Lietuvos miškai džiugina gėrybėmis – iš samanų kepures kelia įvairiausi grybai, o pastarosiomis dienomis žmonės džiaugiasi itin geru baravykų derliumi.
Tuo įsitikinome ir patys, trečiadienio rytą užsukę Šilutės į turgų, kuriame ant prekystalių karaliauja grybai – baravykai, lepšiai, raudonviršiai, voveraitės, šilbaravykiai. Pardavėjų daug, tačiau netrūksta ir pirkėjų. Baravykų kilogramo kaina svyruoja nuo 4 iki 5 Eur. Kitų rūšių grybų galima nusipirkti ir už 1, ir už 3 Eur.
„Šilutės naujienų“ kalbinti patyrę grybautojai vienbalsiai tvirtina, kad grybų šiemet gerokai mažiau nei pernai, o baravykų sezonas prasidėjo tik dabar ir tikriausiai tęsis neilgai, nes naktys darosi šaltos. Tuo tarpu pernai baravykai pradėjo dygti jau liepos mėnesį, žmonės jų prisipjaudavo net po kelis šimtus per dieną.
Pardavėjų ir pirkėjų netrūksta
Šilutiškė Reneta Šilutės turguje prekiauja drabužiais, o atėjus rudeniui – ir grybais. Ankstyvais trečiadienio ir šeštadienio rytais ji važiuoja į mišką, esantį netoli Švėkšnos. Moteris žino penkias vietas miške, kurias rytais prabėga maždaug per dvi valandas. Renka tik baravykus, raudonviršius ir lepšius. Grybauti ji mėgsta labai, o valgyti grybus – nelabai. Visgi dalį baravykų užsišaldo, vėliau naudoja padažams.
„Vakar trise Dargiškės miške (Vainuto sen.) pririnkome visą bagažinę grybų. Rasdavome net po 10 baravykų vienoje vietoje“, – įspūdžiais dalijosi šilutiškė Stanislava. Trečiadienio rytą į turgų ji atsinešė apie 5-6 kilogramus baravykų, kuriuos 9 valandą ryto jau buvo pardavusi. Likusius grybus pasiliko šeimai – išvirė ir savose sultyse užkonservavo stiklainiuose. Taip ruošiant grybus, juos reikia virti, nugriebti putas, įdėti druskos, lauro lapelių.
Anot Stanislavos, skonis būna geras – natūralus.
Šalia Stanislavos „šiliukais“ (šilbaravykiais) prekiavo Sofija. Už indelį šių grybų šilutiškė prašė 1 euro. „Šiliukų“ ji prisirinko Gaidelių miške. Moteris sako, kad pernai šių grybų nebuvo, o šiemet yra. Miške dar ji randa baravykų, voveraičių, „šampinjonų“ (pievagrybių). „Pasivaikščioti po mišką labai malonu. Žmonėms pardavę grybus, prisidedame prie benzino. Nauda ir mums, ir pirkėjams“, – sakė pensininkė Sofija.
Sausgalviuose gyvenanti Angelė prisipažįsta, kad kiekvieną dieną eina į mišką: „Grybauju, uogauju. Gerai mišką pažįstu, žinau, kas kur auga – kaip ir savam darže. Miške aš nepoilsiauju, apeinu savo vietas, susirenku grybus ir – namo“. Grybauja arba uogauja ji Kūlynų, Šilininkų miškuose. Moteris sako, kad dabar miške labai daug žmonių, tad ne visur pavyksta grybų rasti. Anot jos, gerieji grybai tik dabar prasidėjo, anksčiau miškas buvo tuščias. Tiesa, voveraičių rasdavo jau nuo birželio mėnesio.
Neparduotus grybus Angelė užšaldo, vėliau naudoja padažams. O kartais mėgsta „cielus“ baravykus keptuvėje išsikepti.
„Grybavimo sezonas kol kas geras, bet jeigu šaltos naktys, grybas neauga. Manau, kad šiemet baravykai labai greitai baigsis“, – sakė baravykais prekiavusi šilutiškė Aldona. Ji prisimena, kad baravykų pernai rado jau liepos 11 dieną, o šiemet tik rugsėjį.
Turguje ji išdėliojo kelias dėžes grybų, kurių pririnko Meškinės miške. Anot jos, grybus perka tie žmonės, kurie bijo erkių arba bijo miške pasiklysti.
Nors grybauti jai didžiulis malonumas, tačiau valgyti nelabai mėgsta. Visgi grybų žiemai ji užsimarinuoja, vėliau jais vaišina svečius. Geriausia, anot jos, grybus šaldyti. Žiemą juos įdėjus į sriubas ar padažus, šviežiais grybais kvepia visi namai.
Grybavimas populiaresnis už žvejybą
Draudimo bendrovės BTA užsakymu tyrimų bendrovės RAIT atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa atskleidė, kad grybavimas išties yra populiariausia Lietuvos gyventojų veikla gamtoje. Bent kartą per metus rinkti grybų į gamtą patraukia 49,6 proc. gyventojų, tuo tarpu, uogavimu užsiima kas ketvirtas, žvejyba – kas penktas.
Apklausos duomenimis, būtent grybavimas populiarumu nenusileidžia jokiai kitai veiklai gamtoje ir gali būti laikomas nacionaliniu hobiu. Tai ir praktinė nauda, ir tam tikra terapija, ištrinanti ribas tarp skirtingo socialinio statuso žmonių: bedarbių ir įmonių vadovų ar savininkų.
„Pasirodo, kad įmonių vadovai grybauti apskritai išsiruošia dažniausiai iš visų – beveik du iš trijų, arba 61 proc., kai bedarbis ar pensininkas – maždaug kas antras. Lyginant amžiaus grupes matyti, kad grybavimas populiariausias tarp 35-64 metų žmonių. Šioje amžiaus grupėje grybauja vidutiniškai 60 proc. žmonių, tuo tarpu jaunesni į miškus rinkti grybų išeina kiek rečiau (40 proc.)“, – apklausos rezultatus komentuoja BTA Žalų reguliavimo departamento direktoriaus pavaduotojas Marekas Ernestas Goliančikas.
RAIT apklausą atliko rugpjūtį, joje dalyvavo 1000 respondentų.
Grybus šaldo ir džiovina
Kiekvienas šalies regionas turi tradicinius baravykų patiekalų ruošimo būdus. Vieni žmonės baravykus valgo šviežius, kiti mėgsta sūdyti ir marinuoti. Vis dėlto dažniausiai šie kieti, stambūs ir mėsingi grybai yra džiovinami ir šaldomi.
„Šaldymas yra vienas populiariausių rudens gėrybių konservavimo būdų, – sako Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius, – Jau vasaros pradžioje į šaldymo maišelius ir indelius ima keliauti uogos, vaisiai ir daržovės – birželio ir liepos mėnesiais jų paklausa išauga iki kelių dešimčių kartų. Rudenį šaldymui reikalingų priemonių paklausą skatina vėlyvosios daržovės, spanguolės ir, žinoma, grybai. Klientai aktyviau domisi ir maisto džiovyklėmis.“
Įprasta, kad dalis konservuotų gėrybių atidedama didžiosioms metų šventėms – Kūčių ir Kalėdų stalui. Grybais įdaryti virtiniai, silkė su baravykais, marinuoti grybai, barščiai su grybais – tai tik keli gardūs patiekalai iš ilgo šventinių valgių sąrašo.
Tinkamai apdoroti grybai išsaugo vertingas medžiagas
„Jeigu rengiatės baravykus šaldyti arba džiovinti, užtenka juos kruopščiai nuvalyti drėgna šluoste. Plauti nereikia, nes tada grybai išbrinks ir praras dalį vertingųjų savybių“, – sako Aidas Poleninas. Jis pataria prieš šaldant supjaustytus grybus truputį padžiovinti orkaitėje ar specialioje džiovyklėje – apie 20 minučių. Geriausiai šaldymui tinka jauni, nedideli baravykai.
Mitybos specialistai pastebi, kad džiovintuose baravykuose baltymų yra daugiau negu jautienoje. Taip pat juose daug vitaminų, mineralinių medžiagų, o mažai – riebalų ir angliavandenių.
Džiovinti grybus geriausia ilgai (12-24 valandas), tačiau pakankamai žemoje (40 laipsnių) temperatūroje. Šiuo atveju maisto džiovyklė labai praverčia ir sunaudoja mažiau elektros energijos negu orkaitė.
„Nusprendę iš džiovintų baravykų pasigaminti patiekalą, pamerkite juos į vandenį ir palaikykite kelias valandas arba per naktį. Grybai prisigers skysčio, išbrinks ir bus tinkami įvairiems patiekalams gaminti – tik išsirinkite mėgstamiausią receptą“,- siūlo A.Poleninas.
Rašyti atsakymą