Dažniausiai netoleruojami produktai: ką išduoda organizmas?

Subalansuota mityba – vienas svarbiausių geros savijautos faktorių. Kartais net ir propaguojant visavertę mitybą, kamuoja pilvo pūtimas, galvos skausmas, odos bėrimas, nuovargis ar svorio pokyčiai, o priežastis - maisto produktų netoleravimas. Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ gydytoja Indrė Stukienė pristato dažniausiai netoleruojamus produktus.

Maisto netoleravimas dažnai painiojamas su alergija. Alergija tam tikriems maisto produktams apima organizmo imuninės sistemos atsaką, tad simptomai pasireiškia po kelių minučių ar valandų. Specifinio maisto netoleruojantis asmuo negali tinkamai virškinti tam tikros maistinės medžiagos, nes trūksta fermentų, sergant lėtinėmis ligomis (Celiakija, Krono liga, Opiniu kolitu), esant disbakteriozei, virškinimo sutrikimams, vartojant alkoholį ar tam tikrus medikamentus.

Tai reakcijos susijusios su organizmo atsaku į maistą, kai jis pradeda gaminti specifinius imunoglobulinus G (IgG), kurie jungiasi su maisto baltymais. Šiuos kompleksus imuninė sistema turėtų pašalinti, bet kai jų susidaro daug, nebegeba jų atsikratyti. Tokie kompleksai kaupiasi audiniuose ir sukelia maisto netoleravimo požymius – pilvo pūtimą, viduriavimą, vidurių užkietėjimą, odos bėrimą, sąnarių ar galvos skausmą, nuovargį.

Dažniausiai netoleruojama laktozė – cukrus, aptinkamas pieno produktuose. Laktozę skaido fermentas laktazė, kuris būtinas, kad ji būtų tinkamai pasisavinama. Laktozės netoleravimą sukelia laktazės trūkumas, dėl kurio atsiranda virškinimo sutrikimai. Netoleravimas gali būti įgytas, kai atsiranda sergant infekcinėms, virškinamojo trakto ligomis ir po kurio laiko praeina, nors kartais gali išlikti. Įgimtas laktozės netoleravimas susijęs su genų pakitimais, kurie atsakingi už laktazės aktyvumą.

Pieno produktuose taip pat yra baltymo kazeino, kuris gali būti sunkiai virškinamas. Trečdalis lietuvių netoleruoja šios produktų grupės.

Kviečiuose yra baltymas glitimas, kurios netoleravimas pasireiškia pilvo, sąnarių skausmais, nuovargiu, pykinimu ir pilvo pūtimu. Gliuteno netoleravimas skiriasi nuo celiakijos, kuri yra autoimuninės sistemos atsakas į glitimą, ir alergijos kviečiams. Abu sutrikimai gydomi iš maisto raciono pašalinus produktus su glitimu.

Fruktozė – tai cukrus esantis vaisiuose, daržovėse ir meduje, kurio netoleravimas gali atsirasti dėl fermentų trūkumo. Bet fruktozės malabsorbcija, kai organizmui trūksta baltymo, leidžiančio absorbuoti cukrų iš žarnyno, dažnesnė. Netoleruojantiems šios medžiagos, fruktozė fermentuojasi žarnyne, todėl atsiranda virškinimo sutrikimai.

Netoleruojant kiaušinių, organizmas gali reaguoti į medžiagą esančią kiaušinio baltyme ar trynyje. Tuomet pasireiškia nemalonūs virškinimo trakto simptomai, galvos skausmai, migrena, odos bėrimas, nuovargis.

Riešutų netoleravimo simptomai pasirodo tik po tam tikro laiko, o alergijos atveju juntami vos pavartojus alergeno. Riešutų netoleravimas pasireiškia egzema, dermatitu, ypač aplink akis, žarnyno problemomis.

Mielės – grybelis, naudojamas daugelio produktų gamyboje. Jeigu įtariate, kad netoleruojate duonos mielių, gali būti, kad kaltos ne mielės, o kviečiai ar glitimas.

Gydant maisto netoleravimą svarbu išsiaiškinti, kokių produktų ar jų dalių pacientas netoleruoja. Yra du būdai tai atlikti: eliminacinė dieta arba produktų netoleravimo tyrimai. Dieta reikalauja daug pastangų ir žinių, o tyrimai leidžia sužinoti, ar tam tikrą produktų sudedamąją dalį organizmas toleruoja.

Pajutus varginančius organizmo pokyčius, susijusius su virškinimu, rekomenduojama kreiptis į gydytoją, o atpažinus netoleruojamus produktus, vengti jų.