Mėlynės: gerųjų savybių kraitelė

blueberries-1323326Senoliai manė, kad tuose namuose, kur valgomos mėlynės ir žemuogės, gydytojui nėra kas veikti.

Šviežios mėlynių uogos gerina regėjimą, didina akiplotį, mažina akių nuovargį, greitina akių tinklainės atsinaujinimą. Neatsitiktinai šių uogų yra kosmonautų ir lakūnų racione. Mėlynės gerina atmintį, stiprina raumenų jėgą, gerina pagyvenusių žmonių judesių koordinavimą.

Mėlynių uogos

Mėlynėse yra daug cukraus, pektino, rauginių ir dažomųjų medžiagų, glikozido mirtilino, rūgščių (citrinos, obuolių, chino, gintaro), vitaminų – karotino, C, P, PP, B1, B2. Mėlynėse daugiau negu kitose uogose ir vaisiuose yra mangano, daug geležies. Augalo lapuose yra rauginių medžiagų, organinių rūgščių, eterinio aliejaus ir glikozidų neomirtilino, erikolino, arbutino.

Mėlynių sultimis galima sugrąžinti susilpnėjusį regėjimą: šviežiai rinktos mėlynės spaudžiamos tarp dviejų marmuro plokštelių. Sultys skiedžiamos distiliuotu steriliu vandeniu (1:1) ir lašinama į akis po 1-2 lašus keletą kartų per dieną. Rezultatas įspūdingas. Pagrindinis reikalavimas – uogos turi būti ekologiškai švarios.

Mėlynių sultys gerai tinka skalavimams nuo dantenų ir burnos ertmės, ryklės ir gerklų gleivinės uždegimų.   Mėlynių uogos – puikus skrandžio ir žarnų veiklos reguliatorius, jos tinka nuo viduriavimo bet kokio amžiaus žmonėms. Vaikams geriau virti mėlynių kisielių.

Vidurius kietina ir šviežios uogos, ir uogų vandeniniai antpilai, mėlynių kisielius.

Mėlynių antpilas.

1-2 arbatiniai šaukšteliai uogų užpilami stikline verdančio vandens. Palaikoma 0,5 val. ir nukošiama. Viduriuojant rekomenduojama gerti ketvirtį stiklinės 5-8 kartus per dieną, galima pasaldinti cukrumi.

Antpilu galima skalauti gerklę, jis tinka kompresams esant nudegimams, odos ligoms, ypač sergant žvyneline ir egzema.

Liaudies medicina mėlynėmis gydo ir inkstų akmenligę, podagrą, reumatą, mažakraujystę. Tam skirtas džiovintų uogų antpilas (1:20) ruošiamas šaltu būdu (leidžiama nusistovėti 8 val.).

Mėlynės renkamos tiktai sunokusios, nepažeistos ir tik nelietingą dieną. Surinktos uogos perrenkamos, bet jokiu būdu neplaunamos. Jei numatoma ilgai laikyti, uogos džiovinamos pastogėse arba pavėsyje. Gerai išdžiovintos uogos turi būti nesulipusios ir netepti rankų. Saugomos sausoje vietoje.

Mėlynių lapai

Mėlynių lapai didina skrandžio rūgštingumą, turi jungiamųjų, kraujavimą stabdančių, uždegimą slopinančių, šlapimą varančių, spazmolitinių savybių. Bet vertingiausia tai, kad mėlynių lapai mažina cukraus kiekį kraujyje ir šlapime, tirpdo inkstų akmenis. Klinikiniai tyrimai įrodė, kad lapų antpilas – gera priemonė cukraus kiekiui mažinti sergant diabetu.

Antpilas gaminamas taip: 2 arbatiniai šaukšteliai lapų užpilami stikline verdančio vandens (taip pat, kaip su uogomis). Mėlynių lapų arbata gerai malšina troškulį. Rekomenduojama kaip profilaktinė priemonė vyresniems nei 30 metų žmonėms.

Mėlynių lapus gerai maišyti su žemuogių, juodųjų serbentų ir kitų augalų lapais.

Galima pagaminti ir sudėtingesnę arbatą, reguliuojančią ir stimuliuojančią medžiagų apykaitą: po 3 dalis žemuogių ir mėlynių lapų, 2 dalys takažolės žolės, po 1 dalį juodųjų serbentų ir čiobrelio žolės. Arbatinį šaukštą mišinio užplikyti stikline verdančio vandens, galima pasaldinti medumi.

sveikaszmogus.lt