Sveikų užkandžių paslaptys – skonis be kompromisų

Įsivaizduokite artėjantį draugų vakarėlį ar šventę, kurioje norite pasiūlyti ne tik skanėstus, bet ir sveikus užkandžius. Ypač vasarą labai norisi, kad užkandžiai būtų lengvi, gaivūs ir sveiki, tad kodėl gi nepradėti nuo sveikų alternatyvų mėgstamiausiems užkandžiams?

Pakeiskite įprastus traškučius keptais orkaitėje, o užtepėles su majonezu – liesesniais pagardais. Galite pasigaminti cukinijų picą su sveikesniais ingredientais, pavyzdžiui, rūkytą mėsyte pakeisti virta ar kepinta vištiena, arba net ruošti visai be mėsos.

Vasarą gali džiuginti ne tik tikrieji sušiai, bet ir agurkų sušiai. Tokie yra itin gaivūs, greitai paruošiami ir labai skanūs. Kreminį sūrį galite keisti avokadu ar humusu, o jei norite veganiško varianto, vietoj lašišos puikiai tiks tofu gabalėlis.

Ant iešmelių keptos krevetės taip pat yra puiki užkandžių idėja, ypač tinka tiekti su šviežiomis salotomis, pabarsčius sezamo sėklų ir su citrinos skiltele.

O galbūt sumuštinukai su saulėje džiovintų pomidorų užtepėle ir rikotos sūriu? Ingredientų reikia nedaug, o gautas skonis – nuostabus.

Sveikesnė alternatyva bulvių lazdelėms yra morkos, kurias mėgsta tiek suaugusieji, tiek vaikai. Suaugusiems šalia galima patiekti ir aštrių padažų. Taip pat gali būti ir viso grūdo miltų lazdelės su česnakais ar svogūnais, o gal be nieko ar derinant su užtepėlėmis.

Neišmeskite galimybės pasigaminti lengvą, gaivų ir labai skanų padažą, kurį galima skanauti beveik su viskuo – prie mėsos, traškučių, salotas gardinti ir net į tortilijų suktinukus.

O kas desertui? Arba kaip derinant prie aperityvo tik atėjusiems svečiams? Geriausias ir sveikiausias variantas yra sveiki užkandžiai, kurie gaminti džiovinant šaltyje (liofilizacijos būdu) arba skrudinami. Tai gali būti įvairiausių vaisių (braškių, mangų, bananų, ananasų ar kt.) kąsneliai arba rugių sėlenų traškučiai su česnakais ar sėklomis, taip pat yra ir kitokių natūraliai pagamintų traškučių (pvz., morkų). Dar vienas ypatingas užkandis – tai iš vaisių ir daržovių sulčių pagamintos juostelės. Jos panašios į traškučius, tik kitoks gaminimo būdas. Tačiau labai skanūs ir labai naudingi sveikatai, nes turi daug vitaminų ir kitų sveikatai naudingų medžiagų. Taip pat yra skrudinti avinžirniai – sūdyti arba saldūs (su medumi ar šokolade), kiekvienam pagal skonį.

Pasiruoškite sveikiems užkandžiams ir mėgaukitės puikiu skoniu gerindami sveikatą!