Ieškote kaimo turizmo sodybos pobūviui? Pagalvokite apie legalų maitinimą

maisto gamintojai_musesKaimo turizmas – vis populiarėjanti Pamario gyventojų verslo šaka, kasmet kelioms dešimtims pamariškių šeimų leidžianti išgyventi ar netgi nešanti nemenkas pajamas. Visiems smagu girdėti, kad į rajoną atvykę svečiai džiaugiasi suteiktomis paslaugomis, dėkoja už gerą aptarnavimą ir žada sugrįžti dar.

Bet yra viena sritis, kurioje padaryta dar ne viskas. Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai įspėja, jog pobūvius rengiantys ir tinkamos kaimo turizmo sodybos tam ieškantys žmonės turėtų pirmiausia atkreipti dėmesį, ar jų pasirinktoje vietoje bus tiekiamas maistas, ir ar tai darantys verslininkai turi būtinus pažymėjimus. Antraip svečiams gali tekti gydytis, o smagi šventė paliks tik liūdnus prisiminimus.

Deklaruoja tik nakvynę, o išties ir maitina

Šilutės turizmo informacijos centro duomenimis, rajone yra apie 30 kaimo turizmo sodybų. O Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto produktų inspektorė Virginija Kirjanovienė nustebina skaičiumi: iš tų trijų dešimčių vos trys kaimo turizmo sodybos turi teisę teikti savo svečiams ir maitinimo paslaugą. Tai yra Virginijaus Stonkaus sodyba „Aukštumalos krantas“ Šyšgirių kaime, Raimondo Plikšnio sodyba „Pakalnės vingis“ Rusnėje ir Edvardo Mikelio sodyba „Alsė“ Alseikių kaime, šalia Švėkšnos.maisto gamintojai_VMVT_bandeles

Visos kitos kaimo turizmo sodybos nėra įtrauktos į VMVT registrą, neturi maisto tvarkymo subjekto pažymėjimo, o tai reiškia, kad negali teikti maitinimo paslaugos. Šie verslo subjektai nurodo, jog jie teikia tik patalpų nuomos paslaugą be maitinimo, o jų svečiai maistą atsiveža arba užsisako kitose įmonėse. Todėl šių sodybų maitinimo paslaugų niekas nekontroliuoja.

Tačiau kartais atsigirstama, jog tai vienoje, tai kitoje sodyboje svečiai buvo ne tik apnakvindinti, bet ir pamaitinti.

„Bet tokiu atveju už savo ir savo svečių sveikatą visą atsakomybę prisiimti privalo pobūvių tose sodybose organizatoriai. Jie visada rizikuoja svečių sveikata, nes niekas nežino ir nekontroliuoja, kaip tos sodybos darbuotojai atsiveža maisto produktus, kokiomis sąlygomis juos laiko, kaip gamina ir patiekia maistą“, – sako V.Kirjanovienė.

Užkrato gali būti bet kur

VMVT specialistai nuolat įspėja pobūvius kaimo turizmo sodybose planuojančius žmones, kad jei sodybų savininkai pasisiūlo paruošti ir maistą, jie turėtų paprašyti parodyti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą.
Kodėl jis būtinas? „Mes maistą tiekiančius subjektus nuolat kontroliuojame ir tikriname. Įvertiname higienos sąlygas jų virtuvėse, šaldymo įrangą, žiūrime, ar atlikti privalomi vandens tyrimai, ar visi darbuotojai pasitikrino sveikatą ir turi sveikatos žinių atestavimo pažymėjimus“, – sako inspektorė.

Ji prisimena pernykštį atvejį, kai į VMVT su skundu kreipėsi vienoje kaimo turizmo sodyboje pobūvį organizavusi moteris. Ji teigė, kad keli jos svečiai salmonelėmis užsikrėtė suvalgę vienoje Šilutės kepyklėlėje keptų konditerijos gaminių.

Tačiau nuodugniai tikrinant informaciją ir atrinkus mėginius tyrimui, paaiškėjo, kad užkrato kepiniuose nebuvo. Netrukus išsiaiškinta, jog šeimininkai dalį maisto (be kita ko – net kreminius tortus) greičiausiai gamino patys ir atsivežė į šventę. Todėl užkratas galėjo būti bet kuriame kitame produkte, tik to patikrinti jau nebebuvo įmanoma, nes šeimininkė jų pavyzdžių nepateikė.

Būna atvejų, kai žmonės kreipiasi į inspektorius, nurodo tikėtiną susirgimo šaltinį, bet atsisako nurodyti, kas tą maistą gamino. Tuomet ištirti situacijos ir nubausti kaltųjų taip pat neįmanoma.

Reikia rinktis tik legalius maitintojus

maisto gamintojai_tvarkingaTačiau ir pasidžiaugti yra kuo. Pasak V.Kirjanovienės, per 2016 ir pusę 2017-ųjų metų rajone nebuvo nė vieno ūmaus infekcinio susirgimo protrūkio, kurio priežastis būtų nekokybiškas viešojo maitinimo įstaigos maistas.

Sumažėjo ir VMV tarnyboje gaunamų skundų.

„Mūsų verslininkai dirba tikrai atsakingai, nemažai investuoja į modernią šaldymo įrangą, į darbuotojų mokymus, o tai duoda ir gerus rezultatus“, – sako V.Kirjanovienė.

Visgi ji ragina visus maitinimo paslaugą teikiančius verslininkus kreiptis į VMVT ir gauti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Procedūra nebus nei sudėtinga, nei brangi – verslininkas pateiks reikiamus dokumentus, specialistai įvertins jo maisto ruošimo patalpas, ir jei jos atitiks reikalavimus, sodybos šeimininkas gaus pažymėjimą ir galės ramiai dirbti toliau. Tai padaryti galima bet kada, nebūtinai tik vasarą.

O pobūvius rengti besiruošiantiems žmonėms ji pataria gerai pagalvoti ir rinktis tik tokią sodybą, kurioje maistas gaminamas legaliai. Nes tik taip jūs galėsite apsaugoti savo svečius ir jūsų šventė nepaliks nemalonių nuosėdų.