„Šilutės Rambyno“ sūrininkų eksperimentai – su vasabi krienais ir kajeno prieskoniais

rambynas RupsieneAkcinės bendrovės – firmos „Šilutės Rambynas“ gaminamos plėšomosios sūrio dešrelės „Pik Nik“ vėl sulaukė pripažinimo – konkurse „Lietuvos metų gaminys“ pelnė sidabro medalį.

Bendrovės gamybos direktorė Renata RUPŠIENĖ „Šilutės naujienoms“ papasakojo apie sūrininkų produkciją, sūrių madas, eksperimentus ir ateinančių metų ambicijas.

Kumpis paryškina sūrio skonį

Pagrindinis „Šilutės Rambyno“ gaminys – „Pik Nik“ sūrio dešrelės. Šiam gaminiui skiriamos didžiausios bendrovės investicijos. Įmonės generalinis direktorius Algirdas Bladžinauskas sako, jog sūrio dešrelių gamybos apimtys, palyginti su pernai metais, šiemet išaugo 25 proc. Gamintojai buvo pasikėlę kartelę pagaminti šio sūrio iki 300 tonų per mėnesį ir beveik pasiekė tikslą – pagamino 282 tonas. Kitais metais bendrovė turi ambicijų pagaminti 350 tonų.

Nuo 2002 m., kuomet „Šilutės Rambynas“ pradėjo gaminti „Pik Nik“ dešreles, bendrovė kasmet dalyvauja įvairiose parodose Lietuvoje ir Europoje. Per tą laiką plėšomosios sūrio dešrelės sulaukė pripažinimo įvairiose kategorijose net 11 kartų.
A.Bladžinauskas džiaugiasi, jog šie metai bendrovei buvo turtingi apdovanojimų.

„Šilutės Rambynas“ pelnė padėkos raštą už aukštą gamybos kultūrą ir ekologiškų produktų kokybę Lietuvos žemės ūkio ministerijos rengiamame konkurse „Pažangiausias ekologinis ūkis“, ekologiškas sūris „Dobilas“ parodoje Lenkijoje „Organicum Forum 2012“ pelnė III vietą.

Kasmetiniame konkurse „Lietuvos metų gaminys“ apdovanojimams buvo nominuotos 80 įmonių dešimtyje vertinimo grupių iš 15-os šalies ūkio šakų. Dviejų lygių ekspertų ir įvairioms pramonės ir verslo šakoms atstovaujanti komisija, apibendrinusi ekspertų išvadas, nusprendė skirti 85 aukso ir 15 sidabro medalių įmonių produkcijai ir paslaugoms. Sidabro medalis atiteko šilutiškių gaminamoms „Pik Nik“ plėšomosioms sūrio dešrelėms su vytintu kumpiu.rambynas darbuotojai

„Natūralių dešrelių šeimą kone kasmet papildome naujais gaminiais su priedais. Vartotojas reiklus, todėl vis ieškome naujovių. Šiemet naujausias gaminys – su vytintu kumpiu. Smulkinto kumpio dalelės, pasiskirsčiusios sūrelio masėje, ne tik paryškina produkto skonį, bet ir praturtina mineralinių medžiagų“, – pasakojo gamybos direktorė, šio sūrio kūrėja R.Rupšienė.

Sūris su vasabi krienais

Šiemet plėšomosios sūrio dešrelės švenčia dešimtmetį. Anglijoje itin populiarios suktos ir nesuktos „Pik Nik“ sūrio dešrelės su beta karotenu. Kadangi šioje šalyje nuo seno mėgiamas spalvotas čedaro tipo sūris, anglai oranžinės spalvos lietuvių sūrius nesunkiai prisijaukino. R.Rupšienės pastebėjimu, lietuviai kur kas konservatyvesni vartotojai – nedrąsiai ragauja naujoves ir linkę prie klasikos.

Šilutės sūrininkai nuolat eksperimentuoja ir ieško naujų skonių variacijų. Pirmiausia produktas gimsta laboratorijos lėkštėje, tik vėliau technologai padaro apie 50 kg bandomąją partiją ir duoda rinkodaros specialistams ragauti, įvertinti.

Neseniai teigiamo įvertinimo sulaukė bandomosios partijos sūrio dešrelių su kajeno prieskonių mišiniu. Kajeno pipirai – čili pipirų rūšis. Eksperimentuojant su prieskoniais, pirminis mišinys netiko, todėl technologai susisiekė su gamintojais ir paprašė mišinį pakoreguoti specialiai sūrio dešrelėms. Šios naujosios sūrio dešrelės pakeis sūrį su pikantiškais pipirais.

Buvo sukurtas suktas sūris su žolelėmis ir špinatais. R.Rupšienė pasakoja, kad per Lietuvos krepšinio čempionatą buvo svarstoma idėja žalsvo atspalvio sūrį paskirti „Žalgiriui“, o raudono, su paprika, – „Lietuvos rytui“. Dar vienas eksperimentas – pikantiško skonio sūris su vasabi krienais. Tai žalios spalvos itin aštrūs prieskoniai, dažniausiai neatsiejamas suši pagardas.
Pasak R.Rupšienės, egzistuoja ir sūrio mados. Vienais metais itin suaktyvėja sveikatinantys sūriai, papildyti vitaminais, dabar ant bangos – ekologiškumo idėjos.

Ilgiausios sūrio dešrelės rekordas

„Nuo pirmųjų gamybos dienų produktą mes orientavome į vaikus, dėl to ištobulinome technologiją, kad gaminys būtų kuo natūralesnis. Gamyboje nenaudojame nei konservantų, nei dirbtinių dažiklių. Vaikai sūrį nelabai mėgsta, o su plėšymo idėja mes juos papirkome: lazdelės – ir maistas, ir žaislas“, – kalbėjo „Šilutės Rambyno“ gamybos vadovė.

Pasak jos, sūrio dešrelės gali būti valgomos ne tik kaip užkandis, bet ir kaip kitų patiekalų sudedamoji dalis: „Tai – universalus sūris. Labai skanūs susukti lietiniai blynai, gražiai atrodo kubeliais supjaustytas sūris salotose. Vaikai jį plėšo ant sumuštinių, picų, nebereikia tarkuoti“.

Svarbiausias dalykas, ką reikia padaryti su sūrio dešrele, – ištraukus iš šaldytuvo šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje, kad išsiskleistų skonis.

„Šilutės Rambynas“ taip pat yra pakliuvęs ir į Lietuvos rekordų knygą. Pernai Šilutės 500 metų jubiliejaus proga bendrovė norėjo pasveikinti savo miestą ypatingu gaminiu ir sukūrė 500 metrų ilgio sūrio dešrelę. Tačiau bematuojant ji nutrūko ir liko tik 384,92 m ilgio. Vis dėlto rekordas užfiksuotas – 384,92 m ir 44,8 kg svorio sūrio dešrelė.