Apelsinai žinomi dėl ryškios oranžinės spalvos, kurią suteikia beta-karotinas bei kiti antioksidantai. Šie vaisiai taip pat išsiskiria sultingu, gaiviu skoniu bei išskirtiniu aromatu. Saldžiojo apelsino ištakos slypi Tolimuosiuose Rytuose, besitęsiančiuose nuo Kinijos iki Malajų pusiasalio, nors yra manančių, kad jis kilęs būtent iš Vietnamo. Graikų mitologijoje apelsinai siejami su Hesperidžių sodo aukso vaisiais. Kinijoje jie laikomi sėkmės simboliu ir paprastai valgomi antrąją Naujųjų metų dieną, o Vietname dovanojami jaunavedžiams kaip vaisingumo simbolis.
E. Gavelienės teigimu, citrusiniai vaisiai priskiriami didelio maistingumo produktams. Juose gausu antioksidantų ir imuninę sistemą stiprinančių flavanoidų, karotinoidų, vitamino C bei folatų. Taip pat – įvairių eterinių aliejų, mikroelementų bei mineralinių medžiagų – kalcio ir kalio. Tai tik dalis priežasčių, kodėl citrusus turėtume skanauti kasdien.
Apelsinus bei kitus vaisius į mitybą svarbu įtraukti skirtingais pavidalais, tačiau pirmenybę vertėtų teikti šviežių vaisių valgymui, nes naudingos medžiagos gaunamos ne tik iš skystosios, bet ir iš kietosios vaisiaus dalies, pavyzdžiui, skaidulų pavidalu, kurios ypač reikalingos mūsų žarnynui.
Skanaujant citrusinius vaisius vertėtų nepamiršti ir alergijos tikimybės. Būtent dėl to gydytoja rekomenduoja citrusinius vaisius į vaikų mitybos racioną įtraukti vėliau. Tuo tarpu suaugusiems alergija citrusams pasitaiko retai.
BNS inf.
Rašyti atsakymą