Tvarkausi savo kiemą: kokia danga yra geriausia?

Kiekvienas turintis savo nuosavą kiemą nori, kad jame būtų viskas tvarkinga. Vienas iš tvarkos elementų yra grindinė danga, kuri padeda išvengti nereikalingų dulkių ir nešvarumų. Kiemo grindinys turi būti ne tik praktiškas, bet ir derėti su jį supančia aplinka bei namo dizainu. 


Betoninės trinkelės

Betoninės trinkelės yra vienos iš populiariausių kiemo tako dangų, nes jos yra tinkamos tiek vaikščioti pėstiesiems, tiek važiuoti automobiliu, tiek dviračiu. Renkantis pilkos spalvos trinkelės jos bus pigesnės palyginus su spalvotomis arba turinčias tam tikrą faktūrą. Betonines trinkeles galima papuošti įvairiais raštais, todėl galite sugalvoti ir savo dizainą. Betoninių trinkelių klojimą rekomenduojama patikėti specialistams, nes būtina tinkamai paruošti pagrindą. Viskas prasideda nuo viršutinio grunto sluoksnio, kuris yra nukasamas ir į jo vietą supilamas smėlis. Jeigu molis yra nukastas, tuomet sutankinto smėlio sluoksnis turėtų siekti 30 centimetrų, o jeigu grunte molio nėra, tuomet užteks ir 15 – 20 centimetrų. Nusprendus, kad danga bus skirta tik pėstiesiems, ant smėlio reikia pilti 5 centimetrus smulkios skaldos ir tik tada dėti trinkeles. Na, o jeigu šioje dangoje važinės ir automobiliai, skaldos sluoksnio turi būti 12 – 15 centimetrų. Tarpai, kurie susidaro trinkelių klojimo metu, turi būti užpildyti ta pačia medžiaga, ant kurios jos yra suklotos. Jeigu norite, galite betonines trinkeles kloti ir į sausą cemento skiedinį.

Šaligatvio plytelės

Ši danga yra labai panaši į trinkeles, tačiau esminis skirtumas yra dydis. Yra net teigiama, kad plyteles yra lengviau įrengti į pagrindą nei trinkeles, todėl žmonės nenorėdami papildomų rūpesčių būtent šias ir renkasi. Dauguma plytelių yra gaminamos iš betono, bet jų asortimentas yra platus, todėl galite pasirinkti sau norima spalvą, matmenų bei formų. Plytelių panaudojimo būdas yra gana platus, todėl jas galima kloti ten, kur vaikščios žmonės, važiuos dviračiai, statyti laiptus ar atramines sienas. Vienintelis minusas toks, jog plytelių nerekomenduojama kloti ten, kur važinės automobiliai, nes jų atsparumas apkrovai siekia tik 400 kg/cm2! Daugiau informacijos apie lauko plyteles galima rasti specializuotojo statybinių prekių parduotuvėje, kurioje profesionalūs specialistai padės išsirinkti jums tinkamą plytelių dangą.

Medinė grindų danga

Ši kiemo danga yra tiems, kurie nori skleisti išskirtinumą ir natūralumą. Medinė danga yra mažiausiai atspari tiek laikui, tiek kitam poveikiui. Dažniausiai ja klojami sodo takeliai arba dekoratyviniai kiemo takai. Jeigu nuspręsite medine danga iškloti važiuojamąją dalį, tuomet turite žinoti, jog ją bus galima džiaugtis mažiau nei dešimtmetį. Gaminamos ir iš medžių (drebulės, ąžuolo, akacijos ir maumedžio) trinkelės. Nusprendus pasirinkti šį variantą, turite žinoti, jog sušlapusi medinė danga tampa slidi, todėl vaikščiojant reikėtų būti itin atsargiems!