Vainutiškiai rengia sveiko maisto dienas

sveikuoliai Vainutas 6Vainuto vidurinė mokykla, priklausanti sveikatą stiprinančių mokyklų tinklui, skatina sveiko gyvenimo būdą nuo mažų dienų, į sveikos gyvensenos mokymą įtraukia ne tik vaikus, bet ir tėvelius.

Mokyklos priešmokyklinio ugdymo grupės mokytoja Aldona Juknienė kiekvieną mėnesį rengia sveiko maisto dieną, kurioje mamos ruošia maistą mažiesiems. Šią dieną mokiniai ne tik skanauja sveiko maisto patiekalų, bet kartu su mokytoja mokosi ir sveiko gyvenimo būdo, higienos įgūdžių, aptaria kaip apsisaugoti nuo ligų.

Vaikų fizinį aktyvumą skatina įvairūs smagūs renginiai. Štai neseniai mokiniai su rogutėmis siautė renginyje „Rogučių  šėlsmas“: vežiojo vienas kitą, leidosi nuo kalno.

Vainutiškiai ragina visus atkreipti dėmesį į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas.

PSO teigia, kad 50 proc. žmogaus sveikatos lemia gyvenimo būdas, tame tarpe ir mitybos įgūdžiai. Atlikus daugybę tyrimų ir apibendrinus turimus mokslinius duomenis apie mitybos ir sveikatos ryšį, mokslininkai rekomenduoja:

1) valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinės nei gyvulinės kilmės maistą;

2) kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų ar bulvių;

3) kelis kartus per dieną valgyti įvairių, dažniau šviežių vietinių daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną);

4) išlaikyti normalų kūno svorį (kūno masės indeksas: 18,5-25);

5) mažinti riebalų vartojimą: gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais ir minkštais margarinais, turinčiais nesočiųjų riebalų rūgščių;

6) riebią mėsą ir mėsos produktus pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa;

7) vartoti liesą pieną, liesus ir nesūrius pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį);

8) rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus, rečiau vartoti rafinuotą cukrų, saldžius gėrimus, saldumynus;

9) valgyti nesūrų maistą, bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi būti didesnis nei vienas arbatinis šaukštelis (5 g). Vartoti joduotą druską;

10) riboti alkoholio vartojimą;

11) skatinti išimtinį žindymą iki 6 mėn. ir žindymą iki 2 m. ir ilgiau, užtikrinant tinkamą ir saugų papildomą kūdikių ir mažų vaikų maitinimą;

12) valgyti reguliariai;

13) gerti pakankamai skysčių, ypač vandens;

14) kasdien aktyviai judėti.