Įdomūs faktai apie bananus

Patogus užkandis, greita pagalba nuo alkio, įvairių desertų ar kepinių ingredientas – bananai, be kurių daugelis neįsivaizduoja savo pirkinių krepšelio.

Pixabay.com nuotr.

Mėgstami dėl skonio ir naudingų savybių, bananai seniai tapę neatsiejama raciono dalimi – ir visgi apie bananus dar yra ką atrasti. Elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“ pateikia įdomius faktus apie bananus.

Ne vaisiai, o uogos

Nesusimąstydami priskiriame bananus vaisiams, tačiau pagal mokslinę klasifikaciją jie priskiriami uogų kategorijai. Nors esame pripratę, kad uogos – mažytės ir smulkios, mokslinis jų apibūdinimas gerokai išplečia tokį suvokimą.

Uogoms priskiriami vaisiai, sudaryti iš trijų sluoksnių – išorinės luobelės, minkštimo ir vidinio, sėklas gaubiančio sluoksnio. Mūsų taip dažnai valgomų bananų išorinė luobelė kieta – jos nenaudojame ir įprastai vadiname žieve.

Uogos taip pat turi turėti ne mažiau nei dvi sėklas. Bananai sėklų turi nemažai – tiesa, komerciškai populiariausios rūšys yra išveistos taip, kad tos sėklos netrukdytų – valgydami bananą tikrai pastebime tamsius taškelius jo viduryje, tačiau jų nejaučiame.

Filipinuose naudojami kečupo gamybai

Egzistuoja bananų kečupas. Nors gali būti sunku įsivaizduoti tokį produktą, jis populiarus Filipinuose, kur buvo sukurtas dar Antrojo pasaulinio karo metais. Tokio kečupo gamybai vietoje pomidorų naudojami bananai, o pačiu padažu – panašiu į tradicinį, bet saldesniu – gardinami omletai, mėsainiai, vištienos ir žuvies patiekalai.

Neskęsta vandenyje

Nors iš pažiūros bananas – sunkokas vaisius, įmestas į vandenį jis ne skęsta, o plūduriuoja. Taip yra todėl, kad banano tankis – mažesnis nei vandens.

Pasaulyje – apie 1000 rūšių

Kartais sunku išsirinkti norimų obuolių, greipfrutų ar uogų rūšį, su bananais viskas paprasta. Prekybos centruose randame populiariausią bananų rūšį – Cavendish – skaisčiai geltonus, pailgus, saikingai saldžius vaisius. Visgi pasaulyje bananų rūšių – daugiau nei galima pamanyti, maždaug 1000!

Pavyzdžiui, raudonieji bananai – saldesni už įprastus, arba „Lady‘s Fingers“ rūšis – pasižymintys didesniu saldumu, bet gerokai mažesnio dydžio. Kur dar plantanai, dažniausiai naudojami maisto gamybai ir tuo labiau primenantys daržoves nei vaisius.