2023-ųjų demografija: „susitraukę“ santuokų ir naujagimių skaičiai, daug mirusiųjų

Vis mažiau santuokų ir naujagimių, ir beveik nekintantys mirštančiųjų skaičiai, – tokios nelinksmos tendencijos stebimos Šilutės krašte pastaruosius 5 metus. O praėjusieji 2023-ieji dar labiau nustebino gana dideliu mirčių skaičiumi (netekome daugiau nei pusės tūkstančių pamariškių) bei visai „susitraukusiais“ gimimų ir santuokų rodikliais – sulaukėme tik 323 kūdikių ir 217 naujų šeimų. 

Tiesa, stebina ir kai kurių jaunų tėvelių išradingumas renkant vardus savo atžaloms – jų pernai suteikta išties negirdėtų.

Daugiausiai santuokų liepą, skyrybų – žiemą

Savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus statistika apima visas gyvenimo sritis – nuo gimimų iki mirčių.

Tad toje statistikoje matyti, jog pernai daugiausiai aukso žiedus sumainiusių porų būta liepos mėnesį – 65, nedaug atsiliko ir rugpjūtis, kai susituokė 47 poros. Vos po 5, 6, 7 naujas šeimas įregistruota sausį, balandį, spalį ir gruodį.

Santuokų gausa per pastarąjį penkmetį pasižymėjo 2019-ieji, kai Šilutės savivaldybėje buvo įregistruotos 358 naujos šeimos.

Pernai skirtingais keliais pasuko 136 poros, 118 iš jų – bendru sutarimu. 32 iš šių porų kartu buvo pragyvenusios iki 5 metų, o 42 – nuo 25 iki 50 metų.

Daugiausiai tokių įvykių būta birželį, vasarį ir sausį – atitinkamai 16, 15 ir 14. Mažiausiai skyrybų registruota rugsėjį – tik 7, taip pat balandį ir lapkritį – po 9.

Po skyrybų gyventi su motinomis liko 94 vaikai, su tėvais – 7.

Gimdė dvi 17-metės ir 45-erių moteris

Daugiausiai gandrų pernai Šilutės rajone sulaukta sausio mėnesį, kai gimė 36, ir rugpjūtį – 33 kūdikiai. Rečiausiai šie paukščiai šilutiškių šeimas lankė vasarį, spalį ir lapkritį, kai gimė vos po 20 mažylių. Iš viso pernai savivaldybės gyventojų šeimos susilaukė157 berniukų ir 166 mergyčių. 152 kūdikiai gimė Šilutės mieste, kiti 171 – seniūnijose. Kovą, gegužę ir birželį gimė ir po vieną dvynukų porą.

Praėjusieji metai buvo skurdžiausi šia prasme per visą pastarąjį penkmetį. O štai vaisingiausi irgi buvo 2019-ieji, kai ne tik daugiausiai šilutiškių tuokėsi, bet sulaukėme ir 443 naujagimių.

Jauniausios motinos – dvi 17-metės – gimdė balandį ir birželį. Pernai naujagimių susilaukė ir nemažai jau 40-metį peržengusių moterų, o vyriausiai gimdyvei buvo 45-eri.

Viena šeima susilaukė 9-ojo, viena 7-ojo, dvi – 6-ojo kūdikio.

Pernai populiariausi berniukams suteikti vardai buvo Matas, Adomas, Nojus, Herkus, Aronas ir Benas. Mergaitės dažnai vadintos Olivija, Igle ir Luka.

Reti berniukų vardai – Joelis, Vainius, Teodoras, Elajus, Vėjas, Deisonas, Aretas, Martinas, Žydrūnas, Dilanas, Everestas, Urielis, Grantas, Tonis, Eiranas, Aldas ir Matiejus.

Mergitės retai vadintos Vėtra, Kamėja, Juta, Uršule, Solėja, Odre, Elza, Darina, Madeina, Adrina, Mileina, Taute, Jelizaveta, Esta, Deimile, Reina, Erna, Mile ir Eiva.

Beje, kaimyninėje Klaipėdos rajono savivaldybėje berniukams suteikti ir Ragnaro, Merto ir Maručio vardai, o mergaitės pavadintos Juneta, Almeda ir Bazile.

Mirė 105-erių velionis

Į amžinybę pernai išlydėjome kone dvigubai daugiau mūsų krašto gyventojų, nei sulaukėme naujagimių – net 552. Tiesa, tai mažiausias skaičius per visą pastarąjį penkmetį. O liūdniausi šia prasme buvo 2021-ieji, kai netekome 753 saviškių.

2023-iaisiais mirė 266 vyrai ir 286 moterys, 175 velioniai gyveno mieste, 377 – seniūnijose. Vyriausiam iš jų buvo 105 metai, mirė 100-metis ir 101-erių sulaukęs ilgaamžis.