Spanguoliavimo sezonas: kuo naudingos šios uogos?

Spanguolės – vienintelės uogos, kurių galima įsigyti šviežių net žiemą. Kuo naudingos spanguolės, o kam jų vartoti reikėtų saikingai, pataria gydytoja dietologė.

Mažina uždegimą

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos bei dietologų rekomendacijomis, šios uogos turėtų būti vartojamos kuo dažniau, kaip ir vaisiai bei daržovės – bent viena porcija (pusė stiklinės) iš rekomenduojamų 2-3 porcijų vaisių per dieną turėtų būti suvartota uogų pavidalu. Tam puikiai tinka ir spanguolės.

„Spanguolėse yra daug įvairių vitaminų ir kitų augalinių komponentų, kurie pasižymi sveikatai naudingomis savybėmis. Tarp jų – vitaminai C ir E, reikalingi imuninės sistemos ir odos būklės palaikymui. Vitaminas C pasižymi antioksidantinėmis savybėmis, padeda palaikyti raumenų veiklą ir kaulų būklę. Spanguolės puikus vitamino K1 šaltinis, kuris svarbus kraujo krešėjimo sistemai, kaulų sandarai, jose gausu ir mikroelementų, ypač mangano, vario“, – sako gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė.

Pasak jos, dėl spanguolėse esančių antioksidantų ir kitų bioaktyvių medžiagų, kaip fenoliai ir organinės rūgštys, šios uogos pasižymi uždegimą mažinančiu poveikiu, todėl tinka lėtinių ligų prevencijai.

„Lėtinis uždegimas yra daugelio lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių, vėžio, II tipo cukrinio diabeto, autoimuninių, nutukimo ir kitų, priežastiniu ir palaikančiu mechanizmu, todėl svarbu su maistu gauti pakankamai antioksidantų, kurie šiuos procesus mažina“, – sako J. Parnarauskienė.
Spanguolės padeda kontroliuoti cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje – netirpios skaidulinės medžiagos celiuliozė ir hemiceliuliozė nėra suskaidomos žmogaus organizme, tad padeda mažinti „blogojo“ ir didinti „gerojo“ cholesterolio kiekius. Be to, tirpiosios skaidulinės medžiagos yra svarbios „gerosios“ žarnyno mikrofloros palaikymui, kuri taip pat pasižymi uždegimą mažinančiu poveikiu.
Londono karališkojo koledžo duomenimis, vartojant 100 g spanguolių per dieną gali pagerėti širdies ir kraujagyslių sistemos veikla – tai itin aktualu Lietuvos gyventojams, labiausiai kenčiantiems nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų.

Nepamiršti saiko

Visgi, yra žmonių, kurie šias uogas turi vartoti saikingai. Ypač atsargiai jas į racioną turėtų įtraukti tie, kas vartoja kraują skystinančius preparatus, ypač varfariną. Vienu metu ir ilgesnį laiką vartojant daugiau šių uogų gali padidėti kraujavimo rizika. Daug spanguolių netinka ir turintiems padidėjusį skrandžio rūgštingumą, nors jose esantis A tipo proantocianidinas padeda slopinti Helicobacter pylori infekciją, kuri dažniausiai sukelia skrandžio opas ir vėžį.

Atsargūs turėtų būti vaistus vartojantys žmonės – spanguolėse esantys flavanoidai gali paveikti daugelį medikamentų metabolizuojantį fermentą, citochromą P450, tad dėl gausesnio šių uogų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Turintiems riziką oksalatinių akmenų susidarymui šlapimo išskyrimo sistemoje taip pat nerekomenduojama vartoti spanguolių, nes jose ir ypač jų koncentratuose gausu oksalatų. Riziką sumažinti galima tik kartu vartojant daugiau vandens.

Dėti į kokteilius, salotas

Nors spanguolės nėra saldžios uogos, kurias norėtųsi valgyti saujomis. Kartų skonį lemia antivirusiniu ir antimikrobiniu poveikiu pasižyminčios terpenų grupės medžiagos, o antimikrobiškai veikiantys taninai „sutraukia“ burną. Visgi geriausia jas vartoti šviežias, džiovintas ar trintas, nepagardintas cukrumi.

Renkantis džiovintas spanguoles, vartotojai turėtų atkreipti dėmesį į produkto sudėtį – ar jose nėra daug pridėtinio cukraus, nes dažniausiai prieš džiovinant spanguolės mirkomos sirupe. O renkantis kitus iš spanguolių pagamintus produktus svarbu atkreipti dėmesį į skaidulinių medžiagų kiekius.

„Spanguoles galima vartoti su kitomis, saldesnėmis uogomis ar vaisiais – trinti kokteilius ar daryti vaisių salotas. Svarbu, kad nebūtų pašalintos odelės – jose, kaip ir visų vaisių ar uogų, yra daugiausia skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralų bei aktyviųjų medžiagų. Be to, spanguoles naudingiausia vartoti šviežias“, – pataria gydytoja.