TAURĖS – NE TIK ŠAMPANUI, BET IR ALUI

Ragaudamas šampaną arba alų žmogus pasąmonėje vertina, ar gėrimas, kuriuo jis mėgaujasi, yra skanus, išskirtinis ar ne. Kiekvienas gėrimas, įskaitant šampaną ir alų, turi savo taurę, kuri dėl specifinės savo formos, kojelės aukščio ir pan., padeda geriausiai atskleisti šių gėrimų gerąsias savybes.
Pexels.com nuotr.

Kokios yra šampanui skirtų taurių rūšys?

Plati šampano taurė arba lėkštutė („Coupe“) buvo pirmoji oficiali šampano taurė, sukurta ir išpopuliarinta 1830-ųjų metų pabaigoje. Tai vienas seniausių šampano taurių variantų. Ši taurė turi platų dubenį ir trumpesnę kojelę. Įdomus faktas, susijęs su šios rūšies šampano taurėmis, yra tas, kad ilgą laiką sklandė mitas, jog šios taurės buvo kuriamos pagal prancūzų princesės Marie Antoinette krūtis. Mitas liko mitu, bet šios taurės ir toliau yra siejamos su prabanga: jose šampaną tiekia prabangūs viešbučiai, restoranai ir kt.

Klasikinės ir dažniausiai šampanui naudojamos taurės yra vadinamos šampano fleitomis. Neogotikiniu stiliumi sukurtos šampano fleitos – tai šampano taurės, pasižyminčios siaurais dubenėliais su stačiais kraštais bei ilgomis kojelėmis. Būtent kraštai šampano fleitas skiria nuo kitos šampano taurių rūšies, t. y., nuo tulpės formos šampano taurių. Tulpės formos šampano taurėms yra būdinga tai, kad šių taurių kraštai yra siauresni nei dubenėlio centras.

Taurės, vadinamos šampano trimitais, taip pat yra skirtos šampanui. Šios taurės pasižymi tuo, kad jų dubuo yra siauresnis ir ilgesnis, o kojelė – vidutinė arba ilga.

Kokios yra alui skirtų taurių rūšys?

Pagalvojus apie indą alui, pirmas į galvą šovęs žodis yra „bokalas“, tačiau tai nėra vienintelis indas, iš kurio geriamas alus. Iš viso priskaičiuojama apie dešimt skirtingų alaus taurių rūšių, skirtų skirtingam alui ragauti. Visos šios alaus taurės yra skirtingos, tad pakalbėkime trumpai apie kiekvieną iš jų.

Tulpės žiedo formos alaus taurė, dar vadinama šampanine alaus taure, pasižymi tuo, kad geriausiai išsaugo alaus karbonizaciją. Ši alaus taurė yra aukšta ir „užkelta“ ant ganėtinai laibos kojelės. Tikroji (goblet) alaus taurė yra skirta gan aukštos alaus putos suformavimui. Tiems, kuriems alus yra ne šiaip sau gėrimas, o bendravimo būdas, renkasi „mug“ tipo alaus bokalus, kurie yra tinkami pakelti ir susidaužti alumi su bičiuliais. Aukšta, į viršų platėjanti taurė alui yra vadinama „Pilsner“ taure. Dėl šios taurės formos susiformuoja „gera“ puta ir sustiprinamas alaus aromatas. Pintos taurė – tai alui skirta cilindro formos taurė su išplatėjimu taurės viršuje. Stiprusis alus yra geriamas iš alaus taurės, kuri savo forma primena konjako taurę. Taisyklingos cilindro formos alaus taurę renkasi tie, kurie aluje vertina ryškesnį salyklų ir apynių aromatą. Norėdami aukštos putos taurės viršuje, rinkitės tulpės formos taurę ant žemos kojelės. Autentišką Bavarišką taurę turėtų rinktis kvietinio alaus gerbėjai. Išskirtinis alus ragaujamas iš milžinišką vyno taurę primenančios alaus taurės.

Kaip išsirinkti tinkamas taures šampanui ir alui?

Rinkdamiesi taures šampanui, atkreipkite dėmesį į tai iš kokios medžiagos (stiklo ar krištolo) jos pagamintos bei pasirinkite jums labiausiai patinkančią taurės formą. Alaus taures rinkitės atsižvelgdami į tai, kokią alaus rūšį mėgstate, o jeigu vis dar nerandate savo mėgiamiausio alaus, jums puikiai tiks universali tulpės formos alaus taurė.