Rugsėjo 2-ąją – Tarptautinis žuvienės virimo čempionatas Rusnėje

Rugsėjo 2 dieną Rusnės sala klegės kaip milžiniška kormoranų kolonija, tiltas vedantis į Rusnę, vėl skaičiuos rekordinį automobilių ir autobusų antplūdį, ir tai nieko nebestebins, nes į salą sugrįžta jau 15-asis Tarptautinis žuvienės virimo čempionatas. Apie renginį kalbėjomės su čempionato sumanytoju ir organizatoriumi Marijumi Budraičiu.

Kokie šio čempionato lūkesčiai?

– Jau seniai čempionatas yra tapęs žuvienės bičiulių susitikimo Meka, kur galioja savos taisyklės, nepriklausomai nuo oro sąlygų. Jau vasaros pradžioje pasipylė komandų senbuvių skambučiai, ar tikrai čempionatas vyks rugsėjo 2 d., nes jiems svarbu žinoti, kaip planuoti savo laiką ir, kol dar yra laisvų, užsisakyti vieną kitą Rusnės salos kaimo turizmo sodybą.

Čempionato datos, kaip žinote, mes nekaitaliojame, todėl jeigu pirmas rugsėjo savaitgalis yra rugsėjo 2-oji – tebūnie, turėsime žuvienės virimo pamoką po atviru dangumi. Jos metu galėsite ragauti, bendrauti, klausinėti ir žarstytis komplimentais tiems, kurių žuvienė jums patiks labiausiai.

Ar Šilutės savivaldybės meras jau yra užsakęs čempiono žiedą?

– Turėtumėte jo ir klausti, manau, kad taip. Dėl mero Vytauto Laurinaičio ir visos jo komandos esu ramus, nes puikiai žinau, kad meras jam tekusį krūvį tikrai atlaikys. Aplankyti gerą pusšimtį komandų Katilų alėjoje, su jomis pabendrauti, priimti gausų būrį svečių, kurie tą dieną atvyksta į Rusnę, užduotis ne iš lengvųjų. Tiek mero, tiek ir administracijos direktoriaus institucija yra įsitraukusi į visą organizacinį procesą, o ne vien tiktai į paradinę čempionato dieną, kai katiluose užverda vanduo ir prasideda veiksmas, kurio laukia tiek čempionato virėjai su savo komandomis, tiek ir žiūrovai.

Iki kada galima komandų registracija?

– Iki rugpjūčio 31 dienos. Gerą mėnesį dar turite viską pasverti ir apgalvoti, suburti komandą, užpildyti čempionato dalyvio anketą, kurią rasite Šilutės savivaldybės tinklalapyje ir išsiųsti nurodyti elektroniniu adresu. Tai jums garantuos individualią komandinę vietą Katilų alėjoje ir galėsite pradėti žuvienės virimo treniruočių procesą. Nes vasara dar nesibaigia ir neabejoju, kad turėsite dar ne vieną gražią dieną praleisti gamtoje prie žuvienės katiliuko. Žuvienė sutaiko bet kokius priešus, nuima visą pyktį ar nuoskaudą ir netgi savotiškai padaro kiekvieną didesniu šio krašto mylėtoju. Jeigu pildant anketą kiltų kokių nors klausimų, drąsiai skambinkite man, nurodyti telefono numeriu ir į klausimus bus atsakyta. Netylėkite, kaip žuvys vandenyje.

Kokio atvykstančių ir vietinių komandų skaičiaus tikitės?

– Sunku pasakyti, bet kaip rodo pastarųjų čempionatų tendencija, daugėja atvykstančių iš kitur komandų. Ir ši tendencija mus džiugina, nes atvykėliai tą gerąją žinią apie žuvienės virimo tradicijas parveža į savus kraštus, į savo miestus, į savas bendruomenes, tapdami savotiškais mūsų ambasadoriais – šaukliais svetur. Sveikas 50 proc. vietinių ir atvykstančių komandų santykis manau bus išlaikytas ir šiais metais, nebijant to rugsėjo 1-osios rifo.

Aišku svarbu ir tų komandų kokybė, ne tik kiekybė. Negalime nesižavėti komandų puošnumu, originalumu ir išradingumu pristatant save ir savąjį kraštą. Daugelis jų neapsiriboja vien tik žuviene, atsiranda įdomūs patiekalai būdingi skirtingiems Lietuvos regionams ir kraštams, nes milžiniškas čempionato žiūrovų skaičius ir yra pati geriausia terpė pristatyti savojo krašto kultūrinį ir kulinarinį tradicinį paveldą.

Kaip sekėsi liepos 18 d. Klaipėdoje, Karlskronos aikštėje „Šišioniškių dienos“ metu?

– Puikiai. Kai į mane kreipėsi Klaipėdos I. Kanto bibliotekos darbuotojai su pasiūlymu paskaityti tą dieną poeziją, aš pasiūliau vietoje poezijos geriau pristatyti du mūsų krašto renginius – „Rusnės festivalį“ ir Tarptautinį žuvienės virimo čempionatą. Šiuo sumanymu pasidalinau su Vygantu Stoškumi ir jis mielai sutiko prisijungti. Vežėmės savo įgarsinimą, nes pasiūlėme šiltą, betarpišką koncertą su istoriniais intarpais. Koncerte dalyvavo ansamblis „Karčema“, šiuo metu iš mūsų krašto dainininkų ko gero daugiausiai koncertuojantis visoje Lietuvoje, Valdas Lacko, į talką atėjo šilutiškis, gyvenantis Klaipėdoje „Nerijos“ solistas Egidijus Jovaiša. Žuvienės meistras Algis Dirsė išvirė 300 porcijų žuvienės, kuria vaišinome koncerto dalyvius. Už įsteigtus prizus norime padėkoti Šilutės savivaldybės merui Vytautui Laurinaičiui ir „Šilutės vandenų“ vadovui Alfredui Markvaldui. Ir smagu, kad šią idėją palaikė, aukojo savo laiką, Šilutės turizmo informacijos centro kolektyvas, kuris pasistatė savo palapinę, reklamavo mūsų krašto lankytinas vietas. Iki koncerto spektaklį parodė Usėnų etnografinis teatras „Negelys“, o visą dieną Salos etnokultūros centras rengė edukacines programas „Parbėg laivelis“, kurių metu buvo galima pasigaminti po suvenyrinę venterinę valtį. Buvo šiltas renginys. Mus palaikyti atvyko ir Šilutės atstovai, grojantys G. Rinkevičiaus simfoniniame orkestre, nes jie kaip tik atostogavo Palangoje.

Pasak Klaipėdos miesto bibliotekininkų, renginyje apsilankė per 1000 žmonių, renginiui nemažai dėmesio skyrė ir internetiniai portalai, tarp jų ir 15min. Gavosi visai prasmingas ir abiem pusėms naudingas renginys.

Ar tęsite tradiciją „Šilutės naujienų“ laikraštyje – žuvienės čempionato įdomybių katilai?

– Būtinai. Juose rasite daug įdomios informacijos, statistikos ir šviežiausių naujienų apie Tarptautinį žuvienės virimo čempionatą, dalyvaujančias komandas ir čempionatą remiančias įmones ar įstaigas. Idėjų turime daug, jas paversti kūnu reikia laiko ir finansų. Su visų mūsų pagalba tikimės gero čempionato, kuriame kiekvienas apsilankęs žmogus ras savo vietą ir išsineš, išsiveš, išsiplukdys pačius geriausius prisiminimus.