Smagu, kad Žuvienės čempionate vėl dalyvaus tituluota komanda iš Užvenčio „Ventos tinklas“ su virėju Egidijumi Šimkumi. 2022 metais ši komanda laimėjo žuvienės sriubos kategorijoje 1-ąją vietą ir jai buvo įteiktas Šilutės seniūno Raimondo Steponkaus prizas – unikali ąžuolo kamieno skersmens plaketė. Komanda ja didžiuojasi ir saugo garbingoje vietoje, Užvenčio kultūros namų fojė. Šiemet jie ketina išvirti 50 litrų žuvies sriubos ir 50 litrų kopūstienės, nes Užventis garsėja savo kopūstienės čempionatu, kuris kur kas senesnis už mūsų krašto Žemaičių Naumiesčio kopūstienės virimo čempionatą. Į Kelmės kraštą virti kopūstienės suvažiuoja 20–30 komandų. Taigi tie čempionato lankytojai, kurie norėsite paskanauti jų legendinės kopūstienės, ieškokite Katilų alėjoje komandos „Ventos tinklas“.
Mūsų tarptautinį žuvienės virimo čempionatą yra pamėgę Žemaičių krašto miestai. Prie skuodiškių jungiasi Plungė, Telšiai, kas byloja apie norą būti ne tik šventės žiūrovais, bet būtinai turėti savo komandą ir papildyti savotišką žuvienės virėjų klubą, kuriame kai kas savo patirtį skaičiuoja dešimtimis kartų. Žemaitija vieną čempiono žiedą jau turi, 10–tajame čempionate 2018 metais Šilutės savivaldybės mero Vytauto Laurinaičio pagrindinį prizą iškovojo Mažeikių „Kobinys“ ir jų virėjas Romas Pocevičius. Tai buvo vienintelis Žemaičių triumfas čempionato istorijoje.
Praėjusiais metais buvo pasiektas išvirtos žuvienės rekordas – net 4150 litrų (arba 4 tonos 150 litrų), iš jų 2200 litrų – žuvies sriubos. Žuvienę virė 50 vyrų ir 9 moterys, čempionate debiutavo 7 naujos komandos.
Kokia bus šių metų statistika, sužinosime tik pasibaigus registracijai. O kol ji vyksta, kiekvienas iš jūsų turite šansų papildyti žuvienę virsiančių komandų gretas. Tam reikia užpildyti čempionato dalyvio anketą, kurią galima rasti Šilutės savivaldybės tinklapyje, o po to ruoštis startui rugsėjo 6 d. Rusnės saloje, kartą per mets tampančioje žuvienės virėjų neformalia sostine. Niekur kitur Lietuvoje ko gero nerasite kitos tokios vietos, kur vienu metu išverdama ir suvalgoma toks įspūdingas kiekis žuvienės.
Pirmą kartą žuvienės virimo čempionatų istorijoje šiemet apdovanosime vyriausią ir jauniausią žuvienės virėjus. Neabejotina, kad kiekvienos čempionate dalyvaujančios komandos šefas turi ne vieną tik jam žinomą gurmanišką paslaptį, suteikiančią šiam patiekalui originalaus individualumo. Paprastai jie savo paslaptimis su niekuo nesidalina. Gal ir teisingai daro, nes jeigu tavo paslaptį žino du ar trys piliečiai, ji praranda paslapties statusą.
Marijus BUDRAITIS, tarptautinio žuvienės čempionato vyriausiasis šefas.
Tel. +370 686 90368.
Rašyti atsakymą