Gardamiškius subūrė Šeimos šventė

gardamo svente„Kaip būtų gražu, jei mes, lietuviai, per šventes ir atlaidus susirinktume pasipuošę tautiniais rūbais“, – tokios mintys sukosi Gardamo pagrindinės mokyklos mokytojams, mokiniams ir jų tėveliams, stebint mokyklos etnografinio būrelio pasirodymą, skirtą Bendruomenės dienai „Šeima – tikras lobis“.

Ryte į mokyklą iš visų miestelio pakraščių skubėjo tikros lietuvaitės. Jos spindėjo tautinių rūbų varsomis, puikūs rūbai ir megztos kepuraitės stebino miestelio gyventojus. Jie gyrė mergaites už grožį, lietuviškumą.

Mokytojos Lina Liakšienė ir Sonata Lidžiuvienė padėjo mergaitėms pasijusti tikromis savo krašto patriotėmis. Lietuvių tautos dainos, šokiai, papročiai nepaprastai patiko ne tik jų propaguotojams būrelio nariams, bet ir Gardamo bendruomenei.

Būrelio narė Paulina Šiaudvytytė sako, kad mintis mokykloje įkurti tokį būrelį gimė Vokietijoje: „Kai 2011 metų vasarą mus pakvietė pasisvečiuoti Vokietijoje Beveršteto miestelyje, pradėjome galvoti, kaip parodyti Lietuvos grožį, savitumą, papročius.

Vokiečiams labai patiko mūsų krašto tautos dainos, žaidimai, šokiai. Jie taip žavėjosi mūsų tautos palikimu, tad mes, grįžę namo, suvokėme, jog negalime užmiršti, kitiems tautiečiams neparodyti to, ką per ilgaus amžius puoselėjo mūsų protėviai“.

Mokytojos L.Liakšienė ir S.Lidžiuvienė ir toliau mus mokė dainuojamųjų ratelių, šokių, papročių, žaidimų. Gal ne visi būrelio nariai dainingi, bet ar tai svarbiausia? Svarbiausia, ką jaučiame širdimi ir siela.

Lietuvis be sporto taip pat ne lietuvis. Renginio metu mokyklos sportininkų neišvijo iš sporto aikštelių net pirmasis vasaros lietus. Varžybų rungčių buvo įvairių, sportinius žaidimus keitė įvairios rungtys. Mokytoja Jadvyga Zagorskienė buvo šauni teisėja.

Ir žiūrovai, ir dalyviai šauniai praleido Bendruomenės dieną ir suvokė, kad šeima – tikras lobis – be tautosakos, be sporto sunkiai įsivaizduojama.