Viskas, ką naudinga žinoti apie šunų dubenėlius

„Šuns dubenėlis yra tiesiog dubenėlis“. Nors daugelis laikosi šios nuomonės, ją greitai galima nuginčyti.

Dubenėliai gali būti įvairiausi, todėl yra skirtingi, o tai ir padaro juos ne tokius ir paprastus, kaip galima pagalvoti. Skirtingų tipų dubenėliai pasižymi skirtingomis ypatybėmis ir suteikia skirtingas funkcijas. Na, entuziastingi šunų augintojai tikrai žino, kad tinkamas dubenėlis yra be galo svarbus. Juk tai indas, iš kurio šuo ne tik gers vandenį, bet ir valgys maistą. Jis privalo būti kokybiškas, tvirtas ir atlaikyti ilgalaikį, o kartais ir labai intensyvų naudojimą. Tačiau, išsirinkti iš tokio plataus šunų dubenėlių sąrašo gali būti gana sudėtinga. Šiame straipsnyje rasite aprašytus kelis dalykus, kuriuos tikrai naudinga žinoti apie šunų dubenėlius. 

Plastikiniai, keramikiniai ar metaliniai: kokios medžiagos dubenėliai geriausi?

Šunų dubenėliai gali būti gaminami iš skirtingų medžiagų, kurių kiekviena pasižymi savo privalumais ir trūkumais. Vieni – lengvi ir patvarūs, kiti pigūs, o treti – itin stilingi. Pigiausi šunų dubenėliai yra gaminami iš plastiko. Jie būna skirtingų dydžių, formų ir spalvų, o taip pat, nesuduš, jei nukris ant žemės. Daugelis plastikinių dubenėlių gali būti plaunami indaplovėje. Tačiau, dauguma specialistų jų nerekomenduoja naudoti, kadangi, šuo juos gali lengvai sugraužti, ar subraižyti, o įbrėžimuose ims kauptis bakterijos. Negana to, daugelis šunų gali turėti alergiją plastikui, kuri pasireiškia išbėrimais ant snukučio ar smakro. Dėl šios priežasties, naudingiau rinktis dubenėlius, pagamintus iš kitų medžiagų. 

Tikrai neblogu pasirinkimu gali tapti keramikiniai dubenėliai. Jie stilingi, dažniausiai, pasižymi išskirtiniais ir labai gražiais dizainais, o apsauginis glazūros sluoksnis leidžia tokio tipo dubenėlius lengvai išvalyti, plauti. Tačiau, keramikiniai šunų dubenėliai gali skilti, dužti, o tokiu būdu, jie tampa pavojingi augintinio sveikatai. Įskilimuose gali kauptis ir bakterijos, kurios kelia įvairių ligų riziką. Dėl šios priežasties, labai svarbu tokius dubenėlius reguliariai ir labai atidžiai apžiūrėti, o radus įskilimus – keisti dubenėlius naujais. 

Kokybiškiausiais ir, ko gero, tinkamiausiais laikomi nerūdijančio plieno dubenėliai. Juo saugu plauti indaplovėje, jie nerūdija, neskyla ir nedūžta. Tai labai praktiški, gana nebrangūs dubenėliai, kurie tarnaus tikrai ilgai. Nors jie nepasižymi spalvingumu ar skirtingomis formomis, šie dubenėliai yra laikomi saugiais. Taip pat, dauguma jų turi neslystančius dugnus, kurie išlaiko dubenėlį vietoje, kai šuo laka vandenį ar ėdą maistą. 

Kelionėse labai praverčia ir kelioniniai dubenėliai, kurie, dažniausiai, yra gaminami iš silikono. Tai sulankstomi dubenėliai, kurie susilanksto akordeono principu, gali būti reguliuojamo aukščio. Daugelis jų, taip pat, turi ir patogius kabliukus, kurie suteikia galimybę dubenėlį patogiai prisikabinti prie krepšio, kuprinės. Silikoniniuose dubenėliuose galima laikyti tiek vandenį, tiek maistą. Jie gali būti plaunami indaplovėje ir yra gana patvarūs. Tiesa, šuo gali lengvai sudraskyti ir sugraužti tokį dubenėlį, todėl, jie ir yra skirti tik kelionėms ir ne kasdieniam naudojimui.

Nepamirškite, kad šunų dubenėliai gali būti skirtingų tipų

Šunų dubenėliai gali būti skirtingų tipų, kurių kiekvienas gali pasižymi skirtingomis ypatybėmis, paskirtimis. Žinoma, visada galima pasirinkti standartinius, apvalius ant grindų ar žemės pastatomus dubenėlius. Jie paprasti, lengvi, tačiau, itin dideliems šunims jie paprasčiausiai nėra tinkami, kadangi, jie yra per žemi. Tokie dubenėliai puikiai tiks nedideliems, jauniems arba mažų veislių šuniukams. 

Tuo tarpu, dideliems, aukštiems šunims geriausiu pasirinkimu taps pakelto tipo dubenėliai. Tai dubenėliai su specialia pakyla, kuri leidžia šuniui patogiai ėsti ir lakti, nesusilenkiant. Šie dubenėliai gali būti gaminami tiek iš plastiko, tiek iš metalo ar keramikos ir turi patogų, tvirtą stovą, kuris ir iškelia dubenėlius, virš grindų paviršiaus. Tokie paaukštinti dubenėliai yra sveikesnis pasirinkimas, kadangi, jie užkerta kelią skrandžio ir virškinimo trakto problemoms. Taip pat, tokie dubenėliai garantuoja, kad šuo ėsdamas į juos neįkiš letenų. Na, o skirtingi aukščiai leidžia lengvai pasirinkti tinkamą dubenėlį, priklausomai nuo šuns dydžio. 

Šunų dubenėliai gali būti automatiniai. Tai standartiniai dubenėliai, dažniausiai, plastikiniai, kurie yra primontuoti prie specialaus konteinerio arba talpos, kurioje laikomas šuns ėdalas, vanduo. Toks dubenėlis užtikrina, kad jame nuolat bus vandens, ėdalo ir labai praverčia, kai šeimininkų nėra namuose. Vieni modeliai net gali būti programuojami ir leidžia nustatyti tik tam tikrą maisto kiekį bei laiką,  kuriuo maistas bus subertas į dubenėlį. 

Na, o jei jūsų augintinis suvalgo maistą akimirksniu, net nekramtydamas, turėtumėte žinoti, kad tokie įpročiai gali nuvesti iki virškinimo problemų, dujų kaupimosi ar net vėmimo. Dėl šios priežasties, itin naudingais tampa lėto ėdimo dubenėliai. Tai specialūs dubenėliai, turintys specialius griovelius, duobeles ir kitas struktūras, kurios neleidžia šuniui maisto suėsti taip greitai, skatina jį valgyti mažesniais kąsniais. Tokiu būdu, šuo labiau mėgausis maistu, lengviau pasisotins. Dažniausiai, šio tipo dubenėliai būna gaminami iš plastiko, bet gali būti ir metaliniai. 

Dubenėliai, kaip ir šunų pavadėliai, kurių itin platų pasirinkimą galite rasti varle.lt svetainėje, yra vienos iš svarbiausių šunų priežiūros prekių, tad, rinkitės atsakingai ir atidžiai!