„Praėjusią savaitę buvau pakviestas pristatyti šį renginį, kaip sėkmingą mėlynojo turizmo pavyzdį, į konferenciją Ignalinoje, kurią rengė šio rajono vietinės veiklos grupė. Simboliška, kad prie šios konferencijos finansavimo, kaip ir prie tarptautinio žuvienės virimo čempionato, prisidėjo Europos Sąjunga. Teko dalyvauti įdomioje diskusijoje su kitais pranešėjais apie mėlynąjį turizmą ir jo perspektyvas skirtinguose kraštuose. Buvo smagu girdėti nemažai komplimentų mūsų kraštui ir mūsų žuvienės virimo čempionato renginiui iš nuolat jame dalyvaujančių „Ignalinos unguriokų“ komandos dalyvių lūpų“, – įspūdžiais dalijasi žuvienės virimo čempionato sumanytojas Marijus Budraitis.
Tarptautinis žuvienės virimo čempionatas – tai konkretus pavyzdys, kaip galima skatinti mėlynąjį turizmą Rusnės saloje, kur atvykstančios į renginį komandos išvakarėse naudojasi kaimo turizmo sodybų apgyvendinimo paslaugomis, laivų nuoma. Norėdami susipažinti su šiuo kraštu svečiai keliauja vandens keliais, stebi išskirtinę Pamario gamtą, laivuose dalyvauja kulinarinio paveldo degustacijose, atrasdami ir senąsias žvejybos tradicijas, kurių dalis mus pasiekė nuo neatmenamų laikų.
„Žvejybos turizmas – sparčiai populiarėjanti sritis, kurioje Pamario kraštas gali imtis realios lyderystės, nes pati gamta ir geografinė padėtis mus tam tarsi įpareigoja. Tarptautinis žuvienės virimo čempionatas – ne tik aktyvus veiksmas renginio vietoje, katilų alėjoje, kur skirtingos žuvienės paruošimo tradicijos suplaukia iš skirtingų Lietuvos regionų, ypač tų, kurie turtingi upėmis ir ežerais. Tas gebėjimas parodyti esminius skirtumus ir panašumus yra svarbus abiem pusėms. Smagu, kad dėl Europos Sąjungos finansinio prisidėjimo galime būti „ant bangos“ organizuodami tokį renginį, garantuojant jį atitinkančią kokybę“, – teigia M. Budraitis.
Pasak jo, senųjų tradicijų puoselėjimas per edukacines programas šio renginio metu sukelia milžinišką susidomėjimą, neapsiriboja tik lankstinukų dalijimu ir reklaminių stendų iškėlimu matomiausiose renginio vietose.
„Čia visada puiki proga Rusnės salos pėsčiųjų takais atrasti šį kraštą, kur vanduo ir žmonės kuria gyvenimą, rasdami protingą kaimynystę ir tarpusavio sąveiką. Praeiti garsiąja Rusnės promenada, gėrintis gamta ir nepriekaištingai tvarkomu miesteliu, susipažįstant su šio krašto rūkytos žuvies tradicijomis ir jos patiekimu vartotojams, kuris yra išties unikalus. Mėlynasis turizmas Pamario krašte turi tikrai realias perspektyvas augti, atrandant naujų sąveikų formas, kurių nerasite kitur. Susidomėjimas žuvienės virimo čempionatu konferencijoje Ignalinoje buvo jaučiamas iš visų šios konferencijos dalyvių, atstovaujančių Vilniaus, Molėtų ir Zarasų kraštus. Tad tikrai nenustebčiau, jei 18-tajame žuvienės virimo čempionate atvykstančių iš kitur komandų daugės. Tik ėjimas koja kojon su laiku, nieko nekopijuojant, o tik susipažįstant su gerąja praktika ir patirtimi gali leisti lyderiauti vystant mėlynąjį turizmą, kuris taip pat gali būti remiamas per Europos jūrų reikalų, žvejybos ir akvakultūros fondą“, – teigia Tarptautinio žuvienės virimo čempionato sumanytojas Marijus Budraitis.
Rašyti atsakymą