VMVT patikros: kam bus skirtas dėmesys šią vasarą

Vasarą padidėja rizika suvartoti netinkamo ar sugedusio maisto, todėl Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) tikrins prekybos vietas ir turgavietes, kuriose prekiaujama greitai gendančiais maisto produktais: žuvimi, mėsa, paukštienos gaminiais, pienu, augaliniais produktais.
Mėsos gaminiai yra greit gendantys produktai, todėl VMVT tikrins prekybos jais vietas.

„Norime atkreipti prekiautojų dėmesį į maisto saugą, parduodamų produktų laikymo sąlygas. Labai svarbu, kad prekiaujantys maistu ypatingą dėmesį skirtų higienai, maisto produktų laikymo temperatūrai, nes nuo jų priklauso, ar vartotojus pasieks saugus ir kokybiškas maistas“, – sako VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Įsibėgėjant vasarai ir uogų bei sezoninių šviežių daržovių sezonui, šių maisto produktų patikroms taip pat bus skiriamas didesnis dėmesys, nei įprastai. Vienos laukiamiausių uogų vasarą – braškės, tad VMVT inspektoriai tikrins, ar įvairiose laikinose prekyvietėse, prie parduotuvių, poilsio aikštelėse ir kitose sezoninės lauko prekybos vietose pirkėjams siūlomos braškės atitinka kokybės, saugos ir ženklinimo reikalavimus. Vartotojams siūlomos braškės turi būti nepažeistos, nesugedusios, nepradėjusios pūti, švarios, be jokių matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų nepažeistu minkštimu, be perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio. Prekiauti uogomis, kurios turi akivaizdžių kokybės pažeidimų draudžiama.

Braškėms taikomi specialieji kokybės reikalavimai, todėl šių uogų etiketėje prekiautojai turi nurodyti produkto pavadinimą, kilmės šalį, kokybės klasę, tiekėją, grynąjį kiekį, jei uogos parduodamos sufasuotos.

Turgavietėse ir laikinose prekyvietėse sezonines šviežias daržoves bei vaisius siūlantys prekiautojai taip pat sulauks inspektorių dėmesio. Tiek uogų, tiek ir daržovių bei vaisių kainų etiketėse pirkėjui turi būti nurodyta visa būtina informacija. Informacija turi būti aiškiai įskaitoma, jei produktai parduodami nefasuoti – pateikiama šalia produkto. Prekiautojai privalo turėti veiklai būtinus leidimus, dokumentus apie parduodamos produkcijos kiekius ir tiekėjus, užtikrinama jų apsauga nuo galimos išorinės taršos – lietaus, dulkių ir pan. Prekiautojai turi dirbti pasitikrinę sveikatą, išklausę higienos žinių kursus, pasirūpinti, kad vartotojams siūlomos daržovės, uogos bei vaisiai atitiktų kokybės reikalavimus.

Taip pat VMVT specialistai pradėjo patikras dėl rinkai tiekiamų grūdų (kviečių, miežių, rugių, grikių ir kt.), skirtų maistui ir (ar) pašarams, pesticidų liekanoms nustatyti. Patikrinimai, kurių metu bus atrenkami ir mėginiai, bus atliekami grūdų supirkimo vietose ir pas ūkininkus, tiekiančius į rinką grūdus.

Prekybos maistu vietos tikrinamos be išankstinio įspėjimo, taip pat įtarus, kad gali būti nesilaikoma teisės aktų reikalavimų arba gavus informacijos iš vartotojų dėl įsigytos produkcijos kokybės.