Ateitis – be plastikinių maišelių

Vyriausybė pritarė Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo bei Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais numatoma mažinti labai lengvų plastikinių maišelių naudojimą.

Pixabay.com nuotr.

Pakeitimais numatyta apriboti tiekimą rinkai mikroplastikų turinčių kosmetikos gaminių, naudojamų valymui, šveitimui, įpareigoti gamintojus ir importuotojus ženklinti biologiškai skaidaus plastiko pakuotes bei turėti pakuočių biologinį skaidumą įrodančius dokumentus.

Vyriausybė siūlo numatyti alternatyvas, kaip kitus maišelius (vietoj plastikinių) ar kitas pakavimo priemones, kurias pirkėjai galėtų rinktis pardavimo vietose sveriamiems produktams neatlygintinai supakuoti. Kitu atveju, įsigalioję įstatymų pakeitimai galimai lemtų prekių, įskaitant būtiniausius maisto produktus, krepšelio pabrangimą, nes nesant neatlygintų pakavimo alternatyvų pirkėjas turės susimokėti už kiekvieną panaudotą labai lengvą plastikinį maišelį.

Taip pat siūlo numatyti išimtį, kad sveriamiems šviežios mėsos ir žuvies produktams supakuoti galėtų ir toliau būti nemokamai naudojami labai lengvi plastikiniai maišeliai. Tokios išimties taikymas pasiūlytas įvertinus tai, kad nėra alternatyvių pakuočių, kurios užtikrintų maisto produktų saugą ir higieną, išvengiant kryžminės taršos, ir būtų lengvai perdirbamos.