Ką geriausia valgyti rytais?

Pusryčiai – vienas svarbiausių dienos valgių, tačiau nemažai žmonių skubėdami juos praleidžia.

 Gydytoja dietologė Lina Barauskienė atskleidė, kodėl pusryčius valgyti būtina ir kokius produktus rinktis, kad gautume visų reikalingų maistinių medžiagų dienos pradžiai.

Pusryčiai svarbūs, nes tai maistas, kurį valgome po „ilgesnio bado“ naktį. Tai tarsi energijos užtaisas naujai dienai. Pusryčiaujantys lengviau sutelkia dėmesį, jų pastovesnė nuotaika, mažesnė rizika sirgti virškinamojo trakto ligomis, lengviau palaiko kūno svorį.

Suvalgę pusryčius mes jau žinosime, kada turėtume išalkti pietums, kada planuoti vakarienę, todėl galima lengviau planuoti mitybos režimą. Praleidus pusryčius, padidėja tikimybė persivalgyti vakare.
Renkantis produktus rytui dietologė rekomenduoja nepamiršti valgymo malonumo ir įvairovės.

Pusryčiai turi būti skanūs, skaniai pusryčiaujant pakelsite sau nuotaiką visai dienai. Taip pat svarbu rinktis produktus, kurie turi įvairių maisto medžiagų. Lėkštėje turėtų būti angliavandenių, kurie yra greičiausiai virškinami, todėl greičiausiai suteikia energijos, baltymai – „statybinė medžiaga“ bei riebalai, kurie virškinami ilgiausiai, tačiau padeda ilgiau jaustis sočiai. Patiekalai turėtų būti praturtinti vitaminais, mineralais, maistinėmis skaidulomis.

Dietologė išskiria košes, kaip itin vertingą pasirinkimą pusryčiams. Galime rinktis įvairias kruopas ir bent savaitę kasdien valgyti vis kitas. „Dobele Lietuva“ vadovas Romanas Stanislovaitis sako, kad įvairių grūdų dribsnių pasirinkimas Lietuvoje didelis, tačiau populiariausi išlieka visų grūdo dalių avižų dribsniai. Prekybos centruose galima rasti platų dribsnių asortimentą: avižų, grikių, kelių grūdų mišinių. „Pastebėjome, kad žmonės labiausiai mėgsta kuo mažiau apdorotą produktą, pavyzdžiui, „Dobele“ visų grūdo dalių avižų dribsniai. Kuo grūdas mažiau apdorotas, tuo daugiau maistinių savybių išsaugoma“, – sako ekspertas.