2020-ieji Šilutės savivaldybėje: gautas solidus investicijų impulsas

Pernai COVID - 19 pandemija sulėtino ir apribojo visiems įprastą gyvenimą, įvyko pokyčių ir Šilutės savivaldybės administracijos darbe. Apie trečdalis Savivaldybės administracijos darbuotojų, pagal sudarytus skyrių vedėjų planus, dirba nuotoliniu būdu.

V. Pozingis praėjusius 2020-uosius metus vadina sėkmingais Šilutės kraštui, ir vardija daug pernai įgyvendintų arba jau baigiamų įgyvendinti darbų.

Savivaldybės vadovai, skyrių vedėjai siūlosi interesantus konsultuoti telefonu ar paaiškinimus pateikti raštu. Įvairiais metodais siekiama sumažinti žmonių srautą į Savivaldybės administracijos pastatą.
Tačiau ir tokios priemonės nepadėjo 100 proc. apsisaugoti nuo infekcijos. Dalis darbuotojų užsikrėtė ir jau persirgo, dešimtys kitų buvo priversti izoliuotis.

Kad ir kaip sudėtinga dirbti tokiomis pandemijos bei dėl jos paskelbto karantino sąlygomis, Savivaldybės administracijos vadovas Virgilijus Pozingis 2020-uosius metus vadina sėkmingais. Jis mini darbus, kurie įgyvendinti ar jau baigiami įgyvendinti. Suskaičiavus Šilutės savivaldybės ir kitų valstybės įmonių įgyvendintus projektus, pasak jo, būtų galima priskaičiuoti bemaž porą dešimčių milijonų Eur investicijų, kurios pernai atėjo į rajoną. Tai ir rekonstruotos Šilutės miesto gatvės, Šyšos upės pakrantės tvarkymo darbai, išvalyti Nemuno žemupio intakai ir grioviai bei polderių grioviai, nusausinti ūkininkų laukai ir dėl visų šių darbų sumažinta potvynių grėsmė.

Tobulino administracijos struktūrą ir jos darbą

Pasak V. Pozingio, kiekvienas administracijos vadovas siekia tobulinti administracijos darbą. Taigi, per praėjusius metus buvo pasikeitimų ir Šilutės savivaldybės administracijoje. Civilinės metrikacijos skyrius prijungtas prie Teisės skyriaus, o Kultūros skyrius prie Švietimo skyriaus. Abu buvę skyriai tapo poskyriais.

Be to, peržiūrėta visa Savivaldybės administracijos struktūra. Praėjusių metų sausio mėnesį Savivaldybės administracijoje ir seniūnijose dirbo 107 Valstybės tarnautojai ir buvo 177,5 etatų pagal darbo sutartis dirbantiems žmonėms. 2021 metų sausį šių darbuotojų 11 sumažėjo: valstybės tarnautojų liko 102, o pagal sutartis samdomų darbuotojų etatų – 171,5.

Pandemijos ir karantino laikotarpiu sąlygos vertė keisti ir administracijos darbuotojų darbą. Administracijos skyrių vadovai turi įpareigojimą leisti darbuotojams dirbti nuotoliniu būdu. Ypač stengiamasi, kad Savivaldybės administracijos kabinetuose dirbtų tik po vieną žmogų.

Pasak V. Pozingio, negalima sakyti, kad darbuotojai ypač nori dirbti iš namų. Juk dirbant įprastoje darbo vietoje yra lengviau prieiti prie visų informacijos šaltinių, derintis su kolegomis ir t.t. Tačiau yra ir tokių, kurie norėtų nuotoliniu būdu dirbti vos ne visą laiką. Taigi lieka tik įsitikinti ar jų darbas iš namų yra toks pat efektyvus ir duoda rezultatus. Jeigu ne, tuomet jau galima svarstyti apie tokio etato būtinumą.

Sėkmingai įgyvendinti projektai

Savivaldybės administracijai nemažai iššūkių sukėlė apie 8 mln. eurų valstybės investicijos, kuriomis buvo sutvarkyti ir išvalyti Nemuno žemupio intakai ir grioviai, polderiai ir jų grioviai. Tokiems darbams atlikti per trumpesnį nei vienerių metų laikotarpį buvo nemažas iššūkis ir savivaldybės administracijos darbuotojams, ir projektus įgyvendinančioms įmonėms – rangovui UAB „Šilutės polderiai“ bei subrangovams UAB „Kavesta“ ir UAB „Stamela“.

Galima sakyti, kad sėkmingai per praėjusius metus vyko Ramučių g., Cintjoniškių g. bei Pramonės g. rekonstrukcijos darbai. Šie darbai buvo atliekami Savivaldybės kartu su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcijos investicijomis. Direkcija minėtiems keliams rekonstruoti investavo 4 mln. eurų, o Savivaldybė 1 mln. eurų.

Toks bendradarbiavimas su Automobilių kelių direkcija bus vykdomas ir 2021 metais. Jau yra sutarta, kad Savivaldybė parengs dokumentaciją ir suprojektuos Rusnės kelio atkarpos rekonstrukciją nuo Šilutės miesto iki Prezidento K. Griniaus tilto kelyje į Rusnę.

Šiame kelyje bus suprojektuotas ir dviračių takas. Rekonstrukcijos darbai turėtų būti baigti 2022 metais. Taigi, taip bus baigtas tvarkyti visas kelias į Rusnę ir šalia jo, visu ilgiu bus takas dviratininkams.

Galima sakyti, jau įpusėjo ir darbai rekonstruojant Šilokarčemos kvartalą. Šiemet bus baigiamos tvarkyti Šyšos upės kilpos nuo Geltonojo tilto iki Šilutės uosto pakraščių upės pakrantės ir pylimas su pėsčiųjų ir dviratininkų taku.

Džiugu, kad sudėjus visus naujus dviratininkų takus į vieną, per praėjusius metus buvo paklota 4 km takų dviratininkams Šilutės mieste ir Švėkšnoje.

Suaktyvėjo naujų gyvenamųjų namų statybos

Pasak V. Pozingio, galima dejuoti, kad Šilutės kraštą paliko daug žmonių, iškeliavusių darbuotis į užsienį. Tačiau dabar yra pastebima tendencija, kad užsidirbę tie žmonės sugrįžta ir kuriasi nuolatiniam gyvenimui savo gimtinėje. Per praėjusius metus buvo išduoti 157 leidimai naujų gyvenamųjų namų statybai. Namus naujakuriai ruošiasi statyti arba jau stato Šilutės mieste, sodų sklypuose, Saugose, Švėkšnoje.

Pasak V. Pozingio, kelis kartus padidėjęs poreikis statytis naujus namus Šilutės rajone rodo, kad žmonės pastebi, jog savivaldybėje yra daug daroma, kad čia jiems būtų geriau ir patogiau gyventi.

Komercijos direktorius, korespondentas