Pažeidimų prekybos vietose nėra daug, tačiau kai kur pastebimas atsipalaidavimas

Išliekant rizikai užsikrėsti COVID-19, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) toliau vykdo netikėtus patikrinimus prekybos maisto produktais įmonėse bei maistą išsinešimui siūlančiose vietose.

Per du šių metų mėnesius šalyje patikrinę daugiau kaip 900 maisto įmonių, VMVT specialistai nustatė keliasdešimt pažeidimų (5 proc.).

Kai kuriuose miestuose pirkėjų ir lankytojų srautai reguliuojami tik epizodiškai, o susidarančias eiles prie kasų ar įėjimų reguliuoti imamasi tik inspektorių kontrolės metu.

VMVT akcentuoja, kad didžiausias dėmesys turi būti skiriamas saugių atstumų išlaikymui tiek tarp pirkėjų, tiek tarp personalo, būtina laikytis ir kitų nustatytų reikalavimų. Patikrų metu prekybos centrų administracijoms bei pavieniams prekiautojams nurodoma skirti daugiau dėmesio dažnai liečiamų paviršių (krepšelių, vežimėlių, prekių laikymo vietų, banko kortelių skaitytuvų ir kt.) valymui bei dezinfekavimui.

Patikrinimų metu taip pat kontroliuojama, ar maisto parduotuvėse, turgavietėse ir viešojo maitinimo įstaigose darbuotojai laikosi su darbuotojų higiena, sveikatos patikromis ir asmens apsaugos priemonių naudojimu susijusių reikalavimų. Atkreipiamas dėmesys, kad neteisingai dėvimos kaukės neapsaugo nuo užsikrėtimo COVID-19.

Sausio – vasario mėnesiais beveik 40 proc. tikrintų atvejų fiksuota, kad nematuojama darbuotojų kūno temperatūra atvykus į darbą. Trečdalis vis dar nesilaiko reikalavimo prie įėjimų lankytojams skelbti informaciją apie asmens higienos laikymąsi ir būtinybę dėvėti apsaugines kaukes. Ne visuomet prie įėjimų sudaromos galimybės pirkėjams bei lankytojams dezinfekuoti rankas.

VMVT kviečia verslininkus ir jų klientus laikytis visų karantino reikalavimų, sustiprintos higienos, siekiant mažinti koronaviruso infekcijos plitimą. Nustačius šiurkščių ar pasikartojančių pažeidimų, turinčių įtakos infekcijos plitimui, yra taikomos atitinkamos priemonės.

Pirkėjai taip pat raginami laikytis saugaus atstumo parduotuvėse ir maisto išsinešimui paslaugą teikiančiose maitinimo įstaigose, teisingai dėvėti veido kaukes, įėjus į parduotuvę dezinfekuoti rankas, laikytis saugaus atstumo eilėse ir nesibūriuoti prie prekystalių.