveikatą maksimaliai apsaugoti ir aplinką, jog panaudotų kaukių netektų rinkti ateities kartoms, bei neatmintume Covid pandemijos, kaip laikotarpio, kuomet žmonija prisišiukšlino daugiausiai“, – sako prekybos tinklo „Rimi“ atstovas Liudvikas Aleliūnas.

„Pastaraisiais metais medicininės kaukės tapo nauju taršos šaltiniu, o dabar tokiu tapti pretenduoja ir respiratoriai. Juos, kaip ir visas atliekas, svarbu tinkamai išmesti, kad šios neatsidurtų gamtoje.

Medicinines kaukes ir respiratorius reikėtų išmesti į mišrių komunalinių atliekų konteinerį, nes tai yra medicininė atlieka, kuri, deja, nebus perdirbta, bet svarbu ją tinkamai sutvarkyti. Vis dar dažniausiai žmonės kaukes meta į plastikui skirtą konteinerį. Visos vienkartinės kaukės ir respiratoriai turi keliauti į mišrių komunalinių atliekų konteinerius“, – sako „Žiedinė ekonomika“ įkūrėjas ir vadovas Domantas Tracevičius.

Pasak Lietuvos gamtos fondo projekto „Klimatosūkis“ vadovės Ingos Labutytės-Atkočaitienės, Europos Aplinkos agentūra ištyrė, jog nuo 2020-ųjų balandžio, kai susidūrėme su pandemija, vien per pusmetį į Europą buvo importuota 170 000 tonų vienkartinių kaukių. Maždaug 0.75 vieneto vienam Europos gyventojui.

„Toks kiekis suskaičiuotos tik iki 2020-ųjų rugsėjo, tad jį galime dauginti dar bent iš 4, jei norime įsivaizduoti, kiek per visą pandemijos laikotarpį sunaudojome vienkartinių kaukių. Swansea universiteto Didžiojoje Britanijoje mokslininkai nustatė, kad kaukės į aplinką išskiria teršalus bei mikroplastiko daleles, todėl reikia stebėti, kad kaukė neiškristų iš kišenės ir nenugultų kur gamtoje“, – sako I. Labutytė-Atkočaitienė.