Tikriausiai niekas nedrįs prieštarauti, jog lietuviai mėgsta pavalgyti. Aišku, mūsų puoduose bei keptuvėse vis dažniau garuoja ir egzotiškesni patiekalai, tačiau esame ištikimi tradicinei virtuvei. Jei tektų įvardinti patiekalą numeris „1“, tikėtina, jog pagrindinis šio ingredientas būtų….jos didenybė bulvė! Garnyras, pagrindinis patiekalas, užkandis ar net desertas: bulvė puikiai įsikomponuoja tiek į tradicinius, tiek ir naujesnius, estetikos bei skonio atžvilgiu įdomesnius patiekalus. Beje, šias bei kitas daržoves, pavyzdžiui, burokėlius, galima ne tik įsigyti jau užaugintus, bet ir patiems pabūti daržininkams. Kai kas šioje srityje yra tikri „sunkiasvoriai“, auginantys ištisas bulvių plantacijas, tuo tarpu kiti – eksperimentatoriai, pradedantys vos nuo kelių, galbūt skirtingų veislių bulvių, krūmelių.
Ar žinojote, jog bulvė bulvei nelygi?
Net ir pati geriausia šeimininkė gali visiškai „susimauti“ gamindama, pavyzdžiui, cepelinus. Problemos toli ieškoti nereikia, tai – bulvė. Nors žvelgiant į skurdų prekybos centruose siūlomą bulvių asortimentą galbūt taip ir neatrodo, iš tikrųjų bulvių rūšių yra gausybė. Pastarosios tarpusavyje skiriasi ne tik dydžiu, forma ar odelės spalva, bet ir tinkamumu sandėliuoti bei, žinoma, skoniu.
„Laura“, „Jelly“, „Anuschka“, „Concordia“ ar „Vineta“: tai tik keletas bulvių veislių, kurias jums siūlo įsigyti augalų sėklininkystės ūkis UAB „Šaka“. Kaip išsirinkti tinkamiausią variantą? Kaip sakoma, skonis draugų neturi: tai, ką rekomenduoja jūsų draugai, kaimynai ar kulinarijos virtuozai, jūsų skonio receptoriams gali būti tiesiog nepriimtina. Išsirinkti skaniausias bulves jums ir jūsų šeimai galite tik paragavę kuo daugiau šių veislių.
Tiesa, yra keli kriterijai, kuriais vadovaujantis galima nuspręsti, kokią konkrečiai bulvių veislę pirkti valgymui. Visų pirma, svarbu žinoti, ką ketinate gaminti. Aišku, dalis bulvių yra universalios ir tinkamos įvairių patiekalų gamybai, tačiau kitos tarsi sutvertos vienam ar kitam skanėstui, pavyzdžiui , „Jelly“ – skrudintoms bulvytėms. Vienos bulvės yra krakmolingos, virdamos „sukrenta“, kitos – išlieka standesnės ar pasižymi didesniu vandeningu. Veislė lemia ir bulvių maistingumą. Štai „Anuschka“ unikali dėl mažesnio cukraus kiekio, tad idealiai tinka besilaikantiems dietų bei sergantiems cukriniu diabetu.
Nusprendus įsigyti didesnį kiekį maistinių bulvių ar burokėlių, derėtų pasidomėti, ar šie pasižymi geromis sandėliavimo savybėmis.
Sėklinės bulvės – paklausi produkcija
Dėl kokių priežasčių žmonės, nuo praėjusio sezono net ir turintys likusių bulvių, nusprendžia sodinti ne savas, tačiau įsigytas augalų sėklininkystės ūkiuose? Visų pirma – noras išbandyti įvairias bulvių veisles, kurių, kaip supratote iš anksčiau pateiktos informacijos apie maistines bulves, yra iš tiesų daug. Kai kuriems daržininkams tokia veikla tampa savotišku eksperimentu, leidžiančiu praktiškai stebėti, kokios skirtingos tarpusavyje gali būti bulvės.
Kita priežastis – faktas, jog, norint, kad sėklinės bulvės atneštų laukiamą derlių, iš tiesų yra ką nuveikti. Priešingai nei daugelis galbūt mano, bulves sėklai reikia ruošti ne prieš pat sodinimą, bet kur kas anksčiau, tačiau ne vėliau nei iki balandžio vidurio. Reikia nepatingėti „pažaisti“ ir suskirstyti bulves pagal dydį. Priklausomai nuo šio dydžio, skiriasi ir bulvių sodinimas (didesnės – rečiau, mažesnės – tankiau) bei priežiūra. Jei „nespjausite“ į tai, galėsite džiaugtis ankstyvesniu derliumi. Savaime suprantama, nusprendę įsigyti bulves iš šios srities profesionalų, būsite tikri, jog gavote ne tik aukščiausios kokybės norimos veislės, bet ir tinkamai sodinimui paruoštas bulves.
Maistinės bulvės ir burokėliai, sėklinės bulvės – saka.lt siūloma produkcija, kurios kokybę įvertino jau ne vienas klientas: tiek mėgėjai skaniai pavalgyti, tiek ir užsiimantys daržininkyste.
Rašyti atsakymą