Šilutiškiai pažino škotų virtuvę

turizmo mokykla skotijoje cumbernlaud koledzeŠilutės turizmo ir paslaugų verslo mokykla šiemet įgyvendina Europos Sąjungos „Mokymosi visą gyvenimą“ programos Leonardo da Vinči mobilumo projektą „Atrask Europos skonį (Škotija)“. Projekto tikslas – tobulinti apgyvendinimo ir maitinimo sektoriaus darbuotojų, profesinio mokymo specialistų kvalifikaciją Škotijoje.

Projekto metu 6 mokyklos viešbučių darbuotojų, virėjų, padavėjų – barmenų profesijos mokytojai ir 3 darbdavių atstovai iš viešbučių „Deims“, „Gilija“ ir „Kintai“ lankėsi Škotijoje.

Cumbernauld profesinio rengimo centre vizito dalyviai domėjosi virėjų, padavėjų, barmenų ir viešbučio darbuotojų profesinio rengimo sistema Škotijoje, susipažino su profesinio mokymo programomis, mokymo baze, metodais, virtualiomis mokymo priemonėmis, dalyvavo praktinio mokymo užsiėmimuose mokomojoje virtuvėje ir restorane, ragavo mokinių pagamintų patiekalų.

Vizito metu dalyviai susipažino su škotiška virtuve bei aptarnavimo, svetingumo, vaišinimosi kultūra ir tradicijomis. Lankėmės seniausiame Glazgo restorane „Slouns“, seniausioje Glazgo alinėje pub „The Scotia“, viešbutyje „Dakota“, viskio gamykloje „Auchentoshan“, Edinburgo restorane „Hagis and whisky house“ ir arbatos namuose „The Tea House“.

Ragavome škotų nacionalinio patiekalo – hagio, kurio pagrindiniai ingredientai yra avies širdis, kepenys ir plaučiai, pagardinti svogūnais, avižiniais dribsniais, druska ir prieskoniais; pusryčių bandelių, kurios patiekiamos su plakta grietinėle bei uogiene ir kt. Taip pat susipažinome su tradicinės škotiškos popiečio arbatos kultūra ir tradicijomis, škotiško viskio gamyba.

Didelį įspūdį paliko 4 žvaigždučių viešbutis „Dakota“, kuriame viską aprodė kambarinių vadovė lietuvė Rūta, dirbanti viešbutyje jau 6 metus. Apsilankymo viešbutyje metu stebėjome kambarinės darbą, susipažinome su maitinimo ir kambarių priežiūros organizavimu, įranga, aptarėme darbuotojų mokymą įmonėje, darbo sąlygas.

Projekto dalyviai daug sužinojo apie Škotijos virtuvę, aptarnavimo, svetingumo,  vaišinimosi kultūrą ir tradicijas, parengė mokomąją medžiagą, kuri bus naudojama virėjų, padavėjų, barmenų ir viešbučio darbuotojų profesiniam mokymui.