Kavos ruoša namuose – kavos aparato džiaugsmai ir kaip pasirinkti geriausią kavą?

Auganti kavos kultūra skatina ne tik labiau domėtis kavos pupelėmis, bet ir daugiau dėmesio skirti šio gėrimo kokybei. Galime kasdien matyti daugybę žmonių besimėgaujančių kava miesto kavinėse ar pastebėti ne vieną žmogų gatvėje nešiną puodeliu rankoje. Vis dėlto kavos mylėtojai vis labiau atranda malonumą mėgautis kokybiška kava namuose.

Nuotraukos teisės priklauso: Kavos Draugas

Taigi kaip išsirinkti geriausią kavą, kokius skonius lemia kavos pupelių auginimo regionas bei koks ruošimo būdas jums priimtiniausias?

Skani kava – kokia ji?

Pasirinkimas parduotuvių kavos lentynose šiandien – milžiniškas. Šalia įprastų ir žinomų lietuviškų ar importinių prekinių ženklų, vis dažniau nugula ne tik malta kava, bet ir nesumaltos pupelės. Augantis kavos rūšių pasirinkimas skatina išbandyti skirtingus gėrimo paruošimo būdus, drąsiau ragauti, pagaliau – atidžiau rinktis ir aktyviau ieškoti. Klausiate ko? Savito skonio ir kokybės derinio.

Kava, kaip ir kiekvieno žmogaus skonis, gali būti labai skirtinga. Vieni kavą mėgsta rūgštesnę, kiti joje ieško malonaus kartumo, treti – įvairių atsiskleidžiančių poskonių. Norint atrasti savo kavą, pirmiausia reikia ragauti. Ir geriausia kava yra ta, kuri atitinka individualų žmogaus skonį. Renkantis rūšinę kavą, atvežtą iš įvairiausių kavą auginančių pasaulio regionų, gelbsti ant pakuotės išskirtos kavos charakteristikos. Šios nurodo pasirinktos kavos skrudinimo intensyvumą, jaučiamos rūgštelės, kartumo ir saldumo stiprumą. Žinant kavos charakteristikas ir turint savo skonį, išsirinkti skanią kavą šios gamybai namuose tampa daug lengviau.

Malta kava ar pupelės?

Pasirinkimas tarp kavos pupelių ir maltos kavos priklauso nuo gėrimo paruošimo būdo, tačiau tam įtakos turi ir kavos gėrimo įpročiai namuose, pačios kavos skonio savybės. Apie kavos pasirinkimo ypatybes, pagal jos paruošimo būdą, pasakojame plačiau.

Kavą namuose užplikote karštu vandeniu

Tai bene dažniausias kavos ruošimo būdas namuose. Tokiu būdu ruošiamam gėrimui reikalinga malta kava. Ją galima pirkti jau sumaltą, tačiau norint pajausti tikresnį aromatą, rekomenduojama kavą susimalti patiems. Tokiu būdu išlaikysite jos skonio sodrumą. Be to, kavos skonis stipriai priklauso nuo to, kaip susimalsite pupeles. Rupiau sumaltos pupelės atskleidžia daugiau vaisinių poskonių, smulkiau malta kava būna kartesnė ir pasižymi intensyvesniu skoniu. Vis dėlto, jei perkate maltą kavą, namuose laikykite ją gamintojo pakuotėje – taip ilgiau išlaikysite kavos skonio savybes.

Naudojate kavos aparatą

Jei namuose naudojate kavos aparatą, tikėtina, kad įprastai namams ieškote kavos kapsulių, pupelių arba tos pačios maltos kavos ar net kavos pagalvėlių. Jei norite mėgautis geriausia kava, pirkdami kavos pupeles atkreipkite dėmesį į kavos skrudinimo datą. Kuo šviežesnio skrudinimo pupelės, tuo ilgiau galėsite mėgautis geriausiomis jos savybėmis. Jei namuose naudojate kavos aparatą, kavą ruošiantį iš kapsulių ar pagalvėlių, kavos pasirinkimas turėtų džiuginti, todėl šiuo atveju atsiveria galimybė žengti per skonių įvairovę ieškant savojo favorito. Ir visai nesvarbu, kokios rūšies gėrimas jūsų namuose populiariausias – espreso, juodos kavos ar desertinių kavų su pienu.

Nuotraukos teisės priklauso: Kavos Draugas

Kavai ruošti naudojate su filtrinius virimo prietaisus

Namuose kavą ruošiantys su filtrine kavavire, Chemex indu ar Hario filtru, turėtų žinoti, kad skaniausia filtruota kava ruošiama iš švelnaus skrudinimo, rupiau sumaltos kavos. Taip atskleidžiami visi kavos poskoniai, o dėl šviesaus skrudinimo kava išlieka švelnaus skonio.

Išrankumas norint išsirinkti gerą kavą – būtinas

Nepriklausomai nuo to, ar namuose gėrimą ruošia kavos aparatas, ar užplikote ją karštu vandeniu, skaniausia kava yra ta, kuri mėgstamiausia jums. Auganti kavos kultūra skatina ieškoti naujų kavos vietų mieste, ragauti, ieškoti ir klausti. Tačiau norint atrasti savo skonį, keliauti iš namų nėra būtina. Šiek tiek įgūdžių ir namuose turimas kavos aparatas jums leis mėgautis kavos  privalumais, kitą rytą nustatykite kavos aparatą taip, kad šis pupeles sumaltų šiek tiek stambiau nei įprastai. Kelias dienas gerkite taip ruošiamą kavą. Po kelių dienų pakeiskite pupelių malimo nustatymus. Taip eksperimentuojant aiškiau pajusite kavos skonį bei skirtumus, kuriuos išryškina skirtingas kavos rupumas.

Renkantis kavą parduotuvėje, atkreipkite dėmesį, kokiame regione buvo užauginta jūsų pasirinkta kava:

  • Kava iš Afrikos regionių, pavyzdžiui, Etiopijos, Kongo, Kenijos, išsiskiria rūgštele, vaisių ar uogų poskoniais. Ji patiks mėgstantiems sodrią kavos rūgštelę.

 

  • Kava iš Centrinės Amerikos regiono, atkeliavusi iš Nikaragvos, Gvatemalos, Salvadoro, pasižymės saldesniais poskoniais. Gėrime dominuoja šokoladas, riešutai, karamelė.

 

  • Salose, pavyzdžiui, Jamaikoje, Havajuose ar Puerto Rike, užauginta kava saldesnė, joje išsiskiria gėlių aromatai.

Mėgautis gera kava namuose gali kiekvienas, nepriklausomai nuo to, kaip ji bus ruošiama. Juk vienam geriausia kava – tai stiprus, sodraus skonio, aparato paruoštas espreso, o kitam – švelni filtruota kava. Ieškokite, klauskite, o svarbiausia – eksperimentuokite ir ragaukite. Tegul jūsų namus užtvindo pačios skaniausios kavos kvapai.