Kodėl mandarinai turėtų atsidurti žiemos valgiaraštyje?

Žiemą šviežių vaisių įvairovė ir pasirinkimas susiaurėja, tačiau citrusai sužiba ne tik ryškiausiomis spalvomis, bet ir geriausiomis savo savybėmis. Mandarinai, apelsinai, citrinos, greipfrutai – puikus pasirinkimas siaučiant peršalimo ligoms, vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltinis. Dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad tai skanus būdas kovoti su viršsvoriu, apsisaugoti nuo odos problemų ar prastos nuotaikos.

Dauguma citrusinių vaisių pelnytai laikomi vitamino C šaltiniu, tačiau, lyginant tarpusavyje, citrusų šeimos atstovai gali pasivaržyti. Šios grupės pirmūnu laikomas pomelo, 100 g turintis net 61 mg vitamino C. Citrina vitamino C turi tiek pat, kiek ir apelsinas – 100 g abu turi apie 53 mg vitamino C. Laimai, greipfrutai ir mandarinai turi panašų vitamino C kiekį – apie 30 mg, o klementinai (mandarino ir apelsino hibridai) gali pasigirti beveik 50 mg naudingojo vitamino.

„Šaltuoju metų laiku verta praturtinti racioną šiomis atvežtinėmis gėrybėmis. Jų nauda organizmui milžiniška. Pirmiausiai, pabrėžčiau antioksidacines savybes, kuriomis citrusai be galo turtingi. Antioksidantai naudingi odai, ją skaistina, stangrina, palaiko jos drėgmę. Citrusuose gausu flavanoidų, kurie stiprina organizmą, padeda saugotis lėtinių susirgimų“, – sako V. Kurpienė.

Daugelis citrusinius mėgstančių tautiečių pirmenybę teikia mandarinams ir klementinams, daugeliui šie vaisiai tikri žiemos ir švenčių laukimo simboliai. Tiek mandarinai, tiek klementinai turi savybių, galinčių stiprinti sveikatą. Mandarinuose esantis heperedinas gerai paspartina vitamino C veikimą ir skatina kolageno gamybą, kuris reikalingas mūsų odai, plaukams, nagams, sąnariams, virškinimo sistemai. Mandarinai gali būti vadinami folio rūgšties, kalcio ir magnio šaltiniu – medžiagų, kurios būtinos geram mūsų organizmo veikimui, balansavimui, stiprinimui. Jie pasižymi tirpiomis skaidulomis, kurios naudingos virškinamajam traktui, palaiko sotumo jausmą, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje bei skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne.

Tai sveikatai palankus užkandis, ypač tiems, kas ieško alternatyvų saldumynams. Bet valgant šiuos vaisius, kaip ir kitus produktus, svarbu jų nepadauginti. Rekomenduojami kiekiai priklauso nuo žmogaus svorio, fizinio aktyvumo ir bendro dienos raciono. Optimalu, jei nesportuojantis žmogus mandarinų per dieną suvartoja ne daugiau nei telpa į du sujungtus delnus.

Mandarinus V. Kurpienė pataria valgyti saikingai dėl galimų alergijų. Jos paprastai pasireiškia dėl keleto priežasčių, ypač, jei suvalgome citrusų per daug. Pirmiausia dėmesį reikia atkreipti turintiems stipresnes alergijas, dermatitą, rožinę ar skrandžio problemas – citrusai skatina gamintis histaminą, kuris gali iššaukti bronchų spazmus, dusulio priepuolius. Alergijas skatina ir pesticidai, esantys mandarinų ar kitų citrusų žievelėje, todėl jas rekomenduojama lupti, o maistui naudoti tik ekologiškų citrusinių žieveles. Visus citrusus prieš naudojimą patartina nuplauti po šiltesniu vandeniu. Žmogus paprastai nebūna alergiškas tik vienai citrusų rūšiai – jei sąveika pasireiškia nuo vienos, veikiausiai tas pats bus ir su kita.

Puikiai toleruojantiems citrusinius vaisius, V. Kurpienė juos siūlo valgyti ne tik vienus, bet ir atrasti netikėtas variacijas patiekaluose: gaminti apelsinų padažą, tinkantį prie mėsos, gardinti mandarinais ir apelsinais salotas, integruoti į pyragus ar blynus.

Pagal BNS inf.