Prekiaujantiems šviežiomis daržovėmis, vaisiais bei uogomis

Prekybai šviežiomis daržovėmis, vaisiais ir uogomis įsibėgėjant daugėja ir prekiautojų klausimų.
Pixabay.com nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė gaires augintojams ir prekiautojams, tikimasi, kad tai leis užtikrinti, kad lauke vaisiai, daržovės ir uogos būtų parduodami laikantis reikalavimų.

Prieš pradedant sezoninę prekybą, būtina užsiregistruoti VMVT. Dėl registracijos reikia kreiptis į teritorinį VMVT departamentą arba pateikti dokumentus nuotoliniu būdu per IMVIS sistemą. Registracija nemokama, vykdoma be išankstinio patikrinimo ir suteikiama neterminuotam laikui.

Prekybos vieta turi būti švari ir tvarkinga, produktai apsaugoti nuo saulės spindulių, vėjo ar lietaus, dulkių, kenkėjų, prisilietimų ar kontakto su praeivių rūbais. Tokios vietos turi būti įrengtos palapinėse, po skėčiais, laikinuose statiniuose ar pan.

Sezoninė lauko prekyba gali būti vykdoma ne tik turgavietėse, bet ir savivaldybės patvirtintose viešosiose vietose bei renginių ir švenčių metu. Tuomet privalu turėti savivaldybės leidimą bei nuolatinio Lietuvos gyventojo individualios veiklos vykdymo pažymą, arba verslo liudijimą. Reikalavimai prekiautojams atskirose savivaldybėse gali skirtis, kiekviena savivaldybė turi pasirengusi savo taisykles, tad reikėtų pasidomėti jomis.

Ūkininkams ir sodininkams, parduodantiems daržoves, vaisius ar uogas turgavietėse, paviljonuose ar tiesiai iš ūkio, papildomai kreiptis į VMVT dėl veiklos registravimo nereikia, užtenka būti registruotam kaip augalinio maisto produktų gamintojui. Tuomet prekybos vietoje svarbu turėti registracijos dokumentus ir asmens medicininę knygelę.

Vartotojams siūlomos tiek vietoje užaugintos, tiek įvežtinės daržovės, vaisiai bei uogos prekybos vietoje turi būti tinkamai paženklinti. Jei fiziniai ar juridiniai asmenys, užsiimantys vaisių, uogų ar daržovių auginimu ir tiekimu rinkai, nėra registruoti, laikoma, kad veiklą jie vykdo nelegaliai, tai gali užtraukti administracinę atsakomybę.