Turguje: nuo šviežio burokėlio iki mėlynių pintos, o tikrintojai žada dar griežtesnę kontrolę

Vasara įsibėgėjo ir Šilutės turgavietėje gyvenimas verda pilnu tempu. Jei kuris ankstyvą, bet gana darganotą pavasarį patingėjo savo darže pasisėti gėrybių, o gal ir daržo neturi, tai turgaus prekeiviai tikrai papildys maisto asortimentą.

Čia už gana simbolinę kainą galima įsigyti ne tik įvairų uogų, bet ir daržovių: nuo salotų ir svogūnų laiškų iki burokėlių gumbų ar žirnių ankščių. Be to, jau ir miškas dosnius – šilutiškiai prirenka žemuogių, pirmųjų voveraičių ir mėlynių.

O Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) neseniai pranešė, kad dar griežčiau tikrins prekiautojus žuvimi ir jos produktais, nes pažeidimų nemažėja.

Pasirodė pirmosios mėlynės

Šilutės turguje pirmiausia akį patraukė senjorės, pirkėjams jau siūlančios mėlynių. „Taip, mėlynių miške jau yra“, – sako pirmoji užkalbinta prekeivė. Jai antrina ir šalia savo surinktas mėlynas uogas parduodanti barzdūniškė Danutė. Už pusę litro šių gėrybių senjorė prašo 4 eurų. Anot moters, šiemet šių uogų nėra tiek daug kaip pernai, tik tarpeliais ruoželiais, be to jos tik pradėjo nokti, yra gana mažos ir sausos. Pirmąsias uogas prekeivė neša į turgų ir taip kažkiek prisiduria prie pensijos.

Nors mėlynių pasiūla tik prasidėjo, tačiau jas renkantys ir parduodantys šilutiškiai nesitiki, jog šiemet šios uogos jiems padės daugiau prisidurti prie gaunamų pajamų. Anot jų, matyt, ne tie metai.

Turguje dar galima įsigyti ir baigiančių savo nokimo sezoną braškių, jų kilogramas šiuo metu kainuoja 2 – 3 eurus. Taip pat yra ir miško žemuogių, kurių vertė 3 eurai už stiklinaitę.

Ar išmaitina voveraičių „leikutės“? 

Miško grybautojus jau kuris laikas maitina ir voveraitės, grybas, tinkantis prie visko ir viskam: padažams, įdarams, sriuboms. Tačiau ir šių gražuolių, pirkėjų dažnai „leikutėmis“ pavadinamų šiemet nėra daug. Anot nuolatinio grybų prekeivio Vytauto iš Ramučių kaimo, ten gerai, kur mūsų nėra.

Vyras paatviravo, kad jam net žandikaulis atvipo, kai per televiziją pamatė, jog Vilniuje už litrą voveraičių prekeiviai prašo 14 – 16 eurų. Mūsų grybų rinkėjai šias gėrybes Šilutėje parduoda po 5 – 6 eurus už litrą. Vyras sakė, jog per dieną, į mišką eidamas po du kartus voveraičių prirenka 8 – 9 litrus ir labai laukia, kada savo kepures iš po samanų parodys kitų rūšių grybai.

Ar šiemet bus grybingi metai, parodys tik laikas. Tuo tarpu turgavietėje dar galima įsigyti ir pernykščių džiovintų baravykų, kurie, anot pardavėjų, turi gausybę vertingų medžiagų ir taip pat gali būti naudojami įvairiems patiekalams gaminti.

Darbštūs žmonės visad yra išradingi, jei ką patys užaugina ar miške randa, neša į turgavietę ir taip prisiduria skanesniam kąsneliui. Dauguma kalbintų daržovių, vaisių ar miško gėrybių prekeivių sakė, jog pardavę atneštas gėrybes jie per savaitę prisiduria maždaug po 70 – 100 eurų.

Kas nedirba, tas nevalgo

Šilutės turguje galima rasti visko: ir šviežių ūkininkų atgabentų agurkėlių, kurių kaina 1.20 Eur už kilogramą, ir bulvių po 1.30 – 0.80 Eur už kilogramą, ir žirnelių ankščių po 1 Eur už 300 g. Yra ir mėtų, šviežių burokėlių galvų su lapais, salotų – po 0.50 Eur. O bičių bičiuliai bitininkai jau praeivius vilioja su įvairių rūšių medumi – senesniu, šviežesniu ir visai šviežiu, anot jų, vakarykščiu. Taip pat jie nevengia su pirkėjais ir patarimais pasidalinti, pataria, kuo naudingi bičių pienelis, vaškas, bičių pikis, žiedadulkės, duonelė ar varvantis medumi korys, kurių irgi čia pat galima įsigyti. Beje, medaus puslitris turguje kainuoja apie 4 eurus, o bičių pienelio 2 ml – 15 eurų.

Praeinanti pro šalį garbaus amžiaus senjorė, rodydama į grybus ir uogas parduodančius prekeivius sakė, jog darbštūs žmonės nepražus. Kitaip tariant, kad ir kaip sunku būtų, bet prisidurti vieną kitą eurą išgyvenimui vasarą tikrai galima, jei pats netingi ir anksčiau atsikėlęs į mišką nueini.

Šilutės turguje gausu ir gėlių, tad, jei kas nesuspėjo namų palangės ar kiemo pasipuošti, dar gali tai padaryti.

VMVT žada griežtinti kontrolę

Užtat VMVT praneša, kad atliko patikrinimus daugiau kaip 120 prekybos vietų, kuriose prekiaujama žuvimi ar jos produktais. Patikrų metu turgavietėse daugiausia vyravo prekyba šaldytais, atšildytais (atitirpintais), rūkytais, sūdytais, taip pat vytintais žuvininkystės produktais, gyva žuvimi prekiauta rečiau. Patikrinimų metu buvo kreipiamas dėmesys į tai, kaip prekiaujantys turgavietėse laikosi maisto saugos, higienos reikalavimų, ar užtikrina produktų atsekamumą, tinkamą ženklinimą.

Pažeidimų nustatyta daugiau kaip pusėje atvejų (55,37 proc.).

„Intensyvėjant prekybai žuvimi daugėja ir pažeidimų. Prekiautojus raginame susitvarkyti prekybos vietas ir laikytis reikalavimų. Norime, kad vartotojai įsigytų tik kokybiškus ir saugius žuvies produktus, todėl dar didesnį dėmesį skirsime prekybos vietų turgavietėse kontrolei. O pirkėjus raginame būti reiklius ir nepirkti ypač greitai gendančių produktų, matant akivaizdžius laikymo sąlygų, higienos pažeidimus, apie tai pranešti VMVT. Patariame visada prašyti čekio, kuris leis nustatyti pardavėją ir prekybos vietą“, – sakė VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Tarp dažniausių pažeidimų – netinkamas šaldytos žuvies laikymas. Dažnai šaldyta žuvis laikoma ne supakuota gamintojo pakuotėse, bet parduodama išpakuota ir laikoma ne gamintojo nurodytomis sąlygomis. Specialistai taip pat nustatė ir žuvies produktų ženklinimo bei atsekamumo pažeidimų. Rasta pasibaigusio tinkamumo vartoti žuvies produktų, kai kur šaldymo įrenginiai buvo prišalę, įranga nusidėvėjusi. Ne visi prekiautojai pateikė sveikatos patikros ir higienos įgūdžių kursų dokumentus.

Buvo uždrausta tiekti rinkai beveik 725 kg nesaugių žuvies produktų. Už nustatytus pažeidimus jiems bus taikoma ir administracinė atsakomybė.