Šilutiškių radinys Klaipėdoje – dešimtys patrankų sviedinių

Nuotrauka0058Šilutės įmonė „Kavesta“, Klaipėdos Draugystės parke valanti tvenkinius, trečiadienį turėjo stabdyti darbus, nes vieno tvenkinio dugne pastebėjo sprogmenį. Netrukus pasitvirtino aplinkinių gyventojų kalbos, kad po II pasaulinio karo šioje vietoje palaidotas visas kalnas šaudmenų – atvykę išminuotojai tvenkinyje aptiko 79 artilerijos sviedinius.

UAB „Kavesta“ darbų vykdytojas Arvydas Butrimas „Šilutės naujienoms“ pasakojo, kad Draugystės parke įmonė valo tvenkinių sistemą. Kai visi penki tvenkiniai buvo nusausinti, ir „Kavestos“ ekskavatorius kabino vieno tvenkinio dugne susikaupusį dumblą, darbą teko nutraukti, nes ekskavatorininkas dumble pastebėjo į šaudmenį panašų daiktą, paskui netoliese vyrai pamatė kitą šaudmenį.

Tvenkinio dugnas buvo pilnas sprogmenų. Bet iškviesti išminuotojai neišgąsdino – II pasaulinio karo vokiški patrankų sviediniai nekėlė pavojaus – yra be sprogdiklių. Tačiau nustebino rastų šaudmenų kiekis – į tvenkinius suverstų 105 mm kalibro fugasinių – skeveldrinių sviedinių pirmąją dieną aptikta beveik 8 dešimtys. Trečiadienį iš Kauno atvykę kariškiai su specialia technika dar ieškojo karo relikvijų.Nuotrauka0055

Išminuotojai „Šilutės naujienoms“ sakė, kad be sprogdiklių šie šaudmenys nepavojingi, juos galima be baimės transportuoti.

Tačiau įdėjus sprogdiklius, jie taptų mirtį nešančiais ginklais, nes sviediniuose yra sprogstamosios medžiagos.

Beje, tvenkinių valymas trumpam buvo sustabdytas ir spalio pradžioje, kai kažkas iš aplinkinių gyventojų pranešė, jog tvenkinyje gali būti sprogmenų. Tada Klaipėdos savivaldybės darbuotojai, nors ir abejojo gyventojų kalbomis, bet iškvietė išminuotojus ir tikrino valomą tvenkinį.

„Jokių bombų ar minų nebuvo rasta. Nežinau, kodėl žmonėms šauna į galvą nei iš šio, nei iš to pradėti svarstyti, jog viename ar kitame tvenkinyje yra sprogmenų, neturint jokių faktų. Praradome savaitę darbo. Be to, tarp žmonių buvo pasėta panika“, – tada, spalį, piktinosi valdininkas.

A.Butrimas sakė, kad šios savaitės įvykis nesutrikdė projekto darbų eigos. „Kavestos“ darbininkai ginklų sandėliu tapusį tvenkinį kelioms dienoms paliko kariškių priežiūrai ir ėmėsi kito tvenkinio valymo darbų.