Tvenkinių šeimininkas svečiams troškins keturis įdarytus karpius

VYSINSKO KARPIAIŽmonės labai seniai suprato, kad žuvis yra vienas vertingiausių maisto produktų. O Kūčių ir Kalėdų dienomis – ji tiesiog nepakeičiama.

Vienas didžiausių Pamario žuvų augintojų – UAB „Kintai“ direktorius Rimgaudas VIŠINSKAS per šventes būtinai valgys žuvį. Paklaustas – kokią, atsako nė nepamąstęs: „Žinoma, karpį“, mat būtent karpiai ir auginami „Kintų“ tvenkiniuose.

Paslapties, kaip gardžiai paruošti žuvį švenčių stalui, verslininkas nelaiko – mielai receptais dalijasi su visais šilutiškiais, mat šių metų pradžioje išleido kalendorių, kuriame – net 12 patiekalų receptų iš įvairių žuvų.
Šį kartą jam leidus keletą receptų pateikiame ir „Šilutės naujienų“ skaitytojams.

Žuvimi mėgaukimės nepajudinę piršto

R.Višinskas sako pats buvęs idėjos išleisti tokį kalendorių autorius. Dauguma 100 egzempliorių tiražu išleistame kalendoriuje esančių receptų – iš UAB „Kintai“ baro valgiaraščio. Kiti sumanyti paties p.Rimgaudo mamos, močiutės, žmonos ar anytos.

Kalėdų stalui jau bene 20 metų R.Višinsko šeima ruošia daržovėmis įdarytą karpį. Tiksliau, ruošia Rimgaudo žmona Aušra, o valgyti susirenka, verslininko žodžiais, „visa plati gentis“. Verslininkas sako, kad prireikia ne vieno – bent 3 ar 4 karpių, sveriančių maždaug po 2-3 kilogramus. Žinoma, ant šventinio stalo bus ir kitokių žuvų – pavyzdžiui, eršketų, ir, be abejonės, silkės.

Įdarytais eršketais, karpiais ir lydekomis nė piršto nepajudinę šiemet jau gali pasimėgauti ir daugiau šilutiškių, mat „Kintų“ baras jau paskelbė, jog šias žuvis parduoda jau įdarytas.zyvytes kintu mazos

Tai – šiemetinė naujovė, pernai tokios paslaugos įmonė nesiūlė. Užsisakę iš anksto, tokią stalo puošmeną galėsite išsivežti kada tik jums bus patogu ir, R.Višinskas patikina, jog tikrai nenusivilsite. Užsakymų jau gauta nemažai: įdarytų žuvų užsisakė ir pavieniai šilutiškiai, ir įmonės savo kalėdiniams banketams.

Šiemet galima pasimėgauti ir „Kintų“ tvenkiniuose užaugintais upėtakiais – jų pasigauti galima tiesiog prie baro. Jūsų pagautą žuvį virėjos iš karto paruoš – iškeps arba išrūkys per pusvalandį.

Norinčių paragauti pačių sugautos žuvies yra nemažai. Sausio pradžioje laukiama ir Vokietijos piliečių grupės, pageidaujančios išbandyti tokią pramogą pamaryje. Tiesa, vokiečiai, pasak R.Višinsko, planavo pasimėgauti poledinės žūklės malonumais, bet šiemet, matyt, to patirti jiems gali nebetekti dėl gamtos išdaigų.

„Kintai“ laukia ir Naujuosius metus sutikti šalia vandenų norinčių svečių grupių ir salė sutikimo vakarui jau užsakyta. Dvejus ankstesniuosius metus tokios paslaugos nesiūlyta, nes, pasak R.Višinsko, dirbti žiemą yra net nuostolinga. Bet šiemet nutarta visgi pasiūlyti šilutiškiams dar ir tokią pramogą.zuvis kintu didelis karpis

Siūlome skaitytojams keletą UAB „Kintai“ rekomenduojamų karpio paruošimo receptų.

Troškintas karpis su riešutais

1 kg karpio, 120 g graikinių riešutų branduolių, po 120 g svogūnų ir sviesto, 70 g pomidorų padažo, 100 g paruoštų grybų, 80 g vandens, 200 g grietinės, 2 kiaušiniai, petražolių lapelių, maltų pipirų, druskos.

Karpį nuskusti, pašalinti žiaunas, perpjovus išilgai išimti stuburo kaulą, vidurius, stambesnes ašakas. Galvos nupjauti nereikia. Žuvį iš vidaus pasūdyti, įtrinti pipirais. Svieste pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus, supilti trupučiu vandens praskiestą pomidorų padažą, suberti sutrintus graikinius riešutus, susmulkintas petražoles, supjaustytus grybus. Karpį įdaryti šia mase ir užsiūti. Užpilti vandeniu ir troškinti 25-30 minučių. Baigiant troškinti supilti kiaušinių ir grietinės plakinį, pasūdyti ir dar šiek tiek patroškinti. Patiekti karštą su virtomis bulvėmis.

Aluje troškintas karpis

1 kg karpio, 1,5 stiklinės alaus, šaukštas sviesto, stiklinė 3 proc. acto, sauja razinų, pusės citrinos žievelė, stiklinė baltos duonos trupinių, keli gvazdikėliai, kvapieji ir kartieji pipirai, druska.

Karpį nuvalyti, išdoroti, nuplauti, supjaustyti gabalais, pasūdyti, pabarstyti miltais, pipirais, užpilti actu ir palaikyti šaltai. Puode iki virimo pakaitinti alų ir sudėti sviestą. Kai sviestas ištirps, įdėti žuvį, supilti actą su prieskoniais, suberti duonos trupinius, uždengti ir 30-40 min. patroškinti. Baigiant suberti sutarkuotą citrinos žievelę ir nuplikytas razinas.

Mėlynas karpis

1,5 kg karpio, 120 ml acto, 120 ml sauso baltojo vyno, 300 g morkų, 1 svogūnas, 2 bandelės, 30-40 g krapų, konservuotos cukinijos, 2 šaukštai sviesto, 120 g grietinės, druska.

Morkas nuplauti, nuskusti ir supjaustyti šiaudeliais. Svogūną nulupti ir susmulkinti, cukinijas nulupti ir supjaustyti šiaudeliais. Viską sumaišyti ir apkepti keptuvėje ant sviesto, sudėti į ovalios formos indą. Karpį išdoroti, pasūdyti iš vidaus ir iš išorės. Į žuvies vidų sudėti susmulkintus krapus, sumaišytus su tarkuotomis bandelėmis. Žuvį užpilti marinatu iš acto ir 250 ml virinto ir atvėsinto vandens. Žuvis turėtų įgyti melsvą atspalvį. Karpį įdėti į ovalios formos indą su daržovėmis, užpilti vyno ir grietinės mišiniu ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. Patiekti su daržovėmis ir padažu, kuris susidarė kepimo metu.

Šampane troškintas karpis

2 kg karpio, 250 ml šampano, 125 g pievagrybių, 150 g sviesto, 250 g grietinės, 2 kiaušinių tryniai, šaukštas miltų, druska.

Paruošto karpio gabalus sudėti į troškintuvą, apipilti šampanu ir troškinti. Grybus nuplauti, supjaustyti ir pakepti  svieste, užpilti pasūdytos, su miltais sumaišytos grietinės. Grybams baigiant troškintis supilti išplaktus trynius. Kai išgaruos šampanas, žuvį apipilti grybų padažu ir 10 minučių kepti orkaitėje.

Karpis su pomidorais ir paprikakarpis2 copy

1 kg išvalyto karpio, 0,5 kg pomidorų, žalioji paprika, 4 griežinėliai rūkytos šoninės, 2 bulvės, pusė stiklinės aliejaus, 2 šaukštai miltų, šaukštas margarino, raudonėlio.

Bulves nulupti, supjaustyti gabaliukais ir apvirti. Pomidorus supjaustyti skiltelėmis, papriką išvalyti ir supjaustyti ilgomis juostelėmis. Žuvį nuplauti ir supjaustyti nedideliais gabaliukais, apkepinti aliejuje. Formą ištepti aliejumi ir sudėti žuvį. Šoninę supjaustyti į tiek griežinėlių, kiek yra žuvies gabaliukų. Ant kiekvieno gabalėlio žuvies dėti po griežinėlį šoninės. Aplink sudėti bulves, supjaustytus pomidorus ir papriką, viską pabarstyti druska, pipirais ir raudonėliu. Miltus pakepinti su margarinu, praskiesti keliais šaukštais vandens, pabarstyti druska ir pipirais. Padažą užpilti ant žuvies ir kepti 15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Grikiais įdarytas karpis

800 g šviežio išvalyto karpio, 1 stiklinė grikių, 1 virtas kiaušinis, 1 stiklinė grietinės, 1 svogūnas, 1 šaukštas kvietinių miltų, 3 šaukštai aliejaus, druska, malti juodieji pipirai.

Žuvį nuplauti, nusausinti, įtrinti druska bei pipirais ir palaikyti 15 minučių. Nuluptą svogūną susmulkinti ir pakepinti aliejuje. Grikių kruopas sumaišyti su kepintais svogūnais ir kapotu virtu kiaušiniu. Gauta mase įdaryti žuvį, pavolioti miltuose ir apskrudinti karštuose riebaluose. Žuvį pašauti į karštą orkaitę, kepant vis palaistyti išsiskyrusiomis sultimis. Likus 5 minutėms iki iškepimo, aplieti grietine. Patiekti su šviežių daržovių salotomis, apibarstyti prieskoninėmis žolelėmis.